Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

kasja83 21:55, 13 cze 2017

AgataP napisał(a)

No my z Bożenką

Tam mają, a przynajmniej deklarują że mają:

Jabłoń 'Comtesse de Paris'

Jabłoń 'Diable Rouge'

Jabłoń 'Kelsey'

Jabłoń 'Ola'

Jabłoń 'Royalty'

Jabłoń Sargenta

Jabłoń 'Rogów'

Jesienią pojedziemy na klony to sobie jakąś sprawię
Chyba że wcześniej gdzieś spotkam, bo nie wytrzymam do jesieni

A klonik jaki w planach?
Czy dasz się po prostu oczarować?
jolanka 22:01, 13 cze 2017

Ja tez mam Ole. Polecam
Makusia 22:10, 13 cze 2017

Slicznie prezentuje się bylinowka i cudne te olbrzymie ostróżki! Ale pieso śliczny jest, zadbany, prezentuje się dostojnie ☺
Gruszka_na_w... 22:17, 13 cze 2017

Adirondack zaatakował mi jakiś szkodnik, o tempie wzrostu jeszcze za wcześnie pisać, Royalty ociąga się z przyrostami, a Olę mam w pobliżu okna jadalni. Już ma bordowe jabłuszka, ładnie się rozbudowała i ma takie zwiewne listki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 22:43, 13 cze 2017

Agatko, naparstnice od Ciebie zaczynają mi kwitnąć
Urszulla 07:57, 14 cze 2017

AgataP napisał(a)

Aga ostróżki mi się wysiały, co mi się uda to przesadzę w inne miejsce. W tamtym roku kupiłam białą w OBI - duża sadzonka była, zabiedzona ale podzieliłam sobie od razu na 3 szt Niebieskie w necie, czuję się zaspokojona w temacie ostróżek
Trzykrotka zabiera się za kwitnienie, to jeszcze nie jej szczyty możliwości, ale tuż tuż Ja ją lubię, a z bergenią jest miodzio dla mnie.

Na rabacie z jarząbkami mam w plecach graby, a przed nimi są limki, a jeszcze przed nimi molinia variegata

Ładnie utrzymane. Trzymam kciuki za robotę z nową rabatą a tam jest co robić. Tu rolę gra tylko ziemia jaką masz. A jakie róże są na pergolach?
bacowa 08:32, 14 cze 2017

AgataP napisał(a)

Aniu to tylko i wyłącznie wrażenie, trawnik to porośnięty trawą ugór, przeorany przez ciągnik i zagrabiony z grubsza. Trawa rośnie tam od prawie 20 lat więc jest dobrze zakorzeniona. Są jednak garby, doły, kosiarka to "wyrównuje" ale teren nadaje się do porządnego wyrównania.
Nie robię jednak innego, bo przy 2 dzieci i psie rasy Berneńskiej - waga 50 kg to mogę zapomnieć o zagrabieniu, zwałowaniu i wysianiu. Przy pierwszym ruchu grabi mam przed sobą szczekającego kundla

Kundel śliczny , ale chciałam napisać odnośnie trawnika.Gdziekolwiek nie wejdę to nikt nie jest zadowolony z trawnika. Tak się czasem zastanawiam ,co trzeba zrobić ?, jakie zabiegi wykonać ? , ile chemii wylać ?, albo ile środków ekologicznych zapodać, żeby trawnik był super, hiper, turbo .
Żeby nie było, też mam trawnik daleki od ideału.
AgataP 09:00, 14 cze 2017

bacowa napisał(a)

Kundel śliczny , ale chciałam napisać odnośnie trawnika.Gdziekolwiek nie wejdę to nikt nie jest zadowolony z trawnika. Tak się czasem zastanawiam ,co trzeba zrobić ?, jakie zabiegi wykonać ? , ile chemii wylać ?, albo ile środków ekologicznych zapodać, żeby trawnik był super, hiper, turbo .
Żeby nie było, też mam trawnik daleki od ideału.

Wiesz Ewcia by nie było żem malkontent trawnik jest bardzo nierówny i to jest jego główna bolączka. W jednym miejscu ma garb i to taki, że kosiarką często ryję w ziemi i muszę uważać. Są dołki i górki, przy koszeniu to widać bo w jednym miejscu trawa zielona, a w drugim zjechana do zera prawie. To mnie irytuje i nad tym muszę popracować.
Idę w proste rozwiązania i będę tylko dosypywać ziemi, na jesieni po wertykulacji rozsypię, zwałuję i niech się dzieje co ma być Może po kilku latach uda się powierzchnię względnie wyrównać.
A co do reszty nie narzekam, choć mogłabym, bo przy suce to mogłabym grać w zielone - widać gdzie pęcherz opróżnia W tym roku zrobiłam po raz pierwszy wertykulację wiosną, siana tyle że stodołę by zapchał całą Ale widać efekty, a i nawóz robi swoje - wiosną azofoska, teraz agrecol a jeszcze chcę żelazem prysnąć, by mech wybić.
Generalnie trawnik podoba mi się bardziej niż w roku ubiegłym

aha kundlowi przekazałam, jak kot usłyszał to też musiałam mu prawić, że ładny i w ogóle
AgataP 09:03, 14 cze 2017

kasja83 napisał(a)

A klonik jaki w planach?
Czy dasz się po prostu oczarować?

Kasia klonik to już sobie sprawiłam, na jesieni, takiego

A z Bożenką byłyśmy w tamtym roku na spektaklu kolorów jesiennych w Rogowie i w tym roku też pewnie się wybierzemy. Więcej klonów nie będzie, bo i miejsca brak... a liści u mnie już pod dostatkiem z kasztanowców
AgataP 09:05, 14 cze 2017

Makusia napisał(a)
Slicznie prezentuje się bylinowka i cudne te olbrzymie ostróżki! Ale pieso śliczny jest, zadbany, prezentuje się dostojnie ☺

Marta, suka to pies przytulas, obronny u nas to jest kot, uwierz mi.
On nosi jaja w tym mieszanym związku nawet imię ma męskie Azor