Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 21:43, 25 maj 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Ja się nie dziwię, że ta War Paint to jedna z Twoich faworytek, jest piękna. Nie wiem Aniu czy Ci pisałam, że Twój zakątek hostowy był inspiracją dla mnie do założenia rabatki hostowej. Pamiętam jak natknęłam się na zdjęcia Twoich host na innym forum i .... zakochałam się.

Aaa i miałam napisać, że kot booossski

Tak, War Paint jest cudna
Ooo, nie nie pisałaś, że byłam , a raczej moje hosty inspiracją do storzenia sobie hostowiska.Suuper.
Ja zakochałam się w nich zanim jeszcze byłam na forum i tym drugim.
Jak szukałam jakiś roślin na działkę.To w necie szukałam i tak znalazłam hosty i wsiąkłam na tych stronach, odmianach i tak zaczęłam zszukać po róznych szkółkach, ogrodowych sklapach itp.
Dziś nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich
My swoją kotkę jak najmłodsze dziecko traktujemy, taka mała ulubienica
rodziny

W ogródku Iwony 21:43, 25 maj 2017

Do góry
I ogólne widoki

Żurawka w towarzystwie The Beatles.
Ogród pod Borem 21:42, 25 maj 2017

Do góry
A teraz trochę obecnych:

Tak zaczyna kwitnąć szczypiorek wciąż zamiast w skrzyni to na rabacie

Orliki startują
W zgodzie z naturą 21:42, 25 maj 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Wisteria u Ciebie taka jak moja kalinaWielka i piękna

Halinko, czekam na jej kwitnienie cały rok

Sezon 2017 u Hanusi 21:41, 25 maj 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Właśnie wróciłam. Ogród beze mnie daje radę. I nie widać żeby tęsknił.

Mój beze mnie pewnie by padł...lałam dziś wodę strumieniami bo wszystko już mdlało...a deszczu ni widu ni slychu
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:40, 25 maj 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Malgosiak

To zamieranie pędów. Nie musisz wykopywać. Wystarczy, że podlejesz Aliette lub Mildexem i również opryskasz dwukrotnie tym samym.

Pozdrawiam

Dziękuje za pomoc i edukowanie początkującej ogrodniczki

Podlać i opryskać jednocześnie? po jakim czasie powtórzyć operacje?

Codzienne wyjście na ogóródek to wyjście jak na poligon.
Coś zaczyna mi podgryzać żywopłot grabowy.

Na wiosnę był pryskany promanal-em.
Co to może być i czym potraktować Ortus? czy Mospilan?
Bawarka 21:40, 25 maj 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Klonik śliczny dobrze piszą u ciebie jak w bajce prześlicznie

Dziekuje

Typografia ogrodu 21:39, 25 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
kiedys rozmawialismy o tym , że pokazujemy tylko to co wyasione. zatem by odwrócic trend pokazuje jak w cześci zarosły mi dwa pasy. nie wiedziałam dlaczebo bo wyczyściłam je przeciez. ale już wiem. tam gdzie w ziemi mam kamienie (a składowano je tu kiedyś) traktor ślizgnął się po ziemi, zerwała powierzchownie darń a reszta wyrosła teraz... nie wiedziałam w co ręce dziś wlożyć...
wiem, ze to nie koniec ale z czasem chwastów bedzie mniej a trzcinnik bedzie broniła sie sam. ale na razie walka trwa

Jak Cię to pocieszy, to zanim się wprowadziliśmy, na czas budowy u nas zielsko tak się rozpanoszyło, że osty miały po 1,5m - nawet nie zdawałam sobie sprawy, że chwaściory mogą takich rozmiarów urosnąc....

Z wodą nie pomogę, bo nie mam na ten temat bladego pojęcia... ale zapewne temat zgłębisz i się nie obejrzymy a szczeki będziemy zbierać
Ogród pod Borem 21:39, 25 maj 2017

Do góry

W ogródku Iwony 21:38, 25 maj 2017

Do góry
Homebush

Japońskie kwitną tylko dołem.

Ta jedna tylko w niezłej kondycji.
Co z tym ogródeczkiem począć 21:38, 25 maj 2017

Do góry
To by miało mniej więcej tak wyglądać .
Po srodku zaznaczyłam rozplenice która juz tam rośnie .
Wychodzi po srodku tych dwóch drzewek które by tam miały być

I takie dwa kolumnowe graby .....
Hortensjada 21:36, 25 maj 2017

Do góry
Nett napisał(a)
Bożenko, jako że jesteś skarbnicą wiedzy hortensjowej, i ja chciałabym prosić o Twoją radę. Muszę niestety w najbliższych dniach przesadzić hortensje LM (dwuletnie, więc bryła niewielka) i zastanawiam sie jak bardzo im to może zaszkodzić. Czy zakwitną jeszcze w tym roku, czy raczej nie? I jakie jeszcze skutki może to spowodować? Albo co zrobić, by to przesadzanie było jak najmniej dla nich dotkliwe.

Na pewno dobrze zniosą przesadzanie, w miarę rozsądna bryła ziemi i obfite podlewanie po. Zakwitną na pewno . Do dzieła

Ogród pod Borem 21:36, 25 maj 2017

Do góry
Jestem po małej przerwie Trochę zdjęć z tzw. międzyczasu
Lawendowy zawrót głowy 21:35, 25 maj 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Dziś pyszny obiadek jadłam w tak przepięknej okolicy )))

Jej jak cudownie, uwielbiam wszelkiego rodzaju banieczki, klateczki, pierdułki na drzewach - rozglądam się właśnie za czymś na moje brzozy -co by na nich uwiesić... raczej nie szklane bo w burzach nie będę się zrywać w nocy aby zdejmowac

Oczywiście Twój ogród niezmiennie mnie zachwyca... co było przed hakone - bo nie mogę szybko skojarzyć
W ogródku Iwony 21:34, 25 maj 2017

Do góry
Cardinal

i jego pąki

Calsap też ma zaledwie kilka kwiatów.

Azalia pontyjska kwitnie słabo, ale pachnie obłędnie.

Tu ma być ogród :) 21:34, 25 maj 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Wiem, że tulipanów już macie dość, ale znowu z nimi wyskoczę, bo u mnie jeszcze queeny są przepiękne, zostały tylko one z czosnkami Purple Sensation.

Ach te Twoje widoczki, zjawiskowe.
Lawendowy zawrót głowy 21:33, 25 maj 2017
Do góry
lojalna_ napisał(a)
Dziś pyszny obiadek jadłam w tak przepięknej okolicy )))

aaaa to tam sie zawieruszyłas
...uDany ogród 21:32, 25 maj 2017

Do góry

To moja dwuletnia rabata

Niech to zdjecie bedzie wzorem dla innych. W przeciagu dwoch lat mozna zrobic cos pieknego i Ty jestes tego przykladem, tz Twoja praca i ta rabata
Hortensjada 21:32, 25 maj 2017

Do góry
AgnieszkaN napisał(a)
Witaj Bożenko, mam dylemat zakupiłam hortensje Polar Bear 11szt. i chcę zrobisz szpaler. Wiem ze nie masz jeszcze co do nich opini a szpaler z limelight masz posadzony co 70 cm jak dorosną to co drugą wykopiesz a na dzień dzisiejszy przy małych szpaler przy tej odległości natychmiastowy. Jak wiadomo polar bear to mieszanka limelight i grandiflory i właśnie nie wiem jak to bedzie rosło w porównaniu z limelight czy podobnej wielkości czy większe. I tu mój dylemat czy też sadzić co 70 cm tak jak u Ciebie a potem co drugą wykopać czy tu sadzic co 90 cm i co drugą potem wykopać czy juz tak zostawić na stałe? Czy może większe odstępy jeśli mają być juz na stałe to jakie?

Myślę, że rozmiar Polar Bear docelowo będzie jednak zdecydowanie mniejszy niż Limelight ( mówię o krzaku jako całość a nie o rozmiarach kwiatostanu), uważam, że optymalny odstęp w szpalerze byłby w granicach 90-100 cm. Jest to jednak kwestia roślin 4-5 letnich i dużej ilości miejsca. mój szpaler Limelight prawdopodobnie zostanie tak jak jest dlatego, że nie mogę dopuścić do nadmiernego wypiętrzania w górę,bo ograniczałoby to widoczność podczas wyjazdu na ulicę ,krzak najbliżej ulicy musiałam wykopać z uwagi na nagminne zrywanie kwiatostanów i obrywanie gałązek prawdopodobnie na sadzonki) dlatego będę stosować cięcie odmładzające i krzaki zawsze będa mniej więcej na tej samej wysokości. Aktualna fotka Limelight ( co 70 cm- ), i Strong Anabelle - co metr. Natomiast na jesień będę już rozrzedzała grupy Vanilek usuwając co drugi krzak.
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 21:31, 25 maj 2017

Do góry
Coś zaczyna mi podgryzać żywopłot grabowy.
Na wiosnę był pryskany Promanalem.

I po prześledzeniu całego wątku- Czy pryskać żywopłot teraz Ortusem czy Mospilanem- o ile to co je gryzie to mszyca.

Dodatkowo jesienią walczyłam z mączniakiem( pryskałam 2x Amistarem).

Mazan z wpisów wcześniejszych powinnam zrobić oprysk profilaktyczny Amistarem- czy mogę go jeszcze zrobić?

Czy mogę prosić o ściągę co i w jakiej kolejności.

Bo żywopłot super się zazielenił i przyrasta.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies