Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Problem ze stojącą wodą w ogrodzie 21:37, 15 lip 2015

Do góry
Witam serdecznie,

Choć to mój pierwszy wpis korzystam z forum już od wielu miesięcy. Od trzech lat dopieszczamy nasz ogród ale ciagle mamy problem z wodą i gnijacymi korzeniami.
Ogrod jest na glinie. Dotychczas wszystko rosło świetnie aż do majowych ulew. Po tych intensywnych deszczach straciliśmy kilka ładnych cyprysów i klonów. Po ich wykopaniu okazało sie, że bryły korzeniowe stały w wodzie. Sprawdziliśmy też pozostałe rośliny i niestety wszystkie w mniejszym lub większym stopniu stały w wodzie. W ubiegłym tygodniu przesadziliśmy wszystkie najbardziej zalane rośliny. Wykopaliśmy większe i głębsze dołki i podsypaliśmy kamieniem drenażowym. Po ostatnich ulewach niestety problem powrócił i woda znów stoi wokół brył korzeniowych. Ziemia jest tak nasiąknięta, że w niektórych przypadkach można bez trudu włozyć rękę w ziemie i robi się "basen" z wodą (tak jak na ząłączonym zdjeciu). Nie dotyczy to wszystkich roślin ale tylko niektórych (na różnych rabatach). Ciekawe jest też to, że np. tawuły rosnące obok buka są zalane a buk ma tylko wilgotną ziemię. Na jednej z rabat mamy też drenaż, który odprowadza duzą ilość wody ale rośliny rosnące w jego pobliżu też mają wodę pod korzeniami

Poproszę o poradę gdzie popełniliśmy błąd i co możemy jeszcze zrobić zeby ratować zalane rośliny.

Pozdrawiam serdecznie,
Olga

Jestem w polu 15:26, 15 lip 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas też co chwila kropi, a w nocy wreszcie podlało porządnie ogród. A praca ogrodowa czeka - najpierw upały, a teraz deszcz - strasznie mi wszystko zarosło zielskiem.

Ja mam takie zielsko w tawułach, że jak przycięłam tawuły to zielsko wyższe od tawuł Czeka mnie orka
Tu ma być ogród :) 12:19, 15 lip 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

Ja bardzo lubię te tawuły- za kolor i pokrój- tnę je w kule. Tylko jak dla mnie to mogłyby nie kwitnąć kwiaty wcale im nie potrzebne

A wiesz, że mam takie samo zdanie - uwielbiam ich kolor i że można je formować w kulki, ale kwiatów nie lubię - no i jeszcze mogłyby trochę wolniej przyrastać, bo żeby były fajnymi kulkami to strzyżenie trzeba im robić co parę tygodni.
Tu ma być ogród :) 10:04, 15 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Kasia, u mnie też nie będzie ich między korą a trawą, w takim układzie musiałabym kupić ze 150 mb - a tanie nie są
Generalnie najwięcej zejdzie mi na przedpłocie, tam mamy ok. 35 mb i ponieważ szybko zarasta to będziemy stosować agrowłókninę, grys granitowy, a od drogi oddzielać borderami.
Będą tam tylko rosły tawuły Golden Princess - minimalistycznie
Coś takiego jak na tym zdjęciu, tylko jeszcze rzadziej, żeby każda była wyeksponowana.

Ja bardzo lubię te tawuły- za kolor i pokrój- tnę je w kule. Tylko jak dla mnie to mogłyby nie kwitnąć kwiaty wcale im nie potrzebne
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:14, 14 lip 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
a jak duzo mozna przyciac tawuły ? bo mi sie bardzo rozrosly...
teraz zaraz mozna ?

Ja tnę wszystko co mi za bardzo wystaje wystaje. Teraz kwitną więc jak chcesz kwiaty to po kwitnieniu tnij. Ja mam miniatury i nie zależy mi na kwiatach więc tnę teraz.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:00, 14 lip 2015

Do góry
a jak duzo mozna przyciac tawuły ? bo mi sie bardzo rozrosly...
teraz zaraz mozna ?
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:55, 14 lip 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Gosiu a co ty za roślinki różowe kupiłaś u Szmitów?Może pisałaś,ale przeoczyłam.
Czy ty tuwały po przekwitnięciu przycinasz?

Bogusiu kupiłam krwawnicę i przetacznik. Krwawnica z tymi większymi kwiatami
Tawuły tnę i na wiosnę i po przekwitnięciu
Tu ma być ogród :) 12:23, 14 lip 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

Fajnie, że bordery będą- wprowadzają ład Jazrobiłam je tylko w kilku miejscach- właśnie tam gdzie kamień trawki nie oddzielałam od kory, bo nigdy nie wiadomo kiedy mi się zachce rabaty powiększać

Kasia, u mnie też nie będzie ich między korą a trawą, w takim układzie musiałabym kupić ze 150 mb - a tanie nie są
Generalnie najwięcej zejdzie mi na przedpłocie, tam mamy ok. 35 mb i ponieważ szybko zarasta to będziemy stosować agrowłókninę, grys granitowy, a od drogi oddzielać borderami.
Będą tam tylko rosły tawuły Golden Princess - minimalistycznie
Coś takiego jak na tym zdjęciu, tylko jeszcze rzadziej, żeby każda była wyeksponowana.

