Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Angielski ogród - chciałabym... 07:48, 14 cze 2017

Do góry
Witam wszystkich w sezonie 2017.
Plany na ten rok jak zwykle ogromne, tylko z realizacją różnie bywa. Ten sezon zaczęłam od "rewitalizacji" trawnika przy tarasie, który ze względu na budowę właśnie tarasu został zniszczony. Na razie potraktowany glebogryzarką "odpoczywa".
W związku z tym zaczęłam porządkować kąt gdzie znajduje się oczyszczalnia. wcześniej rosły tak miniaturowe iglaki, ale wszystko wyglądało nijak. Zrobiliśmy więc mały gabion który oddzielił część widokową od tej mniej spektakularnej .
Na gabion wspina sie pomału powojnik, a ja walczę z nasadzeniami. Ale zdjęcia po tej małej rewolucji dopiero będą jak skończę.
Tymczasem kilka zdjęć z ogrodu wiosennego.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 07:13, 14 cze 2017

Do góry
No i teraz jak je tu rozrzucić niby przypadkowo...
Mamy te plus te dwa nowe.

Kiedyś będzie tu ogród 06:45, 14 cze 2017

Do góry
anka_ napisał(a)

Przepiękna koronka - co to za roślinka?

A staw zarośnie ani się obejrzysz, irysy żółte. Może tatarak, uwielbiałam go zrywać i wąchać... gdy jeszcze staw miałam. Teraz doczytałam, że proszek z tataraku niszczy kleszcze i komary. Pewno i odwar zadziała
Kiedyś będzie tu ogród 06:28, 14 cze 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kilka stron w tył zaglądam.. a ja tyle dobra zrobiłam pierdut.. a tu byłoby jak znalazł nad stawik ..

W takich dziurkach u mnie osy robią gniazdo nad oczkiem.. co roku walczymy z nimi, bo mi próbują dzieci pokąsać

Szkoda Aniu, że do ciebie mam tak daleko.... A roślinki, chocby stawowe baaardzo by sie przydały. Dokupuję pomału, ale to wszystko tylko kropelka...
A o gniazdach wszelkiej maści bzękaczy to już nawet nie chcę myśleć... Nad stawem to mam gniazdo szerszeni... i nie mam jak skosić... i rośnie zielsko...

Kiedyś będzie tu ogród 06:26, 14 cze 2017

Do góry
Filomena napisał(a)
A ja zrobiłam domek dla trzmieli, jest nawet niebieski tak jak lubią podobno i czekam, czekam, czekam, cisza, nikt nie zamieszkał jeszcze Wszędzie fruwają, a domek im się nie podoba, nie doczytałam właściwie kiedy robią przeprowadzki _ coś Ci Aniu wiadomo w temacie trzmieli?

No niestety Filomeno nie wiem nic... Lata ich u mnie bardzo dużo, ale gdzie robią sobie domki to nie mam pojęcia.

Anabelki sprawiły mega niespodziankę i szykują się do kwitnięcia.

Złocienie- piekne, naturale, kwitną jak szalone

Ciemiernik

Anafalis-cudny, ale zdjęcia nie oddają koloru i piękna

Ogród Małej Mi 2017 00:58, 14 cze 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Miłego dnia..... foto wczorajsze..

Narzekasz, narzekasz, a mnie nie chce się z twego ogrodu wychodzić, nawet gadanie muminków nie przeszkadza, zresztą lubię sobie z takimi pogadać
Wzgórze chaosu 00:38, 14 cze 2017

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 00:07, 14 cze 2017

Do góry
O, jakie fajne rymy! Brawo!
Haniu, Radku - róże dla Was!

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:57, 13 cze 2017

Do góry

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:55, 13 cze 2017

Do góry
I obiecane widoczki:

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:52, 13 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ta roślinka wysiała mi się nie wiem skąd w ścieżce z piasku, razem z Renią doszłyśmy do wniosku, że to chwast...nie zdążyłam wyrwać nim zakwitło

Wierzbówka kiprzyca- Iwan czaj- o zaletach tej rośliny przeczytaj na blogu herbiness.
A jako roślina faktycznie ekspansywna.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:44, 13 cze 2017

Do góry
Rench napisał(a)
O matko,jakie olbrzymie krzaczory różane. Jak długo u ciebie rosną ?
Artemis to mnie rzuciła na kolana, Czym je podlewasz,że tak są zapączkowane ? Wspaniałe.

Reniu, największe krzaczory mają 3 lata. Dobrze rosną, bo nie były nigdy przesadzane i do tego rosną w glinie Róże chyba to lubią.
Zazwyczaj nawożę 2 razy w sezonie nawozem dedykowanym do róż, ale w tym roku na wiosnę dałam granulowany obornik. Zaraz powinnam nawieźc powtórnie, tym razem wezmę też nawóz mineralny.

Artemiska i Aspirinka dla Ciebie:
Migawki z ogródka 23:40, 13 cze 2017

Do góry
Claire Austin

Burgundy I.

Lavender Ice

Princess of Wales
Mój 4 arowy azyl... 23:39, 13 cze 2017

Do góry
Moje dwie piękności

Dzwonek brzoskwiniolistny i Słoneczniczek Variegata

Migawki z ogródka 23:37, 13 cze 2017

Do góry
James Galway

Jubilee celebration

Crocus rose

Tahiti

Małopolski ogródek 23:36, 13 cze 2017

Do góry
Wpis o sierpniu 2015 będzie bardzo fachowy, bo Żona zerka mi przez ramię i będzie podpowiadała nazwy niektórych zielonych jegomościów

Ogródek ruszył z kopyta. W tamtym roku nie braliśmy długiego urlopu, wolny czas wykorzystywaliśmy na stopniowe upiększanie naszej działki. W ogrodzie pojawiły się m.in.:

kanna

jakaś piękna trawa (niestety nie wiedzieliśmy, że jest jednoroczna)

inne trawy

rozchodnik olbrzymi

bukszpan (który, wykopany z ogródka moich Rodziców, przyjechał autem aż z Podlasia )

proso rózgowate (zza którego nieśmiało wygląda trytoma)

"królowa tysiąca nocy" (znacie może prawdziwą nazwę?)

miskant olbrzymi (którego przez ponad rok nazywaliśmy bambusem)

trawa red baron

klon purpurowy (którego kupiłem sam, początkowo Żona była zawiedziona - chciała jakiś inny - ale teraz nie wyobraża sobie bez niego ogrodu )

i zadaszenie śmietnika, o które Żona suszyła mi głowę od maja (kiedy to z moim Tatą go zmajstrowaliśmy)

do tego jeżyny vel ostrężyny

winogrona

no i sarny (których nikt tu nie zapraszał, a które przez najbliższe dwa lata miały się dać naszym roślinkom we znaki)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:34, 13 cze 2017

Do góry
I takie tam na koniec
jeżówki formują kwiatostany, przetaczniki zaczynają się niebieszczyć

Rozplenice nabierają masy

Wciąż pozostaję w zachwycie nad świecącą stipą

Tojeść rozesłana fajnie obrosła kamienne schodki, a dla dzwonka Poszarskiego trzeba będzie znaleźć nowe miejsce. W zeszłym sezonie nie wiedziałam, gdzie upchnąć wyhodowane siewki.

Mój 4 arowy azyl... 23:30, 13 cze 2017

Do góry
Jesienią ścięłam różę Flammentanz do ziemi, przed zimą odbiła i zimę przetrzymała. Teraz kwitnie tak...

Pierwsze dwie różyczki White Rose Cover z patyczka od Vivy

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:26, 13 cze 2017

Do góry
Penstemon dla Irenki - taki będzie ten co od Abiko dostałaś

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:25, 13 cze 2017

Do góry
Ta roślinka wysiała mi się nie wiem skąd w ścieżce z piasku, razem z Renią doszłyśmy do wniosku, że to chwast...nie zdążyłam wyrwać nim zakwitło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies