Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Alei Lipowej... 15:05, 13 cze 2017

Do góry

Małopolski ogródek 15:04, 13 cze 2017

Do góry
W maju 2015 w naszej wiosce udrażniano rowy melioracyjne. Panowie z miłą chęcią zamiast wywozić gdzieś ziemię, a właściwie kilkunastometrową warstwę z trawą (i chwastami, ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda), zrzucili ją kilka razy na nasze glinowisko od frontu.
No i mieliśmy "trawę z rolki"

Z większych transferów do KS Małopolski Ogródek odnotowano natomiast pojawienie się w składzie imć rododendrona:

i ścieżki z orzechowych krążków:
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:02, 13 cze 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
rozany festiwal czas zaczac

szaleją
mam na wejściu od domu, poprzez całe łuki, potem na rabatach, potem wzdłuż muru po prawej do końca i jedna po lewej

ta 20-latka

Ogród w Alei Lipowej... 15:02, 13 cze 2017

Do góry
parę fotek zaległych

Ogród w Cichym Dworku 14:58, 13 cze 2017

Do góry

trudno mnie zachwycić, ale toooo.... rozpływawm się !!!
Małopolski ogródek 14:56, 13 cze 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Zapowiada się niezły serial czekam na ciąg dalszy Witaj w wolnej chwili popracuj nad zielonym podpisem, ściągę znajdziesz w Sprawach technicznych - link w podpisie str. 17

hanka_andrus napisał(a)
Ciekawie się zapowiada! Szczególnie męskie spojrzenie na ogród i pracę w nim, mnie ciekawi! Ostro weszliście w ten ogród, mam więc nadzieję, że glinowisko powoli zmienia wygląd i podłoże. Powodzenia!

Asiu i Haniu - dziękuję za przywitanie
Tym milsze i bardzo symboliczne, że jedna z Was jest imienniczką mojej Żony, a druga - córeczki

Tymaczasem w kwietniu 2015 pomalutku przybywało roślin. Sadziliśmy je tu i ówdzie - może trochę bez planu, ale z drugiej strony moja Żona jest przeciwniczką grządek i rabat "od linijki", więc... w tym szaleństwie była metoda

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:52, 13 cze 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
I cóż mam napisać, jak wszystko zostało już napisane. Może tylko tyle, że zamiast do Ogrodu Botanicznego czy Powsina, wpadnę wirtualnie do Miłkowa i zobaczę najwspanialszą kolekcję roślin w pełnym rozkwicie . Stworzyliście z Waligórą istny raj. Tu architektura budynków wtapia się w zieleń i idealnie z nią współgra. A te łuki obsadzone roślinami wspaniale dobranymi, ten domek ogrodnika .... załóż czerwoną spódnicę w falbany i odtańcz flamenco i będziemy w gorącej Hiszpanii bez ruszania się z Pl .
Co do kulek bukszpanowych jestem za tym, by zrobić z nich krąg. Będzie i mniej pracy i uspokoi się rabata będzie taka uporządkowana.
Irenko, niestety czas nie jest dla nas łaskawy.
4 lata zajęło mi testowanie roślin, które pozostaną w ogrodzie, bo spełniają moje wygórowane wymagania (kolor, długie kwitnienie i bezobsługowość). Rób tak, by mieć, jak najmniej pracy. Zauważyłam, że patrzysz na ogród "przyszłościowo". To ogród jest dla Ciebie a troszkę Ciebie dla niego . Ściskam mocno kolorowa czarodziejko.

Kiedyś tak zrobię, przebiorę się i zatańczę
Tak, żywopłot planuję, z czasem, bo od razu nie wyjdzie, choc mimo ogromu pracy, ciut żal tych kulek, 5 lat zabawy. Niestety , tak jak mówisz, siły nie te
Trudno znaleźć idealne rosliny, byliny chyba najwięcej pracy dają i najbardziej jednak kwiecie cieszy
Znajdą się chętni na moje nadmiary, na razie w głowie sobie planuję, jak sie coś wyklaruje, w czyn wprowadzę, dzięki Ewo

żeleźniki kwitną, ale znowu w tym roku jedna kępa, pozostałe 2 nie, tak stale na zmianę.

i krzewuszka, ostro ją tnę, więc w tym roku skromnie
Ogród w Cichym Dworku 14:50, 13 cze 2017

Do góry

tego to ja zazdraszczam, poprostu cudnie!!!
Ogród Małej Mi 2017 14:50, 13 cze 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

czy ten dzwonek rosnie ladnie w kępię czy sie rozwala ...bo mam karpackie ..biały jest ładny kepiasty a fioletowy masakra lezakuje rozwalony na rabacie ...jest mocno niepozadny

Takiony stoją ładnie. Inne brzoskwiniolistne to zależy. i nie wiem od czego, ale wystarczy kawałek pręta i stoją Wczoraj mi deszcz położył białe w jednym miejscu..
A pozostałe nawet nie dały się ulewie, krótko padało ale dość intensywnie.

Typografia ogrodu 14:44, 13 cze 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Marto jeśli wrócisz to dla Ciebie fotki pasów na dziś.

Aśka, ja pitolę to będzie szał już za rok!!
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:44, 13 cze 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Irenko Twój ogród jest taki zagadkowy tyle tych tajemniczych zakątków pięknie wszystko kwitnie tylko wpadnę na chwilkę a już oczko cieszy

Tak jakoś wyszło Aniu
dzięki wielkie
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:40, 13 cze 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

teraz dopiero ??

Zawsze w czerwcu kwitnie
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:38, 13 cze 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Irenko Twój ogród nie dość, że piękny i tajemniczy, to jeszcze nie sposób się w nim nudzić. Cały czas coś się dzieje, coś kwitnie. Nowe dodatki cudowne . Pęcherznica na pniu? Uwielbiam takie eksperymenty i wyzwania. Ja tak wyprowadziłam hibiskusa, a teraz kombinuję z dereniami, Limką i trzmieliną oskrzydloną . Buziaki

Kasia, nudzić nie, tyle pracy w nim, wczoraj rodki skubałam, twarz cała w bąblach od komarów, mimo ochrony, cos tam zrobiłam i w końcu dałam drapaka
Pęcherznice kupiłam gotowe, teraz moja rola aby góra te kulki poprzez cięcie uformować.
Tys zdolniach, uda się
A hibiskusy rok temu bylinowe kupiłam, same liście miały, w tym roku ruszyły ładnie, ale czy zakwitną, nie wiem, buź

cudne kwiaty kielichowca chińskiego

Blaski i cienie nowego życia 14:35, 13 cze 2017

Do góry
I zgłosil się ktoś? Mam takie same i brakuje mi parę kęp
Urszulla napisał(a)

U mnie burze i deszcz są codziennie, trawa już wysoka a nie ma kiedy kosić przez te ulewne deszcze. Może jutro tylko rośliny i chwasty szaleją.

Dla Ciebie irysek, ale tylko dwa w całym ogrodzie zakwitłya te drugie lubią mokro i zawsze kwitną, oddaję je już drugi rok może się ktoś chętny zgłosi

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:30, 13 cze 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ależ u Ciebie róż, no i te jaśminowce - aż czuję ich zapach

Mam tez nowy pełny, posadziłam w niebieskim kącie, ten to pachnie odlotowo, ale cały w mszycy czarnej, koniecznie oprysk mus robic

piwonie nadal jeszcze są

ta nowa ciemna, tak wygląda w pełni kwitnienia, śmieszny środek, kolor w pąku ciemniejszy niż teraz

Małopolski ogródek 14:30, 13 cze 2017

Do góry
Po niespełna miesiącu mogliśmy zaś cieszyć się tarasem, z którego strudzeni ogrodnicy mogli od tamtej pory podziwiać góry i lasy

Małopolski ogródek 14:25, 13 cze 2017

Do góry
Oczywiście poprzedni post nie może zbyt długo zostać jedynym - liczy się pierwsze wrażenie, a glinowiskiem raczej furory ten blog nie zrobi

Po paru dniach od wykonania powyższych zdjęć na skarpach pojawiły się pierwsze rośliny (jeśli wierzyć dacie wykonania zdjęć, było to 28. marca 2015)

a ja wraz z pomocnikiem zrobiłem drenaż:
Małopolski ogródek 14:13, 13 cze 2017

Do góry
Cześć Ogrodnicy-Ogrodownicy

Miło się czyta (a zwłaszcza ogląda) Wasze blogi tudzież czerpie z nich inspiracje (zwłaszcza z relacji ogrodników, którzy - tak jak my - zmagają się z trudnym terenem (spore nachylenie) i kiepskim podłożem (sporo gliny, ect.)). Po 2,5 roku spędzonych we własnym, wiejskim domku, we własnym, małym ogródku sami mamy już parę roślin, którymi (taką mam nadzieję) możemy się pochwalić przed światem - stąd ten blog.

Mieszkamy pod Krakowem. Powoli (choć czasu - z uwagi na dojazdy do pracy, dowożenie dzieci, itp. - chronicznie brakuje) z niegdysiejszego nieużytku pełnego chwastów i dzikich śliwek wykluwa się prawdziwy ogród Duma i oczko w głowie mojej Żony - bo to ona planuje, kupuje (bądź zleca mi zakupy) - ja jestem od kopania dołów i koszenia No i coś tam majsterkuję w drewnie, może przy okazji wrzucę

Na początek jednak - aby zachować chronologię - wrzucę fotki działki sprzed ponad 2 lat. Dom z trzech stron otaczała wówczas tylko gliniana skarpa. Mądry Polak po szkodzie - dziś wiem, że wykonawcę trzeba przypilnować nawet jeśli chodzi wyłącznie o wysypanie ciężarówek ziemi na wyrównanie/podwyższenie terenu, bo niejedne gumiaki utknęły wówczas w gruncie, nawet po niewielkim deszczu

Wzgórze chaosu 14:09, 13 cze 2017

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 13:58, 13 cze 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
zapomniałaś o pigwie i agreście ....te to dopiero kłują....i wyplewic pod nimi wlasciwie niemozliwe

z opisem prac rózanych sie zgadzam ...że czasochłonne i kaprysne bestie to też ...ale co posadzisz w zamian za róże?

Pigwy nie mam, a tylko pigwowca co rośnie w kopułkę i nic nie robię z nim. Przymierzam się do wyrzucenia, bo owoców mało i małe, kwitnie na poziomie ziemi i zajął już pół jagodnika. W dodatku przemarza, wyjątkowo w tym roku kwitł cały i nie jest tak kłujący.

Agresty mam na pniu. Nie ma problemu z pieleniem i z pielęgnacją.

Z kolczaków mam berberysy Juliany i ognika. Rosną bo to schowek dla jeży i eM tego broni. Gdyby nie to, to dawno bym wpierniczyła na ognisko. Berberysy zresztą w tym roku ucięłam do ziemi bo przemarzły. Myślałam, że nie odbiją i wyrzucę... ale zrobiły mi na złość.. Na drugi raz eMuś pójdzie z nimi walczyć... ja się ich nie tykam, chyba żeby wyciepać na amen.

Co w zamian?? Myślę....
Zajrzałam jak było rok temu... i to był błąd.. bo znów urosła we mnie agresja.. na to co jest w tym roku.... wiec uciekam do pracy.. koniec przerwy. Jaśminowiec do dupy, żylistek też.. ostróżki jak wymoczki.... rok temu było tak pięknie

Busz te3goroczny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies