Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Czasem słońce czasem deszcz 13:05, 25 cze 2015

Do góry
Nie wiem czy chodzi o tawułki które teraz pokazywałam czy o tawuły japońskie których staram się nie pokazywać ale chyba o tawułki-te sadzone są na oko bo mi chodziło o zapełnienie tego skrawka pod brzozami, jak sìę rozrastają? No nie wiem, puszczają od korzenia nowe pędy, ale myślę że w szerego ciężko byłoby je utrzymać
Czasem słońce czasem deszcz 12:52, 25 cze 2015

Do góry
A w jakiej rozstawie masz tawuły? I w jaki sposób się one rozrastają?
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 12:43, 25 cze 2015

Do góry
Tawuły też dają czadu:
Pogubiłam się po drodze... 16:43, 22 cze 2015

Do góry
Mira jesteś niezastąpiona kobieta Jeżówki mam na fioletowej rabacie co chce ja na angielkę przerobić Na murku mam posadzone trzy tawuły japońskie, ale tam im nie służy bo brązowieją im liście. Myślę że zrobię im przeprowadzkę, a w to miejsce rozchodniki okazałe posadzę. A mam pytanie miałaś jakieś konkretne na myśli? Coś musi być na rzeczy z tymi rozchodnikami i jeżówkami bo Madzenka pisała mi że to może być dobre towarzystwo dla brzóz
Lecę w kulki... 00:16, 22 cze 2015

Do góry
Buksy wypasione. Zaglądnęłam już po raz kolejny. Pięknie jak zawsze. Widzę, że rabatka, którą ja się inspirowałam doczekała się zmian. Swoje tawuły też muszę przyciąć. Rozkokosiły się trochę. Już teraz wiem, że mogę.
Zostawiam ślad.
Liliowo i kolorowo:) 23:02, 20 cze 2015

Do góry
Zakwitły pierwsze lilie, pięknie kwitną jarzmianki, tawuły, klematisy a róża Veilchenblau szaleje. Tylko kilka zdjęc bo deszcz i grad niestety mi przeszkodził, reszta jutro
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 11:44, 20 cze 2015

Do góry
Ja z jakieś dwa tygodnie temu naciąłem pędów tawuły van houta i japońskiej. Pięknie się trzymają, liczę, że się ukorzenią, więc spróbuj teraz. Czytałem, że teraz jest własnie odpowiedni termin.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:08, 20 cze 2015

Do góry
Już jestem, odważył am się idę za radą p Danusi, kamienie wyrzucone skalniak zniknął.
Bez pomocy nie dam rady im dłużej patrze na ogrody to wiem ze nic nie wiem Nie mam pojęcia co i gdzie posadzić żeby było skromnie ale z gustem Słupa nie przesunę o trawę zadbamy Podoba mi się tuja książkowa, berberysy tawuły Zaczynam zdjęciem od furtki.
Malutki pod lasem 21:47, 19 cze 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Aniu jak zostawisz tylko te ciemne i pomarańczowe żurawki to ja dałabym coś o liściach żółtych lub zielonych, więc tawuły czy berberysy w takich kolorach świetnie wg mnie będą pasowały. Śliczny Malec

Dziękuję w imieniu Jasiowego za komplement
No właśnie chcę tam coś chyba żółtego i nadającego się na słońce, bo te dwie żurawki zostają
Malutki pod lasem 20:24, 19 cze 2015

Do góry
Aniu jak zostawisz tylko te ciemne i pomarańczowe żurawki to ja dałabym coś o liściach żółtych lub zielonych, więc tawuły czy berberysy w takich kolorach świetnie wg mnie będą pasowały. Śliczny Malec
Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:47, 18 cze 2015

Do góry
nowości w ogrodzie

po raz pierwszy posadziłam tawułki i juz zaczynają kwitnąć

rozwary - mile mnie zaskoczyły, byłam przekonana, że są jednoroczne i już chciałm posadzić na ich miejscu trawy a tu wiosną urosły nowe rośliny i wkrótce będą kwitły na biało

przy tarasie troszkę się zagęściło funkje sie rozrosły i pojawił się trzcinnik

tawuły mimo iż nie zdążyłam ich przyciąć w kulki cieszą oczy fioletowymi kwiatami

och cudownie jest na ogrodzie, można spacerować i rozkoszować się widokami
Z południa Polski - ogród Marzeny 10:42, 18 cze 2015

