Kamilo, warunki do wzrostu roślin u mnie pozostawiają wiele do życzenia, ale staram się jak mogę aby im je poprawić Szczęściarze, co mają lekką glebę w ogrodzie!
Aaa, jeszcze pokażę Wam mój mini ogródek, który powstał z resztek bali po budowie domu. Leży po północnej stronie, wbrew pozorom najwięcej tam światła z powodu braku drzew
To okrągłe wykorowane koło to miejsce na basen.
Jolu dawno mnie u Ciebie nie było a tuogród w pełnej krasie! Jakie Ty masz porzeczki .... WOW I czosnki mi sie w tych brzózkach ogromnie podobają. Widzę że kupiłaś sesleria u Finki. Ja tez mam mieć za 3 tygodnie od niej. Na razie sie korzeni. Muszę tylko podjąć decyzję którą zamówić . Potrzebuję az 72 szt. do kwater przy wjeździe, w których rosna na razie małe 3 śś. A Ty gdzie planujesz posadzić swoje? Bedziesz je jeszcze dzielić ? Która wg Ciebie fajniejsza?
Pierwiosnki. Nie udało mi się z P.florindae, ale P.bulleyana zaczął się siać.
P. sieboldi bardzo lubię no i japońskie, niezawodne. Ostatnio u Kasi w sklepie widziałam tak wypasione, że od razu następnego dnia dokarmiłam swoje.
Nie wiem dlaczego tak działają na mnie podpędzone okazy? Może mam kompleksy?
Prosze p porade. Przeoczylem koszenie i przerosla mi trawa. Mam ladny trawnik i gesty, ale w glebi widac taki efekt jak na zdjeciu. Lisc zamienil sie w takie źdźbła (nie przesadnie). Mysle, ze trzeba nisko skosic, ale u mnie gesty trawnik nie pozwala na niskie koszenie, bo rwie trawe mimo, ze kosiarka i nóż ostry. Czekam na pomoc.
Bardzo trudno sfotografować Arizema 'Graffiti', ale jak trafi się dobre popołudniowe słońce, efekt wspaniały. W tym roku jednak nie trafiłam. Dla mnie roślina szczególna, tym bardziej, że zimuje u mnie w gruncie. Na wschodzie! Mało tego, przy sierpniowych roszadach i wykopkach pobrałam od niej przybyszowe bulwki i dobrze rokują.
Mój M twierdzi, że domku nie da się przenieść więc przebudujemy go trochę. Naniosłam zmiany na projekt i zaznaczyłam drzewka, które mam (poza owocowymi: czereśnia, śliwowiśnia, porzeczka na pniu, borówki bo i tak są do przeniesienia)
zakładając, że w tym roku zrobię porządek z frontem i przygotujemy miejsce pod basen i poprzestawiamy "strefę dziecięcą" to już więcej pewnie nie ruszymy - M bedzie robił taras więc musiałaby sama a raczej fizycznie rady nie dam...
Pytanie tylko co kiedy można przesadzać?
Pozycje na mapie:
1. katalpa
2. brzoza pendula
3. magnolia gwiaździsta
4. jarzębina
5. brzoza
6. jabłonka ozdobna
Mam wreszcie wmontowany w sztachety płotu żeliwny motyw! Ale o tym potem.
Maj upływa mi na intensywnej pracy. Takiej znojnej, ale bardzo potrzebnej. Parę rabat traktuję dolomitem i ściółkuję kompostem wymieszanym z ziemią ogrodową. Dziesiątki taczek dziennie. Mam nadzieję, że zmieni to strukturę gleby i ułatwi pielęgnację. Cóż, lata zaniedbań.
Rośliny w maju:
Obuwiki
Cypripedium calceolus w tym roku tylko cztery kwiaty, ale za to dwa na pędzie. Obok C.'Kentaki Maxi', bardzo adekwatna nazwa, olbrzymia warżka!
Zastanawiam się, czy jeśli posadzę za płotem to czy nie bedzie to gryzło się z obecnymi tujami na około ogrodu? Jeśli da się to jakoś pogodzić to ja oczywiście jestem za mniejsza ilością pielenia i nawiewów. biorąc pod uwagę że i tak bede widziała furtkę i bramę to płot tez może być
Czy tuje łatwiej utrzymać w ryzach niż cisy? i ta rabata przed płotem jest pochyła, skierowana w dół w stronę płotu, czy to nie przeszkadza?
podrzucam zdjęcie z opisem... wiem bede się wstydzić ale obiecuję zmotywować jutro męża do porządków tam.
Rabata miedzy furką a bramą jest ze spadem i jest oddzielona od płotu opaską 30 cm z kamieni
wzdłuż płotu jest metrowy pas a za nim rów na calej długości... strasznie trudno nam to utrzymać w ryzach i tutaj też coś musimy zrobić zeby tak nie zarastało ale na razie w budzecie tej pozycji nie widzę