Danusiu chcialam zapytac Cie o zestaw tych roslin .cudnie wygladają w tym zestawieniu. Poza bukszpanem nie znam reszty. Prosze Cie opisz je . Pozdrawiam serdecznie.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą.
Widziałam już ładnie zagospodarowane ogrody, w których rosły tuje, jałowce, inne iglaki, bukszpany itp a pod nimi leżała warstwa żwiru. Takiego zwykłego żwiru z naszych żwirowni o uziarnieniu 16 - 32 mm. Tyle, że był to tzw. żwir płukany. On nie ma frakcji piaskowych i łatwiej jest utrzymać go w stanie wolnym od chwastów, tych, które wyrastają z nasionek roznoszonych przez wiatr i ptaki, bo te chwasty, które wyrastają z gruntu pod żwirem, to je trzeba cierpliwie traktować randapem.
Widziałam w ten sposób wykonaną rabatę także na żwirze o frakcji 32 - 64 mm. Ta podobała mi się chyba jeszcze bardziej. Natomiast nie przypadła mi do gustu podobnie wykonana rabata, gdzie zamiast zwykłego żwiru użyto takich dość regularnych, białych kamyków o średnicy około 25 mm. Choć rośliny wysadzone na niej były bardzo efektowne, to jednak całość sprawiała zdecydowanie gorsze wrażenie.
Może liście były mokre, świeciło słońce i stąd oparzenia, kropelki wody działają jak soczewki, woda w wysokiej temp, bardzo się nagrzewa, a była taka pogoda, ulewy i upały
Albo pozostałości po zimie, czyli przemarznięcia, bo nie wiem od kiedy to masz?
I krzyczy, że przesuwam aparat za wolno lub za szybko.. i by ładnie było trzeba trzymać jeden poziom.. jest znacznik w obiektywie..... ale ani poziom, ani tempo jakoś mi nie ida... Z czasem dojdę do wprawy.. to pierwsze fotki.. pogoda beznadziejna, wiec i jakosć zdjeć też..
Ale jak to powiedział M... dorwała się do nowej zabawki On czyta instrukcję i mi pokazuje, a ja testuję i zagracam forum
Reszcie macham łapka.. i uciekam do papierów.. bo sterta jeszcze taka, że biurków 3 nie widać..
Wejdź w galerię zdjęciową pod artykułem i czytaj opis jak to zrobić Przy odrobinie dobrych chęci, wystarczy sam opis, nawet bez zdjęć. Jak coś nie zrozumiesz, wyjaśnię.
No i co z tego, że też mam funkcje panoramy jak u mnie nie ma nigdzie takiego szerokiego kadru Chociaż może by się dwa ujęcia znalazły.
Aniu, a czy ty wiesz, że ja bardzo lubie ciąć krzewy
Danusiu ja znam dwa sposoby. Trudniejszy dla profesjonalistów, czyli robienie kilkunastu zdjęć a później składanie ich w programie graficznym.
Drugi i łatwiejszy sposób to aparatem z wbudowaną funkcją panoramy, aparat sam skleja sobie serie zdjęć w całość
W środku krzewu, tam gdzie mało światłą i stare listki - to normalne że zamierają. Wykluczając że mają przędziorki można niczym nie opryskiwać, albo wykonać oprysk Mospilanem profilaktycznie. W środku listki będą się sypać i zamierać.
Normalnie to możesz nie nawozić, jeśli są świeżo posadzone i dostały dobrej ziemi do dołka, najlepiej z kompostem.
A jeśli są już ukorzenione, to próchnicą kwaśną, magiczną siłą do hortensji, nawozem granulowanym do hortensji, nawozem w płynie do hortensji.
Jakiejkolwiek firmy, aby było do hortensji.
Sam sobie odpowiedziałeś, ja radzę daj korę, Ty że kora nie , bo pies... no to nie wiem
Nie chodzi o wyrozumiełość, chodzi o zdrowe rośliny, zdrowy ogród, dobre rady.
Inna dobra rada, wychowaj pieska aby nie roznosił kory albo postaw płotek między tujami a psem.