Do góry
Anna tak, z przodu mam tawuły. Jeszcze muszę korę kupić i podsypać. Z daleka kiepskie ujęcie telefonem wychodzi więc jak zakupię aparat to zdjęcia lepsze będą.
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:59, 17 cze 2015

Do góry
A przed berberysami widzę tawuły
Fajnie to wygląda, hortensje bardzo ładne, a te ciemne żurawki jakoś prawie zawsze dają radę i ładnie wyglądają
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:59, 17 cze 2015

Do góry
Widok z psiej zagródki
2014

2015 - kiepskie kwitnienie tawuły, świetne irysów

I na front i aleje różaną - tu prawie bez różnicy

2014

2015
Ogród na glinie 11:26, 17 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Może powinnam trzymać się swojej pierwszej myśli, czyli okazała rozplenica grająca pierwsze skrzypce w tym miejscu. A jak się rozrośnie i będzie już ścieżka kamienna, to w zależności od ilości miejsca coś dosadzę. Czyli znów rośliny mieszkają w donicach. One już tak drugi rok...

Tawuły odpadają, nie ma zupełnie na nie miejsca tutaj.

A Twoja rozplenica, ta dziwnie wyglądająca zakwitła?

Gosia no to może ta rozplenica na środku, a po obu bokach tylko sedum. Na pewno ktoś ma na zbyciu, bo to rośnie jak szalone
Albo rzeczywiście wsadź rozplenicę i zaczekaj.
Ja swoje rozplenice tak poupychałam, że już czuję ze znów na wiosnę będą przeprowadzki
Ogród na glinie 11:13, 17 cze 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)

Tutaj to nie jest łatwe zadanie. A może tylko rozplenice + sedum. To razem super wygląda. Albo rozplenice, sedum i te żółte tawuły, co Ci się zostały. Kurcze- tego układu, co jest teraz, nie mogę sobie wyobrazić, roślinki są malutkie jeszcze. Ale pewnie jest ładny
p.s. Moja rozplenice w drugim roku po posadzeniu wygląda równie dziwnie, co ta twoja kupiona. Ale z kupionych 4 mam chyba ze 12 teraz

Może powinnam trzymać się swojej pierwszej myśli, czyli okazała rozplenica grająca pierwsze skrzypce w tym miejscu. A jak się rozrośnie i będzie już ścieżka kamienna, to w zależności od ilości miejsca coś dosadzę. Czyli znów rośliny mieszkają w donicach. One już tak drugi rok...

Tawuły odpadają, nie ma zupełnie na nie miejsca tutaj.

A Twoja rozplenica, ta dziwnie wyglądająca zakwitła?
Ogród na glinie 10:56, 17 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
kupiłam rozplenicę Hameln, by ją posadzić pośrodku tego capelka, ma zasłonić skrzynie warzywne w widoku z tarasu

no i teraz chciałam coś jeszcze dosadzić, ale za dużo mam tego różowego dobra
nie zmieści się wszystko
z czego mam zrezygnować?

po lewej stronie jest sedum, za nim różowa jeżówka
z przodu stoi kilka różowych wrzośców mojej produkcji
po prawej w pomarańczowej donicy różowy krwawnik, przed nim 2 ciemne żurawki

I teraz albo posadzę samy byliny bez rozplenicy.
Albo rozplenicę i co do niej?
Bo ona wszystko pożre...
Wokół studni będzie ścieżka z płyt kamiennych.
Chyba dalej byliny będą mieszkać w donicach.

Tutaj to nie jest łatwe zadanie. A może tylko rozplenice + sedum. To razem super wygląda. Albo rozplenice, sedum i te żółte tawuły, co Ci się zostały. Kurcze- tego układu, co jest teraz, nie mogę sobie wyobrazić, roślinki są malutkie jeszcze. Ale pewnie jest ładny
p.s. Moja rozplenice w drugim roku po posadzeniu wygląda równie dziwnie, co ta twoja kupiona. Ale z kupionych 4 mam chyba ze 12 teraz
Zmienić pobojowisko w ogród... 11:16, 16 cze 2015

Do góry
Patrzę na tą moją skarpę wokół tarasu i... nie podoba mi się. Niby rośliny są po kilka z jednego gatunku, kolorystycznie jakiś tam reżim jest, a jednak mam nieodparte wrażenie panującego chaosu i przypadkowości.

Jest tak:

Gatunki:
- lawenda

- 3 szt niskiej azalii 'orange geisha', kwitnie w maju na pomarańczowo-pomidorowy kolor (tu mam stare zdjęcie):

- 3 szt żółtego pięciornika

- 3 szt niskiej kosodrzewiny pumilio, ma dorosnąć do ok 80cm wys w dalekiej przyszłości

- 3 szt żółtego jałowca

- trochę rozchodnika, bardzo szybko się rozrasta

- goździki skalniakowe, te dla odmiany wolno mi rosną

- fioletowe irysy cebulkowe - do przesadzenia
- 3 szt tawuły goldflame - chyba też do przesadzenia, nie podoba mi się tutaj
- jednoroczny uczep złoty

Chciałabym, żeby na tej skarpie rosło też coś wyższego, ale nie byliny. Tak, żeby otoczyć róg tarasu "płotem" z roślin. Myślę, że wysokość 80-100cm takich roślin byłaby ok (nie wyszystkich, tylko tych najbliżej kostki, a w dole niższe.
I chyba czegoś o czerwonych liściach mi brakuje. Może berberys kolumnowy?

Potrzebuję pomocy. Azalie, kosodrzewiny i jałowce chcę zostawić, reszta może być do przesadzenia gdzie indziej.
Ogród na glinie 17:10, 15 cze 2015

Do góry
nie powiem że kocham łubiny, ale chciałam jakieś kwiaty, kolory, więc wzięłam, bo nie były drogie
nie za smutno?
łubiny są fioletowe i różowe

wymieniłam czekoladowe żurawki na jaśniejsze berberysy, dalej smutno? czy przesadzam? jak coś potkam, to dołożę kwiaty w odpowiednim kolorze

zabrałam trzmieliny i wsadziłam tawuły by dodać limonkowego
teraz to już miskanty tu chyba nie pasują...
albo ogólnie łubiny nie pasują do variegatusów
sama nie wiem

ogólnie na ten moment stawiam na opcję z berberysami

Ogród na glinie 10:17, 15 cze 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Gosiu,
Twoje evergoldy są śliczne [moje pod groźbą zaczynają się mobilizować]. Po żurawkach zupełnie nie widać że pobierałaś z nich sadzonki! Gdybyś nie napisała to bym zupełnie tego nie zauważyła. Świetnie się komponują z hostą patriot [ha! mam ten sam zestaw , też masz patriot?]

Tawułka też jest śliczna z tymi kwiatuszkami jest bardzo urokliwa, nawet jeśli pierzasta czasem bywa Wiesz jak się ją rozmnaża? a jak świeci i rozjaśnia to już widziałaś i widzisz u siebie

Lawenda to istny busz, wiem, że już mówiłam że troszkę rozpaczałaś nad krzaczkami w ub roku, ale teraz istny busz

czosnki... i fajne i niefajne takie strerczące pałeczki
u mnie teraz są krzysztofy, wielkie jak moja dłoń Główkowych jeszcze nie ma, sporo mi padło bo tulipy je zupełnie zasłoniły. Ale rzeczywiście po przekwitnięciu już nie zdobią tak jak w trakcie, zastanawiam się czy już je wyciąć czy nie. Tniesz swoje czy czekasz az zaschną?

Wielkie są te żurawki,prawda? Wcześniej myślałam że to takie małe krzaczki bywają, a tu krzaczory. Te Twoje czerwone to Berry Smoothie?

Buziam i podziwiam ogrom pracy włożonej w założenie ogródka. Ślicznie już jest, a za rok to już będzie bosko!

Hosty Patriot jeszcze nie mam.
To jest Christmas Tree, ma obrzeża lekko białawo-żółte i mniej niż ta pierwsza.
Żurawka to Barry Smoothie, ale ona jest wyjątkowo duża. Mam też mniejsze i malutkie odmiany.
Przyglądam się czosnkom i myślę kiedy ciąć, bo nie chcę żeby szpeciły.
Tawuły japońskiej jeszcze nie rozmnażałam, ale podejrzewam że kawałek pędu do ziemi się wsadza i tyle.
Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies