Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród średniowieczny i nie tylko 11:06, 29 lip 2012

Do góry
Ogólne widoki, ta skarpa straszy jeszcze gołą ziemią, ale jak Ania (asc) dzisiaj pokazywała - za trzy cztery lata mam nadzieję że ani kawałka ziemi nie będzie tam widać

i kocimiętka po strzyżeniu już całkiem łądna się zrobiła
Malinowe Ogrody 10:38, 27 lip 2012

Do góry
Witajcie!
Bardzo mi miło,że tutaj trafiłam i mogę podziwiać Wasze piękne ogrody. Malinowy Ogród tworzymy wspólnie z mężem piętnaście lat,odkąd zamieszkaliśmy w naszym domu.Zaczynaliśmy od paru zdziczałych śliw, przerośniętej trawy nie koszonej od wielu lat i chaszczy.Podstawowym narzędziem była maczeta do cięcia buszu i stara bułgarska kosiarka - czołg..aż tumany się unosiły z kretowisk podczas koszenia. Można powiedzieć że w tej okolicy byliśmy ogrodowymi pioneramy, pośród górskich łąk na - których pasły się krowy i owce. Sąsiedzi - rolnicy dziwili się po co nam tak krótko przystrzyżona trawa, takie marno - trawstwo dosłownie... i po co tyle tych palików wystaje a to było oznaczenie naszych malutkich roślinek. Ogród powoli się zapełniał roslinami, między innymi dzięki naszym rodzicom i amatorskim talencie mojego tatay do rozmnażania wszystkiego co rośnie, nawet iglaków. Po kilku latach dookoła nas pojawiły się inne ogrody a nasz wydoroślał i nabrał kształtu, chociaż wciąż jest dziełam nie dokończonym.
Dziś naszych gości wita pięknie pachnacą lawenda na murku kwiatowym. Pobudowaliśmy wiele kamiennych tarasów by złagodzić spadki terenu na których rosną rośliny. Przed nami jescze wiele pracy między innymi zrobienie patio przy tarsie.Nie tracimy jednak zapału, ja poskramiam moje kolekcjonerskie zapędy by wysztkiego mieć po trochu staram się sadzić rosliny w większych grupach gdyż naprawde ładnie to wyglada.

Tu była skarpa , została zabezpiczona kamiennym murem przed osuwaniem.

Ogród ma rustykalny charekter.

Te ogromne bale na których stoi kosz czekają aż staną się ogromnym stołem biesiadnym.

Kwiaty na tarasie.

Droga do domu prowadzi wzdłuż kamiennego murku na skarpie a między mniejszym murkiem lawendowym.

Zimy u nas są śnieżne i mroźne.
Arboretum w Wojsławicach 21:36, 25 lip 2012

Do góry
szpaler żurawek wyglądał imponująco

powyżej korona tego buka z tą gigantyczna podstawą a w zasadzie to 2 buki

poniżej fajna alejka , skarpa podtrzymywana przez podkłady kolejowe

bylinowa część arboretum

Dolina Tęczy 09:35, 23 lip 2012

Do góry
No Marta! Dałaś czadu zdjęciami, nareszcie Takie cuda mieć w ogrodzie i trzymać to tylko dla siebie! Hortensje cudne ja się takiego widoku doczekać u siebie nie mogę....może za rok
Skarpa fantastycznie się prezentuje!!!!
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:54, 22 lip 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dajano,koniczyna jest chyba gorsza od perzu,bo płoży się ściśle po ziemi.Też mam tak.ale juz wypowiedziałam wojnę.Po skoszeniu trawnika wygrabiam miejsca gdzie była koniczyna ,Wtedy te pędy się wyciągają do góry i można je pourywać ręcznie.No i chyba muszę bofix, albo inne co,chociaż bym nie chciała.
Odpoczywam Dajanko.....właśnie wróciłam z psiego spaceru.....,z garścią grzybków.
Co do kominów....... czasami ,,spece " robią dla siebie furtkę na zarobek. W kominie wstawiają szybę.I jak komin źle pracuje ,to wołasz kominiarza,a on tylko ciężarek z miotełką na dół, i po kłopocie.A ty bulisz kaskę za usługę.Nie twierdzę,że tak jest u ciebie,ale......bywa.

Haniu na kolanach będzie mi ciężko, bolą mnie jak diabli nogi, ręce. Budzę się sztywna dopiero po jakimś czasie to rozchodzę Chyba mam reumatyzm U nas wciąż się będzie zasiewało to i owo Za moja działką jest puste pole a tam rośnie wszystko, wiatr roznosi nasiona W ub roku je oczyściłam ale w tym nie dałam rady cudze pola obrabiać Musze posadzić przy płocie z czegoś zasłonę .Szkoda mi będzie tego miejsca bo to będzie usypana skarpa nic więcej się na niej nie zmieści jeśli posadzę żywopłot .Skarpa być musi aby deszczówka nie płynęła do mnie z górki To pole jest wyżej ode mnie ,taki teren .Coraz mniej mam przestrzeni na ogród .Z moim kominem będzie większy kłopot Haniu Przyglądałam się innym jadąc samochodem .Prawie wszystkie kominy mają cztery przelotowe otwory U mnie są trzy z jednej strony a z drugiej tylko jeden, to są kratki wentylacyjne .Takiego jak mam u nikogo nie widziałam Muszę to rozszyfrować .Twój piesek lubi spacerki ze swoja panią a jakie grzybki znalazłaś?Moja psinka jest wolna jedynie na działce w innych miejscach musi mieć smycz Ucieka do wszystkiego co ja zainteresuje. Pies, kot byle się pobawić ,muszę jej sprawić towarzystwo człowiek to zbyt mało, chociaż mnie uwielbia .Bawię się z nią ale podgryzać nie będę hi.
Dolina Tęczy 21:10, 22 lip 2012

Do góry
Marta - skarpa wygląda oblędnie - jak ja bym chciala to na żywo zobaczyć!!! wszystko mi się podoba, bez wyjątku
Borówcowy raj 21:54, 21 lip 2012

Do góry
kurczę - no własnie fajne są te irgi , ale potem z nimi wieczny kłopot . sąsiadce też po tej zimie pusta skarpa została - wszystko wymarzło .
A może byś opatrzyła suchodrzew LONICERA PILEATA. niby jest dość wysoki , ale w naszych polskich warunkach nisko rośnie i można przycinać . mam go i jeszcze + że się łatwo rozmnaża . jest w tonacji żółto -zielonej . planuje go tez dać na skarpę zamiast irgi
Wymarzony ogród 21:53, 16 lip 2012

Do góry
AniuK, jak bedziesz w okolicy zapraszam na kawusię.
Marzenko, jak na razie szczęśliwie wszystkie kataklizmy nas omijają.
Cały czas pada. Najlepsze jest to, że skarpa przy domu pod dachem jest cały czas sucha.
Więc tu oberwanie chmury, a ja w kaloszkach i z parasolem podlewam sobie trzmielinki!
"Dwa na dwa" przed domem 01:05, 15 lip 2012

Do góry
Witam, bardzo proszę o opinię, pomoc i radę w sprawie mojego skrawka przed domem.
Chciałabym:
1) odsłonić wejście do domu, które jest stosunkowo wysoko do pobliskich domów (te kratki z różami trochę mnie wkurzają ) i złagodzić kostkę,

2) martwi mnie lewa strona domu pod oknem (mała skarpa), którą myślę wyrównać i coś-nie wiem co posadzić? ma tam być jeszcze po łuku mała ścieżka też z ...kostki
3) chciałam też osłonić się przed sąsiadem z lewej str.i wsadzić coś przy samym murku obok kratki z różą np,głóg ?

4) może przesadzić magnolię gdzieś bliżej prawej strony...przy tawułkach? aby osłonić taras...

5) uzupełnić luki-np.przy panelu, obrzeża, może usunąć pięciorniki pod klonem i w to miejsce jakieś kule zimozielone?
pod śliwą też mi coś nie gra tam jest pięciornik a przed nim szczepiony iglak....

Widziałabym chętnie rododendron(y), oczywiście żurawki i bukszpan, tylko nie wiem gdzie..
Bardzo będę wdzięczna za uwagi i sugestie i pomysły, jak widać w 7 zdjęciach cały ogród ...olbrzymi ... no i problem...

pozdrawiam i dziękuję Marta

Boćkowe perypetie ogrodkowe 13:38, 14 lip 2012

Do góry
Wpadłam zobaczyć co z tym monitorem, ale widzę, że całkiem w porządku. Trawiasto i żurawkowo. Cieszą mnie postępy kłosówki bo zaplanowałam też u siebie i też bym chciała żeby się trochę rozlazła. No i elegancka skarpa się zapowiada. Pozdrawiam monitor
Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:46, 14 lip 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Boćku śliczna Twoja skarpa i zimą na pewno przetrwa!!
Ależ te żurawki southern piękne. Muszę takich do mnie poszukać!!! I pomiziam dzisiaj moją kłosówkę

Marzenko, dzieki Slonce

Southern sa piekne, to prawda i wielkie, nie dam glowy, ale to chyba najwieksza odmiana zurawkowa. Bylam pewna, ze sa do slonca, ale strasznie mi marnialy, przypalaly sie, wiec zarzadzilam przeprowadzke, ale jakos ciezko im dojsc do siebie. Widac to dla nich skok

Myslalam, ze Ty juz wylegujesz sie z drinkiem pod palmami
Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:16, 14 lip 2012

Do góry
Boćku śliczna Twoja skarpa i zimą na pewno przetrwa!!
Ależ te żurawki southern piękne. Muszę takich do mnie poszukać!!! I pomiziam dzisiaj moją kłosówkę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 01:25, 13 lip 2012

Do góry
Agnieszko nadrobiłam to co miałam zaległe u Ciebie, no i nie najlepsze wiadomości wszystkie, szkoda ludzi i ich wysiłków, mam nadzieję,że Ty nie ucierpiałaś? ta skarpa jest prześliczna , tylko ta wstrętna woda ale jak tak dalej pójdzie to u nas nie będzie lepiej ładnego myszołowa uchwyciłaś na zdjęciu a co do pupy sarny to fachowo nazywa się "lustrem", pozdrawiam warzywka oglądałam , masz super
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 01:04, 13 lip 2012

Do góry
Witam Zuzo.
Gratulacje dla zdolnego synka.Bardzo fajny kierunek wybrał.
Podziwiam twój piękny ogród, skarpa wygląda cudnie, a bonzai wyszedł super dużo lepiej niż wcześniej.
A ilu pomocników w ogrodzie. Fajnie, że masz warzywnik, nie ma to jak swoje własne.

Bramę też bardzo ładnie wymysliłaś

Haftowane obrazy bardzo mi się podobają, sama kiedyś dużo haftowałam krzyżykami, ale teraz brak czasu.

Pozdrawiam serdecznie
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 14:59, 09 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj w swoim pięknym ogrodzie ze skarpą.

Różowe połączenie lilii z liatrą też mnie urzekło

Witaj Danusiu.
To niedzielne spotkanie z Tobą i Mają doprowadziło mnie do tej zaczarowanej krainy. Połączenie lilii z liatrą oczywiście przypadkowe. Ale często są to najpiekniejsze kompozycje. Skarpa wymaga jeszcze dużo pracy. Jest długa - 30 m. Właściwie to od niej zaczęlismy zakładanie naszego ogrodu.

Lawendę pokochałam na wakacjach w Chorwacji

Majeranek uprawiam corocznie. Kupiony w sklepie nie ma takiego aromaty.

A tutaj suszy sę w towarzystwie mięty.

Fasolka wśród kwiatów też wygląda ciekawie.
Ogród w Holandii 13:45, 09 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Że robić się nie chciało to ja ich nawet rozumiem, ale wierz mi, z palcem w oku stać by ich było na wynajęcie firmy ogrodniczej, ja o remoncie domu już nie wspomnę. Tutaj ludzie wynajmują ogrodników nawet jak mają 3m żywopłotu do przycięcia na powierzchni 5m2. Nie wszyscy, ale bardzo wielu. A Państwu było po prostu wszystko jedno. Ale masz rację - dzięki temu mam ławeczkę bo porządną to by ze sobą zabrali. I powodzenia z szufladami!
A japoński ogródek wkrótce będzie na tapecie, bo na razie tam jest składowisko i góry ziemi do wywiezienia. ALe wszystko w swoim czasie

Oj to w takim razie czekam na ten kacik - bo na mnie czeka do obsadzenia i zaaranżowania japońska skarpa...mialo być jesienią, będzie raczej wiosną
Idę walczyć z szufladami

A to nie wiedziałam! No to możemy sobie razem projektować Ja na razie mam tylko ogólną koncepcję - ma być oszczędnie i klarownie, spokój, cisza, bez fajerwerków. A jak to się skończy to zobaczymy

U mnie zamysl jest taki

http://www.zengardens.de/japangarten_auf_dachterrasse_7.htm

Tylko muszę w to wkomponować strumyk jakoś i klon palmowy, dodać trochę koloru cebulowymi i karmnikiem...
Ale generalnie mają być różne kule, male i duże, z kosodrzewiny, sosny, trzmieliny,bukszpanu...trawy

Ha,ha! Ja też mam te obrazki skopiowane! I mniej więcej też tak chcę! Nawet kamienie już mam zgromadzone. I górka będzie. ALe czy to się da tak ładnie zrobić to mam obawy. Przede wszystkim szukam ciągle czegoś zamiast mchu bo już wyczytałam, że ma szans, żeby mec się utrzymał. To znaczy trzeba by zatrudnić firmę specjalizującą się w takich aranżacjach, a to sa tutaj bajońskie sumy i w ogóle nei wchodzi w rachubę. Karmnik jest oczywiście na liście, ale chyba będę szła bardziej w żwir. Ale te obrazki to faktycznie fantastyczne!

Ogród w Holandii 13:38, 09 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Że robić się nie chciało to ja ich nawet rozumiem, ale wierz mi, z palcem w oku stać by ich było na wynajęcie firmy ogrodniczej, ja o remoncie domu już nie wspomnę. Tutaj ludzie wynajmują ogrodników nawet jak mają 3m żywopłotu do przycięcia na powierzchni 5m2. Nie wszyscy, ale bardzo wielu. A Państwu było po prostu wszystko jedno. Ale masz rację - dzięki temu mam ławeczkę bo porządną to by ze sobą zabrali. I powodzenia z szufladami!
A japoński ogródek wkrótce będzie na tapecie, bo na razie tam jest składowisko i góry ziemi do wywiezienia. ALe wszystko w swoim czasie

Oj to w takim razie czekam na ten kacik - bo na mnie czeka do obsadzenia i zaaranżowania japońska skarpa...mialo być jesienią, będzie raczej wiosną
Idę walczyć z szufladami

A to nie wiedziałam! No to możemy sobie razem projektować Ja na razie mam tylko ogólną koncepcję - ma być oszczędnie i klarownie, spokój, cisza, bez fajerwerków. A jak to się skończy to zobaczymy

U mnie zamysl jest taki

http://www.zengardens.de/japangarten_auf_dachterrasse_7.htm

Tylko muszę w to wkomponować strumyk jakoś i klon palmowy, dodać trochę koloru cebulowymi i karmnikiem...
Ale generalnie mają być różne kule, male i duże, z kosodrzewiny, sosny, trzmieliny,bukszpanu...trawy

Ogród w Holandii 13:25, 09 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Idę walczyć z szufladami

Ogród w Holandii 13:16, 09 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Idę walczyć z szufladami
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 12:36, 09 lip 2012

Do góry
Witaj, brama i ogrodzenie zachwycające, a skarpa bajeczna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies