Mieszanka SAFARI na suche i słoneczne stanowiska. Skład jak na zdjęciu. Trochę mało wiechliny, głównie życica i kostrzewa. Podlewałem rano i wieczorem, ale niekiedy padało i nie musiałem. Temperatury były w sam raz, około 25 stopni
Aniu, wybacz co napisze. Zgrzyta mi. Az szkoda tego Judaszka w tym miejscu. On powinien gwiazdorzyc na rabacie a wyglada jak wcisniety na sile, stłamszony przez cala reszte roslin. Te tuje za masywne, te krzaki z przodu zaslaniaja, tez za masywne. O wiele lepiej bylo tam z tym pieknym perukowcem. Ja tak jak Judith lubie je. Ten Judaszowiec jest zbyt piekny by tak go chowac.
Wiesz Gosiu każdego roku tnę hortensje 20-15 cm nad ziemią. W tym roku wiosna u mnie była bardzo opóźniono ciągle padało temperatura nie odpowiednią i byłam w opóźnieniu z pracami.
Jak Przycinalam hortensje to już miały zielone paki. I tak sobie myślę zostawię w 3 szt gałązki nie przycięte. Wyszło tak, że to dobrze wygląda takie piętro.
Nie natknęłam się nigdy na ogrodowisko, że ktoś tak przycina a tu okazuje się, że też tak niektóre ogrodniczki robią.
W przyszłym sezonie eksperyment powieksze.
Zostawiasz w krzaku 1 długi pęd nie przycięty on wypuścił 8 pędów jak ten poniżej. Te na dole normalnie wyrosły jak zawsze.
I tak patrzę rzeczywiście tak jak muszelka pisała, że są mocne. Na piętrze kwiaty łapie wcześniejsze słonko.
U nas bardzo pada to się cieszę. Po deszczu będzie można zobaczyć jak się zachowują to pędy.
Podpis nie działa. Może brakuje zamykającego kwadratowego nawiasu.
Masz na myśli hortensję na tej dużej kamiennej rabacie przed domem?
Hania/Gruszka napisała Ci w drugim Twoim wątku (https://www.ogrodowisko.pl/watek/11608-maly-przedogrodek-brak-pomyslu), że taka ilość kamienia zgrzyta. Dla mnie to też jest przytłaczające. Ja generalnie nie odnajduję się w rabatach wysypanych kamieniem, choć widzę ogrody, gdzie to się udaje.
Widzę inne miejsca w Twoim ogrodzie, niektóre z kamieniem, ale to są zdecydowanie mniejsze obszary. Myślę, że to Tobie samej nie podoba się ta rabata przed domem właśnie dlatego, że kamienia jest za dużo. Ja bym się całkiem pozbyła tego kamienia, ale jak napisałam wcześniej ja się generalnie w tym nie odnajduję.
Proponuję zrobić zdjęcie tej rabaty, a następnie użyć Painta i np. zostawić zewnętrzny obrys z kamienia, a w środku dorysować trochę trawnika. Albo np. zostawić cztery "kamienne" kwadraty (podobne do tych kwadratów na zdjęciu z basenem) w narożnikach a w środku trawa albo rabata z korą. Popróbuj. Myślę, że dzięki temu sama się przekonasz co Ci w tej rabacie nie pasuje.