Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

wojciechslezak 09:17, 28 lut 2024

zeta napisał(a)

Piękne są te świerki, aż trudno sobie takiego odmówić. Ale będę chyba musiała z nich zrezygnować, bo nie chciałabym się odgrodzić takim wysokim murem który w moim niewielkim ogródku (ok 700m2) pozbawi mnie słońca i nic mi już wtedy nie urośnie Myślę, że będę musiała ograniczyć się do 3m żywopłotu.

Co to te przewodniki?
wojciechslezak 09:19, 28 lut 2024

Cięcie ograniczające polega na wycinaniu wszystkich przewodników bocznych i skracaniu przewodnika głównego
Fama 16:18, 24 maj 2024

Kochani, potrzebuję Waszej porady. Pan sprzątający na moim osiedlu wpadł na raniony pomysł wypalania chwastów w chodniku wypalarką w upalny dzień. Niestety robił to przy moim klombie. Efekt? Spalony jałowiec ( już wycięty do pieńka) i podpalony świerk środkowy oraz nadpalony świerk po lewej stronie. Zastanawiam się, jam teraz postępować z biedakami, jak głęboko wyciąć im gałezie: czarne trzeba usunąć,ale co zrobić z gałeziami, ktore mają brązowe igły, a drewno wydaje się być ok ( ewentualnie jak sprawdzic, czy jest ok)
Waczynsia 11:23, 04 cze 2024

Dzień dobry mam 14 świerków niestety kilka uschło i nie znam przyczyny , teraz posadziłam nowe drzewo i widzę żółte igły od doku co mu dolega ?
Mago22 09:44, 21 wrz 2024

Świerki posadzone w 2018 roku. Jeden nie umie się zebrać i nie rośnie w górę. Cierpliwie czekałam aż się ogarnie, ale, sąsiedzi są już o połowę wyższi. Co mogę zrobić?
Mago22 09:54, 21 wrz 2024

Świerki posadzone w 2018 roku. Jeden nie umie się zebrać i nie rośnie w górę. Cierpliwie czekałam aż się ogarnie, ale, sąsiedzi są już o połowę wyższi. Co mogę zrobić?
Solea 20:50, 24 wrz 2024

Dzień dobry, zauważyłam w niektórych parkach ze wokół korzeni zawijają rurę (drenażowa?) i wyprowadzają na zewnątrz a potem podlewają do tej rury- czy miałoby to sens w przypadku świerków serbskich? Tylko co potem z taka rura? Wyciągnąć? Wyciągając nie uszkodzę korzeni?
Maciej87 09:46, 11 paź 2024

Prośba o radę odnośnie żywopłotu z świerka serbskiego. Do obsadzenia 14 metrów wzdłuż płotu rabata o szerokości 120 cm. Docelowa wysokość 3-3,5 metra, szerokość 1,2 metra. Czy jest szansa utrzymywać serba w takim wymiarze czy z góry skreślić ten gatunek na żywopłot na tak wąskim terenie?
KasiaPlanuje... 19:44, 16 mar 2025

Dzień dobry, planuje pierwsze nasadzenia w ogrodzie. W rogu działki planuje 3 świerki serbskie a dalej żywopłot z tui. Jaką odległośc od tui zostawić? Miedzy świerkami planuje 1.6m, a od płotu 1m. Czy tak bedzie dobrze? (Brak sasiadow za plotem na razie wiec nie zalezy mi na szybkim osloneiciu). Od tui myślałam że 1.5m bedzie ok. Jak czytam wątek to raz mi sie wydaje że za gęsto a raz że za rzadko pomóżcie
bartosz111 22:11, 17 mar 2025

Cześć, czy można posadzić świerki serbskie i utrzymywać je na wysokości 4-5 m? Ma to sens? Czy nie będzie dobrze wyglądało? Ew co iglastego też w pionowym pokroju jak świerk serbski poza odmiana Nana? Dziękuję