Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

MirellaB 19:12, 07 cze 2017

To chyba będzie wyzwanie fajnie obsadzić to miejsce. Może więcej dasz traw, które lubią mokro?
Gruszka_na_w... 22:37, 07 cze 2017

Aniu, skoro staw ma tendencje do wylewania, to (po mojemu- pragmatycznie) nie sadziłabym tam niczego kosztownego. Poszłabym w naturalistyczne nasadzenia niedrogimi roślinami. Miskanty mogą tam wygniwać.
Posadzić tam derenie Sibirica, Variegata, dla plamy jasnej Aurea lub Elegantissima. Mozna nabyć sadzonki za kilka złotych. Szybko rosną. Zrobić rozeznanie kto ma u siebie irysy syberyjskie te najzwyklejsze. Nie znam się dobrze na trawach znoszących mokre stanowisko, ale można podpatrzeć, co rośnie u Małej Mi przy bajorku lub u Dzidki (Wątek To właśnie tu). Sprawdzą się hosty, paprocie, bergenie. Masz dużą działkę. Nad tym stawem warto zrobić coś, co nie będzie Cię absorbować koniecznością pielęgnacji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 22:41, 07 cze 2017

anka_ napisał(a)
dubel to pokażę delikwenta, który oburzony patrzyła sie na lecącą do stawu skoszoną trawę.

O Jezusie...jak w dobrym horrorze! Dinozaury, Żmije i krokodyle....
makadamia 08:13, 08 cze 2017

anka_ napisał(a)

Aniu, jak poczytałam o tej metasekwoi, to są różne odmiany, różnie rosnące. Jaką Ty masz?

Czy jest jakiś powód (poza tym, że znoszą okresowe zalewanie) dla którego skupiłaś je w jednym miejscu?
Jak ten staw będzie oglądany? Jak idą linie widokowe?

Zasadniczo:
rozrzuciłabym te metasekwoje po całej długości wału, plamy z derenia zrobiła większe i powtórzyła co najmniej dwa razy, za to kaliny posadziłabym pojedynczo w większej odległości od siebie (to są te, co mają taki ładny, pagodowy pokrój?)
Margerytka40 08:16, 08 cze 2017

Z roślin którym nie straszne takie warunki znam jeszcze sadźce,kaczeńce, trawiaste tataraki.
makadamia 08:18, 08 cze 2017

Ooo, tam, gdzie nie zalewa, trochę wyżej można połączyć sadźce z krwiściągami, rdestem himalajskim - i zrobić rabatę preriową.
Tylko słońca tam trzeba.
Margerytka40 08:21, 08 cze 2017

Ja uwielbiam połączenie sadźcca z trawami.
Monia81 08:45, 08 cze 2017

Aniu to jak metasekwoje i cyprysiki to można wrzucić też bez czarny, też mu zalewanie nie przeszkadza, derenie fajny pomysł, ładnie rozjaśni, a podmokłe tereny to z tego co jeszcze znam, to lubią pełnik europejski, języczki, krwawnice, jaskry
Kawa 09:02, 08 cze 2017

Ania
nie doradzę bo się nieznam
co do różowej szałwii nie wiem jaka odmiana
ale zapytaj Juzi z Kruklandii od niej dostałam w zeszłym roku siewkę
anka_ 09:04, 08 cze 2017

Rytla napisał(a)
Siedzę tak tu u Ciebie i dotarłam do ostatniego zdjęcia, mój autystyczny synek ma ostatnio ostrą fazę na zwierzęta, to mu pokazałam, zobacz Kajtusiu, a on radośnie: tokodyl!
Witaj Kasiu, fajnych masz tych chłopaków. Dziewczyny zresztą też.
Mam tokodyla!!!

MirellaB napisał(a)
To chyba będzie wyzwanie fajnie obsadzić to miejsce. Może więcej dasz traw, które lubią mokro?
Mirellko napewno pójdą chociazby rozplenice bliżej linii brzegu. Widziałam w Rogowie i i byłam zachwycona.
Wyzwanie a i owszem... tylko czy sprostam...

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aniu, skoro staw ma tendencje do wylewania, to (po mojemu- pragmatycznie) nie sadziłabym tam niczego kosztownego. Poszłabym w naturalistyczne nasadzenia niedrogimi roślinami. Miskanty mogą tam wygniwać.
Posadzić tam derenie Sibirica, Variegata, dla plamy jasnej Aurea lub Elegantissima. Mozna nabyć sadzonki za kilka złotych. Szybko rosną. Zrobić rozeznanie kto ma u siebie irysy syberyjskie te najzwyklejsze. Nie znam się dobrze na trawach znoszących mokre stanowisko, ale można podpatrzeć, co rośnie u Małej Mi przy bajorku lub u Dzidki (Wątek To właśnie tu). Sprawdzą się hosty, paprocie, bergenie. Masz dużą działkę. Nad tym stawem warto zrobić coś, co nie będzie Cię absorbować koniecznością pielęgnacji.
Haniu plan opierałam na roślinach które w większości mam. Miskanty rosły by na lekkim podwyższeniu, a chodziło mi o to aby swoim pokrojem (strzelistością) tworzyły przeciwwagę dla lewostronnych metasekwoi/cypryśników. Paprocie, hosty, bergenie też się pojawią jako wypełniacze.
I właśnie o minimum pielęgnacji chodzi- czyli ewentualne strzyżenie wiosną i już.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies