Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

anna_g 22:10, 20 cze 2014

A teraz pokażę Wam co dzisiaj zrobiłam.... łoj... tzn. sama tego nie robiłam oczywiście, ale to jest "moja wina" jak powiedział mój starszy syn "mama, aleś narobiła..." Ja stwierdziłam że to nie ja tylko oni A mój syn na to "no niby tak ale na twój rozkaz" Ma sie ten posłuch
A poważnie - to zaplanowane było już dawno i dłuuugo przekonywałam eMa że trzeba się zabrać, a jak się zabraliśmy to teraz nie wiem co dalej...

Było tak:

To jest zaraz przed wejściem do domu. No i mnie się już nie podobało.... więc się zrobiło tak:

anna_g 22:16, 20 cze 2014

A na koniec pracy dzisiejszej jest tak:

I co dalej ???? Ło mamuniu co mnie podkusiło, a bo to źle było???

Pod drzewem wiem - dosypałam dobrej ziemi, mączki kostnej, dam jeszcze jakiegoś obornika, posadzę z jednej strony tawułki, może jakieś hosty, dąbrówkę, jest tam barwinek, będę sadziła w dobrej ziemi i podlewała bo jednak tam jest bardzo sucho. Czy ktoś może mi coś powiedzieć o języczce- ponoć też do cienia się nadaje... No w każdym razie jakoś tak... Przy ciurkadełku będzie co jest - czyli (lewa strona) azalie... tą która jest na środku przesadzę bliżej ciurkadełka... Ten krążek na kwitnące jednoroczne zostanie i myślę, że będą tam dalie w przyszłym roku i tylko dalie... Ale co na środku... zostanie mi pustka... Pomyślałam o czerwonych i żółtych berberysach - małych, kulistych bardziej... i może jakieś buksy razem z nimi??? tylko jak, JAK???
Ratujcie babę co se rozkopała rabatę przed samym frontem domu i nie wiem co robić, pliiiisssss

aaa i jeszcze dodam że z przodu - będzie trawa.
Gardenarium 23:39, 20 cze 2014

Za dużo planujesz tutaj roślin, byliny berberysy, bukszpany łoj, kobito opanuj tę listę i uspokój, co za dużo to niezdrowo.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 00:10, 21 cze 2014

Aniu -jakby to był mój ogród to zrobiłbym tak Pozbyłbym się trawy przy kostce i pociągnął rabatę do chodnika Będzie łatwiej kosić i będzie do lepiej wyglądać. Pod świerkiem posadziłbym albo hosty z białym brzegiem albo dywanik z runianki. Cyprysika nutkajskiego (obstawiam, że to on) dałbym na środek rabaty - i jeszcze posadziłbym ze trzy różaneczniki - w między tym z 5 miskantów Morning Light albo Gracillimus. Przy krawędzi chodnika mogłabyś zrobić żywopłocik z berberysów albo tawuł - jednak wybrałbym te drugie, bo będą ładnie kontrastować z pozostałymi roślinami. To front domu i powinien być on śliczny cały rok. Nie dawałbym tu dużo bylin, bo są tylko chwilę ładne - po za tym jeszcze masz duuużo miejsca do zagospodarowania, więc to co rośnie możesz śmiało przesadzić Aha....I kilnij mnie, ale ciurkadełko dałbym bliżej chodnika - najlepiej na wprost wyjścia z domu
Namieszałem nieźle
Urszulla 09:39, 21 cze 2014

Aniu tawułkę można pod drzewem dać na całym obwodzie i potem ją docinać po okręgu, ale tych tawuł to ze 6 minimum- na suchym poradzi sobie. Tylko będziesz musiałam ją ciąć kilka razy. Runianka chyba nie, bo u mnie testowałam, ona jednak lubi wilgoć a hosty też lubią wilgotno.
Dąbrówkę odradzam- u mnie rośnie poza ogrodem od ulicy i tak przyrasta że muszę ją ograniczać non stop.

A może ze 3-5 rozplenic warto gdzieś skomponować, jesienią miałabyś spektakl
i azalii do ciurkadełka dokupić żeby wiosną cieszyło. A między to berberysy-stawiam na admirationy lub kulkowe nieco wyższe.

A która to strona świata? bo nie pamiętam..

tyle na razie ode mnie na szybkoniech inni też coś podpowiedzą, a Ty wybieraj.

anna_g 10:13, 21 cze 2014

Gardenarium napisał(a)
Za dużo planujesz tutaj roślin, byliny berberysy, bukszpany łoj, kobito opanuj tę listę i uspokój, co za dużo to niezdrowo.

Ok. Czyli co dalej? Bo na razie wiem co nie a co tak ? azalie i rh zostają, pod drzewo pójdzie coś do cienia.. a środek póki co zostanie pusty
anna_g 10:18, 21 cze 2014

Sebek napisał(a)
Aniu -jakby to był mój ogród to zrobiłbym tak Pozbyłbym się trawy przy kostce i pociągnął rabatę do chodnika Będzie łatwiej kosić i będzie do lepiej wyglądać. Pod świerkiem posadziłbym albo hosty z białym brzegiem albo dywanik z runianki. Cyprysika nutkajskiego (obstawiam, że to on) dałbym na środek rabaty - i jeszcze posadziłbym ze trzy różaneczniki - w między tym z 5 miskantów Morning Light albo Gracillimus. Przy krawędzi chodnika mogłabyś zrobić żywopłocik z berberysów albo tawuł - jednak wybrałbym te drugie, bo będą ładnie kontrastować z pozostałymi roślinami. To front domu i powinien być on śliczny cały rok. Nie dawałbym tu dużo bylin, bo są tylko chwilę ładne - po za tym jeszcze masz duuużo miejsca do zagospodarowania, więc to co rośnie możesz śmiało przesadzić Aha....I kilnij mnie, ale ciurkadełko dałbym bliżej chodnika - najlepiej na wprost wyjścia z domu
Namieszałem nieźle

No namieszałeś nieźle To to ja muszę przetrawić na spokojnie. To nie nutkajski ale horstman... I tak - o tyle nie chciałabym dawać go na środek i dawać tam dodatkowych rh i wysokich traw bo wtedy zasloni to widok na dalszą część ogrodu a tego bym nie chciała... Raczej myślałam, żeby go stamtąd docelowo zabrać... nie w tym roku bo tego nie przerobię a on jest jeszcze mały ale i może być ale myślałam zmienić mu miejsce... tak samo jak rodkowi... Resztę tego co napisałeś muszę sobie przemyśleć i wybrazić Dzięki Sebek
anna_g 10:24, 21 cze 2014

Urszulla napisał(a)
Aniu tawułkę można pod drzewem dać na całym obwodzie i potem ją docinać po okręgu, ale tych tawuł to ze 6 minimum- na suchym poradzi sobie. Tylko będziesz musiałam ją ciąć kilka razy. Runianka chyba nie, bo u mnie testowałam, ona jednak lubi wilgoć a hosty też lubią wilgotno.
Dąbrówkę odradzam- u mnie rośnie poza ogrodem od ulicy i tak przyrasta że muszę ją ograniczać non stop.

A może ze 3-5 rozplenic warto gdzieś skomponować, jesienią miałabyś spektakl
i azalii do ciurkadełka dokupić żeby wiosną cieszyło. A między to berberysy-stawiam na admirationy lub kulkowe nieco wyższe.

A która to strona świata? bo nie pamiętam..

tyle na razie ode mnie na szybkoniech inni też coś podpowiedzą, a Ty wybieraj.

Ula - to wschód - słońce rano i nawet dość długo - dłużej byłoby oczywiście gdyby nie drzewo Tawułki już prawie dzisiaj kupiłam ale wyczytałam na nich że gleba powinna być wilgotna i na razie się wstrzymałam... Dąbrówkę chciałam dać bo teściowa ją lubi i ciągle ją gdzieś wsadza Zawsze jest sekator... Prawdę mówić pod drzewo mogę pozbierać póki co po ogrodzie - właśnie dąbrówkę, jasnotę, hostę (myślę o posadzeniu w hydrożelu może da radę), tiarelki... jak już powyżej pisałam, horstmana docelowo chciałabym przesadzić i rodka też,,, azalie niskie by zostały - są 3 na razie i można by oczywiscie coś dosadzić...
No i wybaczcie ale trawy nie.... na razie jeszcze nie... nie mogę sie do nich przekonać choć kilka mam i póki co mi wystarczy..
Danusia mówi że już za dużo rózności tam chcę to chyba z berberysów zrezygnuję Więc póki co środek mam pusty... ale co tam - jest czas Chciałabym żeby tam było ładnie i "coś się działo" o każdej porze roku - byle nie kwitły mi tam trawy Dzięki Ula
Agnieszka_B 10:55, 21 cze 2014

Aniu , pod drzewo dałabym hosty. Podobnie jak Sebek - na pewno zdjełabym tą darń do samej kostki. Co do reszty roślin to sama nie wiem. Chodzi mi po glowie rabata rododendronowo- hortensjowa. U siebie będę robić taką pod murem ceglastym . Posadzę 5 rodków i pomiedzy nimi , ale lekko za nimi posadze szpaler Anabelek . Póki rodki nie urosna to może te Anabelki sie bedą mialy o co oprzeć. a po kilku latach zawsze można im zrobić eksmisję . Kwitnienie o różnych porach roku , może nie będzie to głupi pomysł.
A u ciebie może limki - krzewy sa ładne nawet jesli jeszcze nie kwitna. Tylko wiosną łyso by bylo .
Sebek 12:42, 21 cze 2014

anna_g napisał(a)

No namieszałeś nieźle To to ja muszę przetrawić na spokojnie. To nie nutkajski ale horstman... I tak - o tyle nie chciałabym dawać go na środek i dawać tam dodatkowych rh i wysokich traw bo wtedy zasloni to widok na dalszą część ogrodu a tego bym nie chciała... Raczej myślałam, żeby go stamtąd docelowo zabrać... nie w tym roku bo tego nie przerobię a on jest jeszcze mały ale i może być ale myślałam zmienić mu miejsce... tak samo jak rodkowi... Resztę tego co napisałeś muszę sobie przemyśleć i wybrazić Dzięki Sebek

No to Horstmama wypierdutaj, zamiast rh możesz dać kulki bukszpanowe
A zamiast traw może róże okrywowe? Tylko znów wprowadzam kolejny gatunek...

Jeszcze jedno wpadło mi do głowy - na całej powierzchni wymieszać kulki bukszpanowe z kulkami z tawuł i berberysów?