Ja z jeszcze jednym pytaniem: co może być powodem, że hortensja wypuściła 3-4 pędy bez zawiązanych kwiatostanów? Ma też pędy kwiatowe, a te są dodatkowe. Czy kwiatostany mogą się jeszcze rozwinąć czy raczej nie czekać i wyciąć je?
A ja dzisiaj dostałam siewkę budlei. A że budlei nigdy nie miałam i nie znam to się zastanawiam czy ona może zakwitnąć w tym roku?
Twoja ma piękny kolor. Siewki budlei mają ten sam kolor co matka ? Wiesz może Aniu?
Witam Agnieszko dawno nie byłam na twoim Slonskim wątku. Masz bardzo pięknie. Jestem zaskoczona, że twoje jeżówki same się wysiewają i siewki mają równie piękny kolor.
Jak to robisz zostawiasz na zimę nie scinasz.?
Ja co prawda zebrałam nasionka i wysiałam w zeszłym roku wiosna do skrzynek no i już kwitną może w przyszłym sezonie nabiora masy.
Wszystkie rośliny u ciebie takie dorodne i ładnie cały ogród wygląda. Co ty dajesz tym roślinom.
U mnie Rózanne ma badyle ponad metr muszę je przesadzić bo w tym co posadziłam to szaleją ze wzrostem.
Elu ja do tej pory nie miałam za dużo siewek jeżówek. Jeżeli nawet były to pewnie je wyplewiłam bo wiosną plewię wszystko . W tym roku ta odmiana Sunmagic Vintage Red się bardzo mocno rozsiała. Nawet nie wiedziałam że jeżówki tak potrafią . Stwierdziłam że część zostawię i zobaczę co z nich wyrośnie. I całkiem ładne te siewki bo i pomarańczowe i różowe.
Te pomarańczowe mają duże kwiaty.
A jeżeli chodzi o przekwitnięte kwiaty to ja zazwyczaj wycinam byliny jesienią więc jeżówek raczej nie zostawiam na zimę.
A Rozanne to w tym roku też mam wielkie ale mi to nie przeszkadza bo jak wylezą za bardzo na trawnik albo na hortki to będę je przycinać. A tę plamę fioletu uwielbiam .