Malutki pod lasem 22:35, 13 lip 2015

Do góry
Jolu, bardzo dziękuję za miłe słowa To miód na moje uszy, że się podoba Teraz tylko będę maltretować, żeby mi to wykonali.

Co do trzmielin, to bardzo Ci dziękuję, ale mam do nich dostęp u mamy i może jutro sobie utnę i będę ukorzeniać. Ale i tak jeszcze raz bardzo dziękuję za chęci

Przy chodniku na razie chyba zostaną te żurawki, tylko te jasne zamieniłam na tawuły, bo nie wytrzymały na słońcu. Mam już żurawki w żwirku na innej rabacie i jakoś daję radę, co jakiś czas je przerywam, a ostatnio wysadziłam i wsadziłam odświeżone, żwirek przy tym obok nich umyłam
Się jeszcze zobaczy, zawsze można wymienić
Pozdrawiam i dobranoc
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:23, 13 lip 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Mnie też dawno nie było nigdzie. Urlop spowodował, że pogubiłam wątki w wątkach i jakoś mało nadrabiam.
Tawuły jako żelazne rośliny na pewno dadzą radę. Takim też może się przytrafić chwila słabości

Ja już się nie łudzę, że nadrobię. Gdy mam chwilę czasu, to w ogrodzie działam, bo zarasta na potęgę
Forum czasami podczytuję w pracy
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:19, 13 lip 2015

Do góry
Mnie też dawno nie było nigdzie. Urlop spowodował, że pogubiłam wątki w wątkach i jakoś mało nadrabiam.
Tawuły jako żelazne rośliny na pewno dadzą radę. Takim też może się przytrafić chwila słabości
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:12, 13 lip 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Bukszpany jeszcze nie cięte

Runiankę powoli uzupełniam tiarelką

Tawuły w tym roku złąpały jakiegoś mączniaka, pomimo, że susza była. Obcięte, mają się odbudować.

Dawno mnie nie było tu
O....to tawuły kapryśne w tym roku. U mnie też się zrobiły byle jakie. Opitoliłam i czekam czy się zbiorą w sobie
Pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:11, 13 lip 2015

Do góry
Tawuły piękny kolor wnoszą do ogrodu.
Ale ja tez nie przepadam, bo są strasznie pracochłonne. Praktycznie co dwa tygodnie powinno się je ciachac, bo przyrosty mają jak gooopie.
Daj fotkę tej rabaty.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:06, 13 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

ino? a tawuły?

Jakoś nie przepadam.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:52, 13 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Bukszpany i carexy

ino? a tawuły?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:43, 13 lip 2015

Do góry
Bukszpany jeszcze nie cięte

Runiankę powoli uzupełniam tiarelką

Tawuły w tym roku złąpały jakiegoś mączniaka, pomimo, że susza była. Obcięte, mają się odbudować.

Ogród z kamieniami w roli głównej, bynajmniej póki co! 22:23, 12 lip 2015

Do góry
Rzeczywiście, jak się teraz zastanowiłam to pewnie 90% naszych roślin to iglaki. Od przodu mamy trochę brzóz (trochę widać na zdjęciach), reszta to pojedyńcze egzemplarze: forsycje, tawuły, irgi. Już się nie moge doczekać pomysłów. Jutro postaram się zrobić szkic działki. Rzeczywiście powierzchnia jest spora, bo mamy 1500 m2, ale na szczęście są chęci i siła do pracy
W samym słońcu 15:22, 12 lip 2015

Do góry
Takie coś mi postawło, bo te rosliny kupiłam lub mam
Dzięki

tawuły na zmianę z bukszpanami, w tle w sumie 3 hortensje bukietowe i zurawki po 3
Może jakieś trawy by pasowały?

Z czego zrobić żywopłot? Czy zmieści się na rabacie o szerokości 2 metrów? Tuje szmaragd mi się nie podobają.

Żywopłotki cisowe. 01:01, 12 lip 2015

Do góry
Haniu - Anabell przecudny masz ogród. Tyle clematisów, cudne tawuły i hosty.
Widać ogrom pracy. Podziwiam.
Pozdrawiam serdecznie
Hania
Ogród tworzony z pasją 15:56, 11 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a jakie tawuły rozmnażałeś i w jaki sposób?
Ja potrzebuję 25 Golden Princess na przedpłocie i najchętniej to bym sobie je sama wyhodowała, dostęp do sadzonek mam, tylko nie wiem jak to się robi i czy da się skutecznie je rozmnożyć?

Tawuły japońskie.
Rozmnażałem w zeszłym i w tym roku.
Rok temu brałem gałązki po cięciu, był to początek sierpnia. Włożone były w wilgotny piasek. Przyjęły się prawie wszystkie.

W tym roku ukorzeniałem w czerwcu poprzez sadzonki zielne. Ukorzeniają się szybciej ale jest mniejszy procent.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies