Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na piasku i z wielkim murem 10:04, 18 maj 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Sosenki mają spore przyrosty, kiedy je przycinać ?. Lubię jak się zagęszcza i jest taka "pulchniutka"

Metasekwoja jedna dość marna, ona co roku jakoś tak mizernie rozpoczyna, zaczynam się zastanawiać czy jej nie wykarczować ?

Daglezja ma przymrożone odrosty, pewnie się odbuduje, to mocne drzewo

Metasekwoii dużoooo wody trzeba dawać.
Nasza dopiero w drugim roku startowała ze wzrostem
W Kruklandii 10:03, 18 maj 2017

Do góry
Juzia napisał(a)
Bliźniaki

Och, u Ciebie do zawsze ładne kanciki
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:03, 18 maj 2017

Do góry
poranne liczenie szyszek
Hoopsii

i niespodziewajka w życiu bym nie uwierzył że taki młodziak już może szyszkować,

Spek

Przerwa na kawę... 09:55, 18 maj 2017

Do góry
inka74 napisał(a)

Pisałam Ani ze 2 strony wcześniej - raz w roku na wiosnę nawóz do borówek dostają. Muszą mieć wg mnie dużo słońca i wody. Nie wolno je przesuszyć bo wtedy owocu nie ma. Borówki i rodki to jedyne rośliny które zawsze podlewam i dużo dłużej. I kilka krzaków powinno być co dla łasucha takiego jak ja tylko zaleta bo mam od czerwca do sierpnia owoce. Tu tak kwitną na starszych gałązkach u innej odmiany. Jak pasiaste zapylą 90% z kwiatów będzie owocami. Wsadzone w kupną ziemię dla borówek.

Wow! Tyle powiem....
Przerwa na kawę... 09:53, 18 maj 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
No chyba żartujesz sobie! To są borówki kwitnące!? Krew mnie zaraz zaleje- u mnie po trzy kwiatki na dwóch, na trzeciej ani jednego! Czym Ty je pasiesz?????

Pisałam Ani ze 2 strony wcześniej - raz w roku na wiosnę nawóz do borówek dostają. Muszą mieć wg mnie dużo słońca i wody. Nie wolno je przesuszyć bo wtedy owocu nie ma. Borówki i rodki to jedyne rośliny które zawsze podlewam i dużo dłużej. I kilka krzaków powinno być co dla łasucha takiego jak ja tylko zaleta bo mam od czerwca do sierpnia owoce. Tu tak kwitną na starszych gałązkach u innej odmiany. Jak pasiaste zapylą 90% z kwiatów będzie owocami. Wsadzone w kupną ziemię dla borówek.
Blaski i cienie nowego życia 09:49, 18 maj 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Tak, gdzieś się to koduje

Obecna piękność ogrodowa

liczyłam , że moje też zakwitną w tym roku, ale jeszcze chyba nic z tego nie będzie za małe są jeszcze
Ogród na glinie 09:46, 18 maj 2017

Do góry
Rh powoli zaczynają

i azalie

więcej zdjęć w albumie
https://goo.gl/photos/iGAZgxZEichxru756
Ogród na glinie 09:44, 18 maj 2017

Do góry
biała hosta i brunnera
Blaski i cienie nowego życia 09:43, 18 maj 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Wiesz że nie wiem czy wykopywać. Krążą różne opinie a ja mam ciężki grunt to chyba trzeba by wykopać. Raczej kupiłam je symbolicznie i traktuję jak jednoroczne. Ale fajne są ze zwykłej biedr-

Jeszcze się nimi cieszę

Hej. Ula ja nie wykopuje, ale kwiaty sa mniejsze co roku. U mnie ziemia kiepska gliniasta i ciezka.
Przerwa na kawę... 09:41, 18 maj 2017

Do góry
Jednak donice zyskały żurawki Purple Forever. Jak dla mnie lepiej to wygląda. One są bardziej zwarte i fioletowe nie czarne. Tak teraz jest

A tak było
Ogród na glinie 09:35, 18 maj 2017

Do góry
urlop wzięłam, by wyplewić ogród
oczywiście nie skończyłam, ale już ładnie podgoniłam odchwaszczanie

jeśli przesadzę czosnki do queenów, to kolorystyka będzie wyglądać tak
tu narazie jest ściernisko ale będzie ogrodowisko :) 09:30, 18 maj 2017

Do góry
Propozycja podziału funkcjonalnego nr 1:

Na tarasie kanapy do wypoczynku.
Niedaleko (żeby nie trzeba było ganiać z talerzami) - miejsce jadalniane, czyli grill, stół do jedzenie - jakaś altana pewnie będzie niezbędna
miejsce na ognisko można można wkomponować tu, albo przenieść gdzieś dalej i zrobić bardziej "dzikie".
Wędzarnia podobnie - jeśli chcecie grill murowany, to można go połączyć z wędzarnią, jeśli nie, to wędzarnię możńa przenieść w okolice sadu/warzywnika (dym).
Miejsce na zabawy dla dzieci zrobić bliżej frontu - niezbędne będą nasadzenia zasłaniające bałagan

Warzywnik dałam od południa a sad od północy, żeby drzewa nie zasłaniały słońca.

Problemy i tematy do rozważenia:

- warzywnik jest daleko od kuchni i od planowanego domku gospodarczego. Z estetycznego punktu widzenia fajnie, z praktycznego nie.
przy warzywniku powinna być
- szopa na narzędzia, bo będą często potrzebne, ewentualnie z inspektem/szklarenką na robienie rozsad
- kompostownik
- doprowadzenie wody do podlewania - albo rury od domu albo studnia; nawadnianie planujecie pewnie na takim areale?
- na etapie budowy domu trzeba będzie pamiętać o wyprowadzeniu elektryki na ogród - zwłaszcza przy altanie przyda się oświetlenie i jakieś gniazdko do podłączenia radia.
Blaski i cienie nowego życia 09:24, 18 maj 2017

Do góry
Zazdraszczam Mi brakuje lawendy, muszę podjechać i dokupić, napewno 6 sadzonek.
Urszulla napisał(a)
W zeszłym roku latem urywałam gałązki lawendy na nowe sadzonki. Wyszło ich kilkadziesiąt. Teraz się zielenią

Przerwa na kawę... 09:19, 18 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

mój już przestał komentować moje zakupy ale jest tego mały minus... ja też nie moge słowem pisnąć na jego zachcianki :/

No coś za coś. U mnie jak eM marudzi o ogrodzie delikatnie przypominam o jego hobby, które po całym domu już się przewraca, w garażu i domku.
Dla ciebie Ania moje borówki kwitnące. Pszczółki i i inne bąki się uwijają zapylając wiec owocu raczej sporo będzie. I tak co roku mam co skubać.
Zielona (r)ewolucja 09:16, 18 maj 2017

Do góry
I jeszcze moja radość-pąka puściła juz jedna z malutkich sadzoneczek rutewki delawayA
Nova zembla przywieziona przez M z jakiegoś marketu,nie planowana wogóle, ale zlitowal się nad dwoma krzaczki usychajacymi wśród półek-obawiałam się ze za bardzo ją przesuszono,ale jak widać ma się nie najgorzej
Witam, i o radę pytam :-) 09:15, 18 maj 2017

Do góry
Są i zdjęcia. Myślałam o jakiejś przysłonie w miejscu zaznaczonym czerwoną kreską. Rozważam przesadzenie grujecznika, który oberwał po wiosennych przymrozkach i zrobienie w tym miejscu rabaty trawiastej i wtedy może jakoś przysłona z wysokich traw wpisała by się w całość.

Toszka napisał(a)
Daj jakieś zdjęcia poglądowe, bo wyobraźnie mam bujną, ale nie aż tak
Metamorfozy ogrodowe 09:08, 18 maj 2017

Do góry
po wstepnym wyrównaniu terenu było tak:

Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:08, 18 maj 2017

Do góry
BOGUSIU---- byłam odpowiedziałam

Alu---- to jest zwykły sekator i nożyce do cięcia wełny na owcach A co będę cięła jeszcze nie wiem mam krzesełko podcięte ale chyba zrezygnuje z hodowli jego bo mi się nie podoba i długo trzeba na niego czekać żeby go uformować .
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 09:05, 18 maj 2017

Do góry

trochę jeszcze pomalowałam
Małymi kroczkami do celu... 09:05, 18 maj 2017

Do góry

a na koniec to co uwielbiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies