Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Migawki z ogródka 23:52, 07 cze 2017

Do góry
Comte de Chambord

Leda
(historyczne całe w skoczku)

L. Van Tyll

Migawki z ogródka 23:45, 07 cze 2017

Do góry
Skoro pojawiam się i znikam... w cudzych ogrodach, to może jednak będę dla porządku pojawiać się u siebie...
Róże mają skoczka, mszyce i nie wiem, może jeszcze coś. Ale twardo nie pryskam... Zbieram mszyce ręcznie póki co. Skoczka jak się udaje, to też ale on ucieka

Dla porządku kronikarskiego pierwsza w tym sezonie Susan Williams Ellis - zaczęła 28 maja. Pokazała ten jeden kwiat i koniec na razie

Potem był Cardinal R. Kwitnie do dziś, ale taki lekko blady ma ten kolor...

Souv. du Dr J.
Pierwszy kwiat mnie rozczarował... Kolejne przywróciły wiarę w piękno tej róży
Krzaczek ubiegłoroczny

Ogród z rzeźbą 23:45, 07 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
A na zrobionej w ubiegłym roku rabatce novalisowej (z racji róż Novalis) do kwitnienia szykują się przywrotniki i pokazał się pierwszy kwiatek bodziszka Rozanne.

Tego akurat nie mam..ciekawy. Bardziej niebieski jest ?

Naparstnicę mam białą z delikatnym bordowym muśnięciem..
Ogród z rzeźbą 23:44, 07 cze 2017

Do góry
Ewa, no właśnie. Tak to jest ze spontanami

Na dobranoc kwitnąca szałwia i przekwitnięte czosnki:

W cieniu - zacieniona 23:37, 07 cze 2017

Do góry
Dzisiaj bardzo pracowity dzień.
Od jeziora są silne wiatry ...i m. zdecydował się na podsadzenie szmaragdami.To jego pomysł,projekt i wykonanie...nie mój,ale cieszę się jak dziecko,bo mi się podoba.

...a dla mnie na pocieszenie róża...pachnąca.

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:36, 07 cze 2017

Do góry
Rench napisał(a)
Luki - moje w ubiegłym roku grzyb atakował,ale podlewałam je wodą z nadmanganianem potasu i chyba pomogło.

Kwitną jak nigdy jeszcze ,dopiero się rozkręcają

U mnie to samo z piwoniami - to kiedy trzeba je podlać - teraz czy na wiosnę?

Renia choć u Ciebie róże pooglądam - u mnie marne to za wiele nie ma na co gapić

pozdrawiam
Ogród z rzeźbą 23:35, 07 cze 2017

Do góry
Fioletowe czosnki już przekwitły, ale fajnie się komponowały z kulkami trzmieliny (kurcze, za każdym razem kiedy wklejam zdjęcie z kulkami, to widzę tę nieszczęsną metkę i za każdym razem mam myśl, że muszę ją koniecznie zdjąć. Ciekawe dlaczego nie dostrzegam jej w realu)

Ogródek Iwony II 23:35, 07 cze 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Iwonko, a żywopłot z czego masz? Piękny jest!

Martuś, z przodu bukszpan, a z tyłu w części warzywno - bylinowej liściasty z ligustru.

Niedługo e-M będzie go ciął. Czasu brak. Chociaż już pora
Po bokach mam tuje szmaragd od strony południowej i częściowo od północnej - na wprost wjazdu. Na wprost wjazdu tuje sadzone były w różnych porach. Jeszcze dwa lata temu był tu skład drewna na opał, potem teren budowy ... Stąd nasadzenia w ratach ... Będę cięła górą i w końcu się wyrówna ...

Część ściany pergolowej jest wolna od szmaragdów - mam tam pnące róże, które mają stworzyć ścianę różaną, jak w ogrodzie w Tarnowie
Fotkiróż btrak - jeszcze nei kwitną. Zielona ściana się robi

Część cienista za domem - buszolandia.

To taki dziki zakątek Bardzo nieformalny - moja druga natura go stworzyła, hi, hi
Została mi jeszcze taka ściana za hortensjami. Zastanawiam się nad puszczeniem bluszczu, jak u Danusi ...

denerwują mnie te poczochrańce, trzeba jeszcze czekać...
W Kruklandii 23:34, 07 cze 2017

Do góry
Jest biały łubin!!! Huuuuuraaaa! i irysy podarki

Jaśminowiec wystrzelił do góry

Ogród z rzeźbą 23:28, 07 cze 2017

Do góry
A na zrobionej w ubiegłym roku rabatce novalisowej (z racji róż Novalis) do kwitnienia szykują się przywrotniki i pokazał się pierwszy kwiatek bodziszka Rozanne.

Muszę dokupić na tę rabatę jeszcze przynajmniej jedną naparstnicę, bardzo mi się podobają.

Na Łowieckiej 23:21, 07 cze 2017

Do góry
Korzystam z uroków irysów do czasu kiedy nie przekwitną.
W Kruklandii 23:20, 07 cze 2017

Do góry
Końcówka firletki, bo deszcz codziennie pada...

Początki lawendy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:20, 07 cze 2017

Do góry

To jest cudne!
Na Łowieckiej 23:18, 07 cze 2017

Do góry
Miałam pokazać z bliska moją "niesesleriową" seslerię.
To ona: (Jak mi napiszecie, ze to nie ona to dostanę tutaj palpitacji serca z nerwów)
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:18, 07 cze 2017

Do góry
I czekam na różyczki - obecnie w pąkaach mniej lub bardziej zaawansowanych - Queen of sweden, Goethe, William Shakespeare, Munsted wood, Ascot, Stefanie baronin i jedna NN. A no i Cinderella!

A to już inna kwitnąca wielkokwiatowa, ale NN - kolor w rzeczywistości mniej czerwony, ale nigdy nie potrafię go uchwycić... dlugo trzyma kwiat

Ogródek Iwony II 23:16, 07 cze 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Ja sobie na spokojnie wszystko czytam i oglądam, ale tutaj tomnie normalnie zatkało. No normalnie zostałm bez słowa!
Biorę stąd wszystko, nawet tę kapuchę, która mi się nigdy nie widziała, a tutaj idealnie się komponuje. No po prostu super Ci tu wyszło!
U mnie na wątku temat Twoich bukszppanowych obwódek. Bo mam kłopot ze swoją i Mirelka podpowiedziaą żebym zajrzał jak Ty masz. Jaki ona ma tu kształt?
Jeszcze poproszę nazwę berberysa.

Martynko, byliny łatwo się mnożą, chociaż te, cobyśmy chcieli, nie bardzo...
W sierpniu będzie dobry czas na zrobienie sadzonek, zatem spisuj kochana, co byś chciała
Martynko, wiem, ze przyszłaś w sprawie bukszpanowego żywopłotu. To jest największy, najstarszy. Widok z maja zeszłego roku.
Jutro cyknę fotkę z góry.

Na dole jakoś nie mogę sprawić, by się wyrównał. Wiosną podsadziłam małe sadzonki.

Teraz poczochrane, pod koniec czerwca będę je równać. Wtedy zrobię fotki wszystkich moich obwódek bukszpanowych. Najczęściej są to kreski lub L.
Z przodu mam niski takiego kształtu - to te zielone kreski i kulki

Imperata cylindryczna - Imperata cylindrica 'Red Baron' 23:15, 07 cze 2017

Do góry
Moja sierpniowa.

Mój ogród pod lasem 23:13, 07 cze 2017

Do góry
Moja w sierpniu. Dla jasności..nawozu dla pomidorów wtedy nie znałam

Ogród z rzeźbą 23:11, 07 cze 2017

Do góry
Wreszcie następują zmiany wokół mojej Lady, czyli rzeźby. Będąc w centrum ogrodniczym oko moje zatrzymało się na dłużej przy sporych sadzonkach żurawki Palace Purple no i dwanaście sztuk pod wpływem tegoż impulsu zostało zakupionych. Tak więc na dole po bokach kamiennego kręgu będą te żurawki a z przodu ulokuję carex Montana, które są prawdziwymi Montankami.
Oczywiście jak to u mnie, wsadzenie sześciu żurawek zajęło mi trzy godziny, sześć przyjechało do domu na balkonowanie. Chciałam wsadzić już te montanki, ale też odpuściłam na razie, ten piach mnie po prostu wykończy nerwowo!

Żurawki Palace Purple

Tak mniej więcej będzie to wyglądało

A tu przed rzeźbą, czyli po lewej stronie zdjęcia są dwie sztuki Munstead Wood, które nie obrodzą kwieciem, dzwonki brzoskwiniolistne a przed nimi maja być te montanki. Wciśnięte są tam jeszcze moje ulubione jeżówki Green Jewel a pałętają się jakieś wykopane sadzonki. Na górze sterczą jeszcze w masie listki szafirków, ale za chwilę ich nie będzie. No i chyba z tego wszystkiego kupię niską seslerię i będzie trawiasto.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:11, 07 cze 2017

Do góry
Ta rabata woła o korę i coś się nie mogę zebrać, żeby kupić Zdjęcie z jednej i drugiej "mańki"

Za szałwiami zaplanowana sesleria

LO kwitnie!!

A tu cały krzaczek Louis Odier i potworas New dawn, którego dziś próbowałam jakoś poupinać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies