Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Joku 18:19, 03 gru 2012

Ależ się u ciebie dzieje. Śledzę postępy prac mniej więcej na bieżąco ale na pisanie brakuje mi czasu.
Pozdrawiam serdecznie.
monteverde 18:45, 03 gru 2012

Obejrzałam wszystko i czekam na aranżację z sankami pozdrawiam
Madzenka 18:49, 03 gru 2012

Poczytałam, uśmiałam się, czekam z utęsknieniem na cd
Mala_Mi 18:59, 03 gru 2012

Dobrze, że drzwi nie są do porąbania, bo ta siekierka i drzwi........
Bea 19:02, 03 gru 2012

asc napisał(a)

Dobrze, że sprawa drzwi się wyjaśniła
Tess 19:48, 03 gru 2012

asc napisał(a)

U Pszczółki rąbanie takich pięknych drzwi? A fe, co za kudłate, nieuczesane myśli...

W tym roku uratowaliśmy z M. drzwi ze starej nadbużańskiej chałupy przed porąbaniem.
Wypatrzyliśmy je przy pryzmie drewna do porąbania, zięć właścicielki oddał nam je zadowolony, że go rąbanie ominęło.
Z tej radości chciał oddać za darmo i w zasadzie za darmo wzięliśmy, tylko zgrzewkę piwa dla zięcia i ptasie mleczko dla babci-właścicelki od nas przyjęli.
eliza3 19:52, 03 gru 2012

Gardenarium napisał(a)
Płotki były w Niemczech w centrum ogr. gotowe. Ale to nie problem zrobić, Hania chodzi teraz na warsztaty wikliny, może nam urządzić warsztaty Myślę, że się zgodzi, albo coś pokaże z warsztatów.

Chętnie bym podpatrzyła, albo wzięła udział, zawsze mi się podobało wyplatanie...
Madzenka 20:32, 03 gru 2012

Ewa czytałam Twoje pytanie o korę... 200 worków będzie malo... U mnie tylko wtym roku 200 wysypałam... A w ubiegłym nie liczyłam...
Mój dostawca kory mówił, że mogą wyliczyć ile potrzeba na ogród. Jeśli chcesz to Ci podam namiary, dowożą do domu, pod drzwi.
Dzidka 20:46, 03 gru 2012

Gardenarium napisał(a)

Danuś, pytanie.
Jak oddzielić rabatę (po lewej stronie za dereniami), która kończy się równo z linią skarpy, żeby mi kora nie rozsypywała się w dół i była różnica wyraźna do plewienia (rabata) i do obkaszania (skarpa)? Wyższe ekobordy wkopać?

Ekobordy nic nie dadzą, polecam wbić kołki drewniane ale takie surowe, nie malowane, wiklinowe płotki plecione (Jasia Poziomka ma) albo najlepiej cegły, dachówki, rury kamionkowe a w nich cosik. Zajrzyj w ogród Geoffa Hamiltona. Dadzą korze właściwy opór.

Ewo, jeśli nie masz wikliny, to spróbuj z gałązkami, witkami pozyskanymi z przycinki krzewów lub drzew.
Wiele gałązek ma ciekawą fakturę albo kolor /dereń/. Nie będzie , to tak trwałe jak byśmy chciały, ale satysfakcji z wykonania nie zabraknie. No i będzie coś z niczego.
Jeszcze muszę dopisać, by ścięte gałązki nie leżakowały, bo wtedy nie będą giętkie.

A tak na marginesie, to ja mam w ogrodzie futrynę bez drzwi.
Więc gdyby koncepcja się zmieniła, to ..... , dobre co ?

Leida 22:05, 03 gru 2012

Pszczółko,
Na tą wiklinę specjalnie się zapisałam żeby się nauczyć płotków i różnych podpórek pod rośliny ogrodowe. I zajęcia są naprawdę świetne. Teraz pracuję nad choinką. Powoli zaczynam się bać bo miałą być mniejsza a ja plotę i plotę, zaraz będę musiałą szukać drabiny... Z koszyka który miał być na jabłka wyszedł mi przez przypadek wielki kosz na drewno. Widać miało tak być.
Ale jak już chcialabyś z wikliny to te główne patyki wokół których będziesz owijałą płotek musisz zrobić z czegoś grubszego. Chyba najlepiej z leszczyny. I spokojnie zamiast wikliny możesz wplatać drobniejszą leszczyne, albo też coś innego. Tylko koniecznie posłuchaj doskonałych jak zwykle rad Dzidki - tylko świeże gałęzie bo inaczej będziesz miałą problemy z przeplataniem i będzie CI się wszystko łamać.
W Anglii specjalnie w niektórych ogrodach uprawiają leszczynę właśnie na płotki i na podpórki do roślin. Chyba to się nuttery nazywa. Sama jestem ciekawa bo mam ochotę na coś takiego w dalekiej przyszłości. A między tymi leszczynami morze cebul i ciemierniki.
A teraz można przynajmniej w naszych okolicach kupić tzw, "zieloną" czyli chyba świeżą niedawno ścinaną wikinę za naprawdę nieduże pieniądze.
Szkoda, że jesteś tak daleko bo zaraz bym Ci tam jakiś płotek uplotła.

Drzwi też Ci zazdroszczę!