Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Jaren34 19:17, 18 cze 2017

Koszono dosc nisko ,ostatnio przy wilgotnej wysokokiej trawie ,i chyba na.tepym nozu kosiarka bez kosza trawa grabiona, nawozona kilka tygodni temu,prosze o rade.nawoz sypany okolo.1,5 miesięca temu.
Gardenarium 21:38, 18 cze 2017

Podnieś noże wyżej, nie można kosić tak nisko. Powstaje rżysko nie trawnik.

Instagram Ogrodowiska
DMN 12:51, 20 cze 2017

Trawnik założony praktycznie na jesień 2015 roku.

Mieszanka to Barenbrug Uniwersal. Gleba o ph 7 - zasadowa, czyli to co było wcześniej zostało przygotowane pod nowy trawnik, bez siatek na krety bez automatycznego nawadniania i z tą samą dość starannie przygotowaną glebą. Tak jak widać na zdjęciach trawnika nie ma dużo ale i tak jest co robić żeby utrzymać go w takiej kondycji.

Koszenie 1-2 w tygodniu, zwykła kosiareczka elektryczna, ogólnie kosze niżej a jeden plac najbardziej nasłoneczniony koszę ciut wyżej. Najważniejsze żeby ostrzyć nóż przed każdym koszeniem.

Nawóz Florovit granulowany, daję w odstępach 3tygodniowych siewnikiem ręcznym ale równomiernie rozsypać nawóz to też jest sztuka Dwa razy przed jesienią dawałem też nawóz Florovit jesienny żeby trawniczek dobrze przezimował.

Podlewanie to kolejny element który jest łatwy jak go za nas wykonuje pogada, bo po deszczu mój trawnik wygląda ładniej jak po podlewaniu z węża, Wasz zapewne też. W miejscach więcej nasłonecznionych podlewam więcej a tam gdzie więcej cienia to mniej i wydaje mi się, że dobrze całość podlewana w taki sposób wygląda.

Systematyczne wyrywam ręcznie chwasty oraz grzyby które w takiej glebie pojawiają się dość często.

W tym roku na wiosnę cały trawnik starannie wygrabiłem aż do odcisków na dłoniach oraz przeprowadziłem aerację najzwyklejszymi kolcami oraz wykonałem lekkie dośiewki.

Trawnik po wczorajszym koszeniu przedstawiony jest na zdjęciach.
Pozdrawiam Damian.

Sydney 19:46, 21 cze 2017

Czesc!

Roku temu wprowadzilismy sie do domu i zalozylismy trawnik. Zdecydowalismy sie na Gazon z Graminexu. Jak to bywa nasz ogrodnik wysiał trawę przed największymi ulewami sezonu. Większość spłynęła. Była dosiewka około 2 tygodnie po tym.

Dodaję kilka zdjęć. Te pierwsze to lato 2016. Te kolejne to stan aktualny.

Problem z jakim sie do Was zwracam jest następujący. Nie udało mi się doprowadzić trawnika do żywego zielonego koloru. Pomimo nawożenia (Yara HydroComplex) i regularnemu podlewaniu.

Trawnik koszony jest dwa razy w tygodniu na średniej wysokości aby sięzagęszczał.

Co robię nie tak, że trawnik wygląda na spalony lub niedożywiony. Z góry dziękuję za wskazówki.
Gardenarium 22:02, 21 cze 2017

multimarcin napisał(a)

Witam

Mam pytanie do osób doświadczonych w kwestii trawnika.
Jak może być przyczyna podsuszania i żółknięcia trawnika (zdjęcia).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mało wody albo za dużo wody, gliniasta lub jałowa ziemia, za nisko koszona trawa, zagłodzona (za mało nawozu). Wszystko razem albo pojedynczo.

No i do tego pewnie tępe noże kosiarki, bo postrzępione końcówki że hej. Może jeszcze za duże odstępy w koszeniu, a potem się kosi "na zapas" czyli za nisko. I oto efekty. Rżysko postrzępione

Skoś niżej teraz, zrób wertykulację, wygrab filc, daj nawóz, lej wodę, podnieś noże o dwa stopnie w koszeniu.KOś co 4 dni. I tyle podpowiedzi.

Instagram Ogrodowiska
Pistacja01 18:21, 22 cze 2017

Pomóżcie, bo teraz i ja mam problem z trawnikiem. Do poczatku czerwca rosła idealnie (rośnie juz 3 rok) i raptem zaczęły sie pojawiał takie suche lub ciemne plamy. O podobnych pisał Mixer. U sąsiadów za płotem tez widze ze zaczęły sie pojawiać podobne..
Trawa jest koszona regularnie co 5-6 dni, nawożona co 3-4 tyg i podlewana przez pol godz co 2 dni. Co to moze być? Moze to jakas choroba grzybowa? Czy faktycznie za mało wody?

Gardenarium 19:39, 22 cze 2017

Ktoś wcześniej pisał o hydrofobii. Woda nie wnika w glebę. Kropla powinna wnikać w ciągu 5 sekund z pow. trawnika.

Ja bym dolewała, bo 30 min. nie wiadomo czy wystarcza co dwa dni. Odkop przekrój glebowy i sprawdź jak głęboko gleba jest sucha jak wiór? Wg mnie jest sucha jak wiór.

Instagram Ogrodowiska
Pistacja01 21:28, 22 cze 2017

Czyli jednak woda. Maz dzisiaj jeszcze przelecial aeratorem - zebral po tym 2 worki siana. Moze to choc troche pomoze.
Zwieksze tez podlewanie, bo w przyszlym tygodniu jakies tropikalne upaly maja byc.
Cos jeszcze mozna zrobic?
Bardzo dziekuje za rady!
Gardenarium 21:41, 22 cze 2017

Systematycznie nawadniać trawnik małymi ale częstymi dawkami, żeby powoli nabierał wody, ażeby woda nie spływała tylko wsiąkała.

Instagram Ogrodowiska
Sruba014 12:02, 25 cze 2017

Witajcie bracia i siostry! Świetne forum Przejrzałem w większości szukając odpowiedzi/porady na swój problem, który wielokrotnie się tu powtarzał.

Założyłem trawnik w pierwszych dniach czerwca. W kwietniu poszedł roundup po całości, później zaprzyjaźniony rolnik to przeorał, po miesiącu wrzuciłem w ziemię nawóz 8% azotu, później rolnik to potraktował agregatem w celu wyrównania, następnie obczyściłem teren z kamieni, wyrównałem, wsiałem trawę siewnikiem i niestety nie przegrabiłem a tylko wywałowałem. Z powodów zdrowotnych podlałem nasiona dopiero po dwóch dniach od wysiewu (część mogła się przesuszyć co widać na fotce). Od tamtej pory podlewam 1 raz dziennie wieczorem. Trawy jeszcze nie kosiłem i nie wiem czy to już pora na pierwsze koszenie (mam kosiarkę mulczującą bez kosza).

Znalazłem kilka porad na tym forum ażeby:

opcja 1. skosić za kilka dni (pokos zostawić czy zgrabić przy okazji zruszając ziemię?), sypnąć równomiernie nawozem wieloskładnikowym po całości,podlać w celu rozpuszczenia, gdy się rozpuści sypnąć ziemią w puste placki, wsypać nasion (wtedy się przegrabia te nasiona z tą świeżą ziemią ażeby je przykryć czy nie?) i lać wodę.

Opcja 2. jw tylko bez nawozu

Ewentualnie poczekać do jesieni (do tego czasu regularnie kosić i podlewać) i we wrześniu zastosować jedną z opcji powyższych

Aha czy dosiewkę trzeba wykonywać koniecznie dosypując ziemi w puste placki i dopiero wypać nasiona? Pytam bo na youtube znalazłem filmik gdzie gość mówił, że wystarczy zruszyć placki grabkami i wsiać nasiona no i podlewać https://www.youtube.com/watch?v=1BKkqlCCfQw&t=1s o ten Pan.

Proszę o odpowiedź i błogosławionej niedzieli życzę bracia i siostry!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies