Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 10:10, 21 cze 2014

Do góry
Ziemia dowieziona, pomimo, że nie aż taka glina, jest nawiezione piaskiem dla rozluźnienia struktury i zwiększenia przepuszczalności

Potem na to piasek

Potem brona rotacyjna

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:08, 21 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
już wszystko zależy od właściela/lki, czy mu/jej się chce czy nie.

Ana pokazała, że jej się chce..a co więcej, że jej wychodzi...

No i jak tu nie powiedzieć, że dzięki temu że tutaj jesteśmy, wspieramy się i napędzamy, zmieniamy nasze ogrody na lepsze. Tego nikt nam nie powie, że nieprawda. Prawda, tylko najważniejsze obudzić w sobie chęci i być pracowitym.

DZIĘKUJĘ!
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 10:01, 21 cze 2014

Do góry
Nie wolno w ogrodzie tworzyć takich odrębnych warstw ziemi o całkiem innej strukturze, zrujnujesz ogród i rośliny.

Co proponuję? Proponuję nasypać teraz piasku i wymieszać go z tą gliną, bo inaczej nie możesz liczyć na sukces w uprawie ogrodu. Mieszać głęboko, potem, jak nasypiesz warstwę urodzajną, także postaraj się o sprzęt, który przemiesza te warstwy i je jakby połączy.

Jeśli zrobisz tak jak piszesz, na próżno Twoja robota i będziesz płakał nad zalanymi roślinami. A jeszcze siatka na krety.. teraz? to poroniony pomysł.
Obwódki z bukszpanu 09:57, 21 cze 2014

Do góry
Ja jeszcze w kwestii podlewania, rób to z głową, bo zalewanie jest tak samo szkodliwe, jak susza.
Herbicydy 09:55, 21 cze 2014

Do góry
No to zbieraj trawę od sąsiadów, rozkładająca się trawa ma wysoką temperaturę, co zniszczy chwasty, nie da im dostępu do światła.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 09:51, 21 cze 2014

Do góry
Linię jeśli chcesz podzielić, to muszą być do tego oddzielne elektrozawory, więc to koszt, czemu chcesz podzielić, chcesz dać inne czasy podlewania?, bo jeden teren jest np. w cieniu a drugi w słońcu? Bo jeśli nie, to można podzielić, czasem nawet trzeba bo np. to jest oddzielna rabata, ale źródło zasilania tej linii może być jedno i czas podlewania taki sam.

Za mało szczegółów dałeś po co chcesz to zrobić.

Linię zaślepiasz, możesz zagiąć jej koniec i zamocować żeby woda nie wypływała jakimś zaciskiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:22, 21 cze 2014

Do góry
Zbyszku, faktycznie, czas na pakowanie. uciekam w okolice walizki i garderoby, a kto mi pożyczy pasty do zębów...bo nie mogę wziąć?

Tylko, jak tu się oderwać od komputera? Kto ma dobry sposób?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:20, 21 cze 2014

Do góry
Jak to zdezerterował... znaczy że co by zrobił, uciekł??? Eee, o to Cię nie posądzam...
Głowa umyta Zbyszku walizka stoi niezapakowana, nie wiem jaka pogoda i czy gryzą komary wieczorem w Rzeszowie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:16, 21 cze 2014

Do góry
Ja w sprawie mojego skromnego projektu i w obronie tego co robi Ana. Projekt jest po to żeby go zmieniać , dodawać co jest trendy i obecnie się podoba.

Projekt jest po to żeby ugór zamienić w boski zakątek, najpierw z pomocą, ale wszystkie detale można dodawać do woli i zgodnie ze zmianami jakie same w nas zachodzą.

Ana wyszła z ugoru dzięki swojej wielkiej determinacji, przewaleniu ogrodu do góry nogami, ja jej tę drogę wstępną wskazałam, miała wytyczony plan, wystarczy cofnąć się ileś tam stron wstecz.

Natomiast potem to już wszystko zależy od właściela/lki, czy mu/jej się chce czy nie.

Ana pokazała, że jej się chce..a co więcej, że jej wychodzi...

No i jak tu nie powiedzieć, że dzięki temu że tutaj jesteśmy, wspieramy się i napędzamy, zmieniamy nasze ogrody na lepsze. Tego nikt nam nie powie, że nieprawda. Prawda, tylko najważniejsze obudzić w sobie chęci i być pracowitym.

A zmiany, jak u Any, przyjdą z czasem Jednak to (plan, projekt, szkic, rysunek) jest potrzebne, czy wykonamy go sami czy zlecimy. Bez planu działania panuje chaos, który trudno ogarnąć. Z tym, o wiele prościej

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:01, 21 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
takie kule widziałam wczoraj w Warszawie

Białą wypalaną w piecu, szkliwioną - kupiłam w Berlinie wiosną, czarne dwie miałam, a szklane zielone przezroczyste - w Holandii, jednak nasz przemysł - nadąża jak widać. Nie da się mieć coś niepowtarzalnego, bo jak ktoś pokaże coś ładnego, natychmiast producenci zarzucają rynek. I przestaje być niepowtarzalne, chyba że się wykona dzieło artystyczne, autorskie... wtedy trudno skopiować..
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:38, 21 cze 2014

Do góry
Mój kolorowy hit na ten sezon - "rudości" w ogrodzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:35, 21 cze 2014

Do góry
Kochani, idealnie to się nie da.. zawsze coś sprawi jakąś niespodziankę, a człowiek nie nadąży żeby to naprawić, więc nie miejcie żadnych wyrzutów sumienia, że czegoś nie zdążyliście, że coś nie zrobione... życie byłoby zbyt nudne, gdyby tak tylko leżeć i podziwiać, trzeba napędzać się do działania. Ruszać się i żyć pełną piersią .

Przypominam - w ogrodzie trzeba też znaleźć czas na odpoczynek
Ania z zielonego wzgórza :-) 07:23, 21 cze 2014

Do góry
Nic nie rób, wyrzuć i traktuj jak jednoroczne. To nieduży koszt a bez jakichkolwiek zachodów masz hortensje kwitnące od kwietnia do jesieni. Ja tak robię i cieszę się, a nie denerwuję, że zrobiłam wszystko a one jednak nie kwitną...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:07, 21 cze 2014

Do góry

Nie leniuchuję, praca w ogrodzie to odpoczynek po pracy umysłowej

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:07, 21 cze 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:04, 21 cze 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:03, 21 cze 2014

Do góry
Zakwitł grzybień

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:02, 21 cze 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:58, 20 cze 2014

Do góry

Część druga ogrodu jest bardziej kolorowa, bo tutaj słoneczko świeci bardziej, nie jest tak cieniście, jak w części frontowej

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:54, 20 cze 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies