Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:53, 14 cze 2014

Do góry
marcin_adamczyk napisał(a)
Witam ponownie,

Pojawił się jednak kolejny problem...

Sprawdź czy nie masz czasem pędraków albo innych gadów typu rolnice.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 15:09, 14 cze 2014

Do góry
Odradzam w ogóle nawozy długo działające, a teraz to nawet za późno, będą działały w grudniu? Stosuj nawozy interwencyjne, albo normalne, nie tam żadne długo działające, one wietrzeją zanim dotrą do korzeni, dla mnie to ściema.,
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:48, 14 cze 2014

Do góry
Iwk4 - odpowiedziałam na pw.

Dziękuję za odwiedzinki wszystkim życzliwym
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:44, 14 cze 2014

Do góry
Nostalgia prosi się o jeszcze dwa krzewy w lewo.
Niskie krzewy 14:31, 14 cze 2014

Do góry
Może coś z tego artykułu o roślinach okrywowych

Masz tutaj ogromną listę roślin

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:32, 14 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pachnie obłędnie chyba poziomkami albo cóś podobnego.
tak ma zupełnie inny zapach niż tradycyjny jaśmin

Mam go od dwóch lat
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 04:19, 14 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisała:

Waldek też nie poleca siać nawozów (jak mniemam), a użyźnić glebę kompostem.

Rozluźnić i napowietrzyć glebę takim czymś.

Nawieźć i wzbogacić glebę takim czymś.

Uzupełnić mikroelementami zawartymi w tym czymś.
I cieszyć się z takiego czegoś.

Czy to naprawdę jest takie trudne i skomplikowane dla pasjonatów ogrodnictwa i ogrodów?
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 00:35, 14 cze 2014

Do góry
Dziurą powinnaś przebić się przez warstwę nieprzepuszczalną, do warstwy przepuszczalnej, a na jakiej głębokości się ona znajduje, to już sprawa jaki masz przekrój glebowy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:33, 14 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róznice są, ale nie ma jedynego, najlepszego, każdy jest do czegoś przyzwyczajony, każdy ma jakieś preferencje. Wystarczy wpisać w google nazwę i popatrzeć na skład, to nic trudnego porównać, nie ma identycznych nawozów.

Hydrocomplex: (dane z jednego ze sklepów internetowych)

SKŁAD NAWOZU:
- azot N – 12%
- fosfor P - 11%
- potas K 18%
- magnez – 2,7%
- siarka – 8%
- bor – 0,015%
- żelazo – 0,2%
- mangan – 0,02%
- cynk – 0,02

Polifoska® 6 zawiera
6% azotu (N) w formie amonowej, 20% fosforu, 30% potasu, 7% trójtlenku siarki w formie siarczanu.

Salmag zawiera 27,5 % azotu. Resztę poczytaj w google.

Wg mnie zastosuj nawóz 1 lub 3 - z jak największym procentem azotu, aby uzyskać barwę.

Hydrocomplex był dobry tylko albo dałeś go za mało, albo za słabo podlewałeś trawnik. Należałoby się przesypać trawnik ziemią do trawników, przegrabić, dać dobrze nawozu i podlewać obficie.

Ja używam wiosną (jeden z nich: mocznik, saletra wapniowa lub amonowa), potem Hydrocomplex a potem na jesień Florovit jesienny do trawników.

Dziękuje bardzo.Dopiero zaczynam moją przygodę z ogrodnictwem i wszystkiego muszę się uczyć.A mam mnóstwo pytań i wątpliwości. Mój ogród to na razie taki poligon doświadczalny.
Zabieram się w taki razie za dosypywanie ziemi i nawożenie.
1 Czy warto przed tym zrobić jeszcze areacje?
2 czy wygrabić suche żółte żdźbła?
3 dosypać trawy?

Pani Danusiu przepiękny ogród.Podziwiam z zachwytem.Jest dla mnie wzorem wymarzonego ogrodu.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 00:29, 14 cze 2014

Do góry
Ziemia "kupna" nie wiadomo na ile jest żyzna, bo w większości w jej składzie jest torf, czasem torf z nawozami...hmmm a to za mało niestety.
Ale tego nie wiem, jaką kupujesz ziemię, sprawdź jej skład.
Letnie skrzynki balkonowe i donice 00:27, 14 cze 2014

Do góry
Na pewno miło jest i Wam na tym balkonie a także przechodniom, którzy podziwiają kolory.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:21, 14 cze 2014

Do góry
gemciu83 napisał(a)
Ja nie propaguję tego i nie polecam tylko zaznaczam jak pieśń niesie tutaj, a kto tak poleca cóż łatwo odszukać.
Osobiście robię tak jak i Ty.

Pozdrawiam

Pieśń niesie: Nie polecam siać nawozów czyli chemii przedsiewnie, polecam użyźnić glebę kompostem lub inną materią organiczną. Od tego powinno się zaczynać, albo nawozy zielone.
Właściwie przygotować glebę.

Waldek też nie poleca siać nawozów (jak mniemam), a użyźnić glebę kompostem.

Zakup kosiarki - dylemat 00:14, 14 cze 2014

Do góry
Nawet jeśli mamy 400 m2 trawnika, to moc silnika ma znaczenie, bo jeśli trawa wyrośnie za długa (po urlopie na ten przykład), albo czasem nie ma możliwości i trzeba skosić mokrą (bo leje tygodniami), to mała moc kosiarki spowoduje zapychanie się i wyrzucanie trawy (gubienie) co potem wygląda kiepsko, proponuję większą moc, jedynie dla małych trawników szerokość koszenia może być mniejsza np. 45 cm, wtedy kosiarka może będzie lżejsza.

Ważny jest też kształt noża, jak jest wyprofilowany, czasem fabrycznie jest źle, niektóre sami poprawialiśmy, wtedy wciągała trawę świetnie. Podstawą jest moc, jeśli nie chcesz "memłać" trawnika a kosić sprawnie.

Pielęgnowałam nawet 40 ogrodów w tygodniu i wiem coś o tym. Przechodziło się z ogrodu do ogrodu i kosiarki musiały dobrze kosić.
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 00:11, 14 cze 2014

Do góry
Nawożenia nie wyobrażam sobie bez podlewania, dodam i mówię o tym do znudzenia.
Chwasty w trawniku 00:07, 14 cze 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Arturro - wszyscy zapewniają że systematyczne koszenie wyeliminuje chwasty jednoroczne, sama jestem w fazie eksperymentów i mój trawnik tez ma dużo chwastów.

Jak będziesz kosił co 4 dni, to chwasty będą ciągle pozbawiane części zielonej, a częśc zielona asymiluje, więc przestanie asymilować, chwasty nie zawiążą nasion i ich żywot zakończy się w tym sezonie, jako że są to chwasty jednoroczne

A jak nie są jednoroczne, tylko wieloletnie, to sprawa już nie jest taka prosta i albo będziesz je eliminować mechanicznie (wyrywanie z korzeniami) albo po roku herbicydem selektywnym na dwuliścienne.

Perz (chwast) jest jednoliścienny, herbicyd selektywny na niego nie działa, ale za to nie lubi koszenia i jest szansa na jego pozbycie się w wyniku tego zabiegu pielęgnacyjnego

Na wszystko potrzeba czasu i zabiegów z głową, jeśli się nie przygotowało terenu prawidłowo.
Chwasty w trawniku 00:04, 14 cze 2014

Do góry
Arturro napisał(a)
Witam trawnik ma kolo 3 tygodni i pojawiło się tego mnóstwo pytanie co to może być i czy po koszeniu bedzie zanikać. Dziekuje i pozdrawiam

Co to może być? brak ugorowania terenu przed wysiewem trawnika, Po prostu były nasiona w glebie i wzeszły chwasty sobie i rosną, bo mają wodę i dobre warunki. I będą rosły jak ich nie wyrwiesz

A jak nie będziesz kosił, to wysieją się i będzie ich 100 razy więcej.
Chwasty w trawniku 00:02, 14 cze 2014

Do góry
gemciu83 napisał(a)

Pod warunkiem systematyczności koszenia bo jak się prześpi jedno koszenie czy dwa to nasionka będą wiosną wschodzić

Koszenie mam na myśli systematyczne, co 4 dni, a nie koszenie raz w sezoznie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:59, 13 cze 2014

Do góry
Róznice są, ale nie ma jedynego, najlepszego, każdy jest do czegoś przyzwyczajony, każdy ma jakieś preferencje. Wystarczy wpisać w google nazwę i popatrzeć na skład, to nic trudnego porównać, nie ma identycznych nawozów.

Hydrocomplex: (dane z jednego ze sklepów internetowych)

SKŁAD NAWOZU:
- azot N – 12%
- fosfor P - 11%
- potas K 18%
- magnez – 2,7%
- siarka – 8%
- bor – 0,015%
- żelazo – 0,2%
- mangan – 0,02%
- cynk – 0,02

Polifoska® 6 zawiera
6% azotu (N) w formie amonowej, 20% fosforu, 30% potasu, 7% trójtlenku siarki w formie siarczanu.

Salmag zawiera 27,5 % azotu. Resztę poczytaj w google.

Wg mnie zastosuj nawóz 1 lub 3 - z jak największym procentem azotu, aby uzyskać barwę.

Hydrocomplex był dobry tylko albo dałeś go za mało, albo za słabo podlewałeś trawnik. Należałoby się przesypać trawnik ziemią do trawników, przegrabić, dać dobrze nawozu i podlewać obficie.

Ja używam wiosną (jeden z nich: mocznik, saletra wapniowa lub amonowa), potem Hydrocomplex a potem na jesień Florovit jesienny do trawników.
Czym wyłożyć taras i balkon? 23:46, 13 cze 2014

Do góry
Również robiliśmy taki taras z drzewami w tarasie, tylko wycinaliśmy kółka, zamiast kwadratów

Ogrody z tarasem drewnianym w tle 23:39, 13 cze 2014

Do góry
Moim zdaniem też reklama, wszak tarasy drewniane zachwalamy na każdym kroku, nie trzeba nas przekonywać do tego sposobu wykończenia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies