Wczoraj na działce byłam prawie cały dzień
Pomimo dużej ilości czasu, planu nie wykonałam. Pielenie mojej wielkiej rabaty pochłonęło mi cały dzień
Oto ona, już niebawem między żywopłotem a kwiatami, będą wsadzone trawy
Szmaragdowa Dolina nie wymaga komentarza. Powiem tylko, że ja jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo zdjęcia nie oddają piękna całości.
Teraz w ogrodzie królują cudowne orliki we wszystkich kolorach...
Ale zacznijmy od początku...
Witam, proszę Was drogie forumowiczki, forumowicze o pomoc w wyborze wersji rabat na froncie domu. Pierwsza u góry z zawijaskiem przy podjeździe i dodatkową Umbrą żeby to jakoś połączyć z prawą stroną, czy wersja druga, prostsza tylko z trawniczkiem po lewej stronie od wejścia?
Długa historia Kiedyś musiałam zaliczyć promocję jednej ze szkół o profilu zawodowym. Kiedy zobaczyłam co w ramach praktyk robią jej uczniowie od razu wiedziałam, że to coś dla mnie! Zaprojektowałam ornament i został wycięty plazmą. Z rozpędu to chciałam jeszcze dwie furtki zamówić, ale płaci się od centymetra cięcia magiczną plazmą, skalkulowałam i zrezygnowałam.
Osadzanie ornamentu było trochę komiczne. Robili to moi znajomi, mają odpowiedni sprzęt. Zanim zaczęłam przygotowania do kolacji, pokazałam rośliny, których bardzo nie chciałabym stracić. Wiadomo! Słyszałam odgłosy roboty, kiedy tylko mogłam odejść od patelni to zobaczyłam z przerażeniem, że mój ornament jest szlifowany do czystego metalu! Bo taki zardzewiały już!
Po wszystkim podziwiałam efekt, ale o zgrozo, akurat te rośliny, które chciałam uchronić i na które wskazałam, zdeptane! Jeden trójlist i Actea pachypoda, taka z białymi owocnikami! No, ale ornament jest na swoim miejscu, a jeden z czerńców ocalał. Tak to było, a risotto wyszło mi przepyszne!
Kupiłam zabiedzone laurowiśnie i żółkną i opadają liście, ponadto na liściach od spodu są kropki. Pryskałam i HT i OW a nawet miedzianem 21.05. i nie wiem czym je potraktować.
Liście żółte obrywam, zbieram, ale i tak ciągle żółkną..
Walerek, co to za paskuda?
Aby zaprojektować tak duży ogród potrzebne są wymiary, a nie tylko sam plan i układ rabat. Wszak zasięg zraszaczy dobierasz do odległości. Gardena jest dobra dla amatorów, do samodzielnego montażu, a więc w sam raz dla ciebie. najlepiej skorzystać z ich projektowania, jakie mają gdzieś na stronie, na bank ogród będzie podlewał się źle, bo mają wadliwe projekty.
Dlatego nie polecam. Poza tym za wszelkie złączki, które są nietypowe (nie pasują do niczego typowego, wszystko musi być z gardeny) - zapłacisz ogromnie.
Czarno widzę samodzielne projektowanie, gdy nie masz w tym doświadczenia. Tego się człowiek uczy na odpowiednich kursach zakończonych certyfikatem, oraz montując systemy, nie oczekuj odpowiedzi, ponieważ podałeś za mało danych. Radzę dać do zaprojektowania komuś, kto ma ku temu uprawnienia. I jeszcze ma dobre opinie, że te systemy działają.
Ewentualnie potem próbować samemu zrobić, ale mam wątpliwości. Może nie zadziałać, bo może być źle policzone wszystko na początku. Jakie masz źródło wody? Jaka jest pow. działki? Jakie są wymiary, gdzie jest cień?