Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Kuklik 22:54, 06 cze 2017

Zachwyciły mnie łubiny, wieczorniki, irysy i ... warzywnik Za dużo jest dobrze
Cudownie oglądać Twoje zdjęcia kiedy mam jeszcze całkiem świeżo w pamięci poranny spacer po Twoim ogrodzie... Jestem w nim absolutnie zakochana...
sylwia_slomc... 23:14, 06 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)

W furtkach (są 3 do strumienia) chciałam połączyć funkcjonalność i prostotę oraz nawiązać do istniejącego od strony drogi ogrodzenia sztachetowego.

Super Ci to wyszło Ewuś
makadamia 08:53, 07 cze 2017

Ewciu, napisz coś więcej o tym bodziszku Rozanne. Peany na jego temat pieją, nagrody mu dają - faktycznie taki cudowny? Długo kwitnie, liście ciągle ładne, do słońca i do cienia?
Kupiłam na przetestowanie dwie sadzonki oriona - też bardzo chwalony. mogę dokupić jeszcze rozanne i będę porównywać.

Korzeniastego też mam - faktycznie dobry na jako zadarniacz. Liście cały rok atrakcyjne, nawet w zimie nie zaschły. Jeszcze żeby te kwiaty choć ciut bardziej atrakcyjne były.

Choć żeby nie było: u mnie korzeniasty najlepiej wygląda pod tujami, w całkowitym cieniu. Posadziłam go pod lipą - przy pniu nie daje rady, ale już 0,5 metra dalej jest całkiem, całkiem.
Kawa 09:28, 07 cze 2017

Ewunia
wow
pięknie
naparstnice uwielbiam może się "kiedyś dorobię"

piękie masz
Milka 11:44, 07 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Granitowy blat jest położony na cegle na zaprawie. Z jednej strony (lewej) lekko wpuszczony w cegłę. Tak to wygląda:

Aż wstchnęłam...tu się dzieje, ścieżkę tez podziwialiśmy, czasami zgapiam
Pszczelarnia 22:20, 07 cze 2017

makadamia napisał(a)

Ewciu, napisz coś więcej o tym bodziszku Rozanne. Peany na jego temat pieją, nagrody mu dają - faktycznie taki cudowny? Długo kwitnie, liście ciągle ładne, do słońca i do cienia?
Kupiłam na przetestowanie dwie sadzonki oriona - też bardzo chwalony. mogę dokupić jeszcze rozanne i będę porównywać.

Korzeniastego też mam - faktycznie dobry na jako zadarniacz. Liście cały rok atrakcyjne, nawet w zimie nie zaschły. Jeszcze żeby te kwiaty choć ciut bardziej atrakcyjne były.

Choć żeby nie było: u mnie korzeniasty najlepiej wygląda pod tujami, w całkowitym cieniu. Posadziłam go pod lipą - przy pniu nie daje rady, ale już 0,5 metra dalej jest całkiem, całkiem.

Rozanne - wszystko tak jak piszesz. Podobny do himalajskiego ale kępa jest taką okrągłą kupką trzymającą się razem. Żadnych przejść kolankowych na łodygach.

A korzeniasty w duecie z wilczomleczem ujdzie? Wydaje mi się, że przy niektórych bylinach kwiaty są jakby mniej ważne. Ustępują przed zdrowotnością i funkcjonalnością.

Pszczelarnia 22:24, 07 cze 2017

Kawa napisał(a)
Ewunia
wow
pięknie
naparstnice uwielbiam może się "kiedyś dorobię"

piękie masz

Kama, jak je raz wprowadzisz do ogrodu, to już zostaną w miejscu dostatecznie wilgotnym.

Pszczelarnia 22:27, 07 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Super Ci to wyszło Ewuś

Zaraz lecę do Ciebie na fotki gościnne.

Pszczelarnia 22:30, 07 cze 2017

Milka napisał(a)

Aż wstchnęłam...tu się dzieje, ścieżkę tez podziwialiśmy, czasami zgapiam

U Ciebie Ireno również ogród tętni Waszą pracą. I jest w pełnej krasie.
Ja czasami siedzę pod domem i się gapię do oporu, wtedy nic się nie dzieje:

Pszczelarnia 22:37, 07 cze 2017

Kuklik napisał(a)
Zachwyciły mnie łubiny, wieczorniki, irysy i ... warzywnik Za dużo jest dobrze
Cudownie oglądać Twoje zdjęcia kiedy mam jeszcze całkiem świeżo w pamięci poranny spacer po Twoim ogrodzie... Jestem w nim absolutnie zakochana...

Warzywnik jeszcze czeka na wysadzenie dalii i cynii. Nie ogarniam chwastów i zielska, a chciałoby się każdą roślinę "przehakać" porządnie. Gnojówki nie zrobione - mam jakieś zwolnione obroty.