Skarpa - skalniak został usunięty ..... Wykopałam wszystkie cisy dzisiaj w przeciągu pół godziny ...
Tutaj ma się zmieścić betoniara ..... Zmierzyłam i powinno grać a jak będzie to się okaże
Na pewno będzie skarpa wyglądała ślicznie, masz dobry gust Jasiu do nasadzeń
na tym zdjęciu za różami to aster wielkolistny?
Aniu na skarpie posadziłam rośliny które rosły już w innej części ogrodu , chcę się przekonać którym z nich będzie odpowiadała to stanowisko. , o estetyce też myślałam
Masz rację to aster wielkolistny.
Niestety nie wiem jaka to odmiana hortensji, gdy ją kupowałam sprzedający jeszcze nie nie myśleli o tym żeby uzupełnić nazwę o odmianę.
Pszczółko, fruwsz ty ile wlezie fajne spotkanie z Jasią, a Jasi przedgródek jest modelowy i do katalogu się nadaje ppozdrawiam
Irenko w przedogródku musiałam zmienić obsadzenia skarpy, przywrotnik niestety nie chciał rosnąc więc posadziłam bodziszki , liliowce, irysy,... Jestem ciekawa jak skarpa będzie wyglądała wiosną.
Ogród bliski stylowi Arts&Crafts, kolejne wnętrza ogrodowe, czekam na ich odsłony...i szczegóły. Witaj u nas
Miło przeczytać takie słowa, tym bardziej, że kiedy zaczynałam, nie myślałam o żadnym stylu (niemniej, wszystkie, dostępne wówczas książki o projektowaniu wertowałam z wypiekami na twarzy).
Musiałam rozrysować ogród o trudnym planie w kształcie dłuuuugiego trójkąta. Ponadto nie mam w ogrodzie kawałka powierzchni o idealnym poziomie. Leżę w połowie zbocza, wiosną płyną przez mój ogród roztopy. Bywają czasami obfite, nawet niebezpieczne. Przez całą długość ogrodu biegnie skarpa, no i moja ścieżka. Chętnie pokażę szczegóły. Dziękuję za przychylne przyjęcie.
Łoj Matulu, Matulu!!! Przejrzałam cały wątek..ileż tu wspaniałości! I hortensje przy choince, i wrzosiki, i skarpa, i donice przy tarasie, i lustro... CUDOWNOŚCI same!
A stożek - cis - przecudny..i te kule, kulki i kuleczki - oj moje klimaty, moje...
Dziękuję św. Mikołaju, dzisiaj przed 8.00 kurier dostarczył przesyłkę skarpa fajnie wygląda ja bym powtykała między kamienie albo floks szydlasty, rozchodniki lub inne płożące a hościki prześliczne takie zdrowiutkie
Moja Droga
Z podpisiku nazwa wątka zniknęła ! Test czy trafimy do Ciebie robisz?
Trafimy trafimy
To może za kołem wiśnie pissardi szczepione wysoko posadzisz tak aby się w jeden bordowy ekran zlały. Wtedy do środka może magnolia obwiedziona bukszpanami? Albo dla kontrastu coś żółtego np. miłorząb lub słynny już wiąz werdei?
Albo odwrotnie za kołem świerki serbskie a w kole bordowo - rohan obelisk jak w Danusiowym projekcie . http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-rezydencji
Gotowa inspiracja. Co Ty na to?
Ku przypomnienu.. bo nadal nic nie wybrane... Świerki czy bordowe za kółko?
A dotyczyło to tej części:
Oprócz walorów estetycznych cuuudnie byłoby gdyby i walory praktyczne zostały uwzglęnione. Górą biegnie skarpa, a po skarpie biegaja ludzie, psy, zwierzęta Czuję ogromną potrzebę intymności. Tujki urosną za lat naście, z boku rosną pęcherznice, ale chyba je przerobię na graby...
No i tak sobie pomyślałam, że gdyby świerki usadowić za obrysem koła - od momentu łączenia z rabatami, to moze by co nieco przysłoniły... ale czy to ma sens?..
z jednej strony dadzą ladny obrys koła i przysłonią nieco boki,
z drugiej strony zasłonią tuje, które same w sobie dają ładne tło dla innych roślin,.
No i jeszcze pytanie: ta rabata po lewej jest w miarę szeroka - na piętrowe nasadzenia może się nada Chciałabym tam posadzić 3 duże azalie wys, ok. 1-1,2.." Mam je teraz na bocznej, wąskiej rabacie - skutecznie uniemożliwią mi docinanie żywopłotu... muszę je przesadzić. Czy nadadzą się na tą rabatę?.. a za nimi szczepione Umbra?.. a przed nimi coś niższego... mogłoby być? czy za dużo tego?
Poradźcie proszę....
Edytuję, bo zbieram to co kto radził w środek
Noemi i Ircia Dereń cousa - pięknie kwitnie, pięknie się przebarwia jesienią,,,
Aga z Grabii Migdałek trójklapowy -Exochorda "Serratifolia"Malus "Ola"Magnolia gwiaździsta Paulownia
W samą porę Danusiu, bo jeszcze by mnie na złą drogę sprowadziły
Wstawię zaraz u siebie zdjęcie niedowiarkom
Enya - szpetnie, nie szpetnie.. ale nie mam intymności żadnej. Graniczę ze skarpą, skarpa z polem..górą wędrują wycieczki - w tygodniu mi to nie przeszkadza ale w weekend, jakoś jednak tak
No dobra.. idę do siebie.
Dominiko, przepraszam za zaśmiecanie.. Kfiatkiem - własnoręcznie posadzonym.. jednym z nielicznych u mnie jeszce
Ela pisakowca w tym amonitowym odciskiem chętnie przygarnę
Kiedy zajrzysz znowu?
Aga nie mam pojęcia, bo ciągle coś się dzieje i na dodatek jeszcze dodatkowe zajęcia dzieciaków ciągle mają zmieniane godziny. Jak tylko się pozbieram do kupy to dam Ci znać.
A ślimaka nie oddam
HEHE czekaj popracuję nad tym
Zapraszam, zapraszam..a skarpa wyszła super o schodkach nie wspomnę
Skarpa wygląda świetnie, schody też. Koniecznie musisz ją dokończyć po drugiej stronie. Twoje wizje "ogrodu przyszłości" obejrzałam dopiero teraz, robią świetne wrażenie.