Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:08, 16 cze 2014

Do góry
Koszenie powoduje, ze trawa się rozkrzewia i staje się gęstsza. Poczytaj art. o trawniku z siewu, dopiero wtedy zadawaj pytania, jeśli coś niejasne.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 20:57, 16 cze 2014

Do góry
To nie jest Ani ogród)) To jest mój ogród.

To są wrzośce Golden Starlet, ale ten ogród wygląda teraz zupełnie inaczej I nie rośnie to, co rosło. Zajrzyj od końca w moją II część, jest w linku.
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 20:08, 16 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Joanko, laurowiśnie miałam również, na pniu także. Jak przemarzły, to po przycięciu odbijały.
W centrum Twojej kompozycji bym jednak polecała bardziej niezawodne rośliny na pniu, czyli trzmieliny Fortunego, albo cis, czy zielony ostrokrzew. Te pstre odmiany trzymam w garażu

W tym ogrodzie mam laurowiśnie i na pniu i normalne.

Danusiu chcialam zapytac Cie o zestaw tych roslin .cudnie wygladają w tym zestawieniu. Poza bukszpanem nie znam reszty. Prosze Cie opisz je . Pozdrawiam serdecznie.
Mata przeciw chwastom 12:15, 16 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, ale w tym przypadku, gdy zrywasz matę, dla odbudowy zerwanych korzeni lepsza będzie kora, albo sama ziemia o odczynie lekko kwaśnym.

Kamyczki są dobre dla ogrodów, rabat o charakterze śródziemnomorskim, z lawendą i trawami.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą.
Widziałam już ładnie zagospodarowane ogrody, w których rosły tuje, jałowce, inne iglaki, bukszpany itp a pod nimi leżała warstwa żwiru. Takiego zwykłego żwiru z naszych żwirowni o uziarnieniu 16 - 32 mm. Tyle, że był to tzw. żwir płukany. On nie ma frakcji piaskowych i łatwiej jest utrzymać go w stanie wolnym od chwastów, tych, które wyrastają z nasionek roznoszonych przez wiatr i ptaki, bo te chwasty, które wyrastają z gruntu pod żwirem, to je trzeba cierpliwie traktować randapem.
Widziałam w ten sposób wykonaną rabatę także na żwirze o frakcji 32 - 64 mm. Ta podobała mi się chyba jeszcze bardziej. Natomiast nie przypadła mi do gustu podobnie wykonana rabata, gdzie zamiast zwykłego żwiru użyto takich dość regularnych, białych kamyków o średnicy około 25 mm. Choć rośliny wysadzone na niej były bardzo efektowne, to jednak całość sprawiała zdecydowanie gorsze wrażenie.
Ogród Hrabiego 07:31, 16 cze 2014

Do góry
Na zdjęciu murek wygląda na bardzo stary...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:52, 15 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie u Ciebie Danusiu, róża niesamowita. Pozdrawiam serdecznie
Choroby żurawek i tawułek 16:54, 15 cze 2014

Do góry
Może liście były mokre, świeciło słońce i stąd oparzenia, kropelki wody działają jak soczewki, woda w wysokiej temp, bardzo się nagrzewa, a była taka pogoda, ulewy i upały

Albo pozostałości po zimie, czyli przemarznięcia, bo nie wiem od kiedy to masz?
System automatycznego nawadniania 16:53, 15 cze 2014

Do góry
Najprawdopodobniej dostało się coś pod uszczelkę elektrozaworu. (np. ziarenko piasku) Co zrobić?

Zakręcić źródło wody, rozebrać zawór, wyczyścić i złożyć ponownie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:51, 15 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Panoramy mię się spodobały, jak robiłaś? Też takie chcę

Łukasz ma rację....

Drugi i łatwiejszy sposób to aparatem z wbudowaną funkcją panoramy, aparat sam skleja sobie serie zdjęć w całość

I krzyczy, że przesuwam aparat za wolno lub za szybko.. i by ładnie było trzeba trzymać jeden poziom.. jest znacznik w obiektywie..... ale ani poziom, ani tempo jakoś mi nie ida... Z czasem dojdę do wprawy.. to pierwsze fotki.. pogoda beznadziejna, wiec i jakosć zdjeć też..
Ale jak to powiedział M... dorwała się do nowej zabawki On czyta instrukcję i mi pokazuje, a ja testuję i zagracam forum

Reszcie macham łapka.. i uciekam do papierów.. bo sterta jeszcze taka, że biurków 3 nie widać..

Ale panoramki mi sie podobają.. i samo sie robi
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:51, 15 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wejdź w galerię zdjęciową pod artykułem i czytaj opis jak to zrobić Przy odrobinie dobrych chęci, wystarczy sam opis, nawet bez zdjęć. Jak coś nie zrozumiesz, wyjaśnię.

checi to sa, tylko bardzo sie boje go zepsuc

on jest dosyc rzadki, wiec wydaje mi sie ze wszystkie galezie powinny zostac, i tylko wyrobic na kazdej chmurkę ?
czy zle mi sie wydaje ?

czy taka chmurka powinna byc na koncu galęzi czy w miejscu gdzie galazki sa najbardziej gęste ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:46, 15 cze 2014

Do góry
Duże zdjęcia nie wchodzą na Ogrodowisku. tylko 800x600
Większe są w galerii pod artykułem.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:46, 15 cze 2014

Do góry
Wejdź w galerię zdjęciową pod artykułem i czytaj opis jak to zrobić Przy odrobinie dobrych chęci, wystarczy sam opis, nawet bez zdjęć. Jak coś nie zrozumiesz, wyjaśnię.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:43, 15 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Idealnie do tego pasuje mój artykuł i masz fotorelację.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/341-jak-zrobic-bonsai-ze-starych-iglakow

Bardzo dziekuje, fajny artykul, ale nic nie widze na takich malych zdjeciach
Ogród w budowie - nieustającej 16:42, 15 cze 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Chciałam obejrzeć komisyjnie podejrzaną Munstead Wood, ale nie ma. Odpisałam Ci o niej u siebie. I dodam jeszcze - nie zniechęcaj się do niej, bo jest wyjątkowa.

Obejrzyj u mnie
Mata przeciw chwastom 16:39, 15 cze 2014

Do góry
Tak, ale w tym przypadku, gdy zrywasz matę, dla odbudowy zerwanych korzeni lepsza będzie kora, albo sama ziemia o odczynie lekko kwaśnym.

Kamyczki są dobre dla ogrodów, rabat o charakterze śródziemnomorskim, z lawendą i trawami.
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:14, 15 cze 2014

Do góry
No i co z tego, że też mam funkcje panoramy jak u mnie nie ma nigdzie takiego szerokiego kadru Chociaż może by się dwa ujęcia znalazły.

Aniu, a czy ty wiesz, że ja bardzo lubie ciąć krzewy

Gardenarium napisał(a)
Panoramy mię się spodobały, jak robiłaś? Też takie chcę

Danusiu ja znam dwa sposoby. Trudniejszy dla profesjonalistów, czyli robienie kilkunastu zdjęć a później składanie ich w programie graficznym.
Drugi i łatwiejszy sposób to aparatem z wbudowaną funkcją panoramy, aparat sam skleja sobie serie zdjęć w całość
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 15:56, 15 cze 2014

Do góry
W środku krzewu, tam gdzie mało światłą i stare listki - to normalne że zamierają. Wykluczając że mają przędziorki można niczym nie opryskiwać, albo wykonać oprysk Mospilanem profilaktycznie. W środku listki będą się sypać i zamierać.
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 15:54, 15 cze 2014

Do góry
Normalnie to możesz nie nawozić, jeśli są świeżo posadzone i dostały dobrej ziemi do dołka, najlepiej z kompostem.

A jeśli są już ukorzenione, to próchnicą kwaśną, magiczną siłą do hortensji, nawozem granulowanym do hortensji, nawozem w płynie do hortensji.
Jakiejkolwiek firmy, aby było do hortensji.
Choroby żurawek i tawułek 15:52, 15 cze 2014

Do góry
Ten przypadek widziałam i moim zdaniem to oparzenia słoneczne, poobcinaj te liście.
Mata przeciw chwastom 15:48, 15 cze 2014

Do góry
Sam sobie odpowiedziałeś, ja radzę daj korę, Ty że kora nie , bo pies... no to nie wiem
Nie chodzi o wyrozumiełość, chodzi o zdrowe rośliny, zdrowy ogród, dobre rady.
Inna dobra rada, wychowaj pieska aby nie roznosił kory albo postaw płotek między tujami a psem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies