Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:26, 30 maj 2014

Do góry
marcin1302 napisał(a)
Witam, w zeszłym tygodniu przeprowadziliśmy wertykulacje trawnika, to był w sumie jedyny zabieg po zimie, brak czasu. Chciałbym kilka porad co zrobić żeby doprowadzić ten kawałek trawy do ładu i składu, jest sporo dzikiej, grubej trawy plozacej po powierzchni, była ona w zeszlym roku, dwa lata temu.. trawnik jak i cały ogródek założony 5 lat temu. Załączam kilka zdjęć, pozdrawiam: )

Nie ma zdjęć, kliknij na miniaturki jak się ukażą po prawej stronie, poćwicz wklejanie zdjęć w dziale testowe dodawanie zdjęć.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:34, 30 maj 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

Dziewczyny, wydaje mi się, że Danusia mówiła kiedyś, że obeliski z zimozielonego były robione na zamówienie...

Tak kochane dziewczynki, klienci mają pana od kwasówki i on wg mojegp "modela" im uspawał takowe, nakazałam różnej wielkości.
Mata przeciw chwastom 17:58, 30 maj 2014

Do góry
mischa napisał(a)
chcę posadzić w ogrodzie klon Shirasawy (zielony) z obwódką z konwalnika (kształt L), a rabatę wyjątkowo wypełnić grysem (wszędzie mam korę). Maty już usunięte z mojego ogródka, ale co myślicie o kratce ogrodowej pod kamień (dostępny w LM)? Chodzi mi o to, żeby kamienie z czasem nie osiadły w ziemi, bo wtedy chwasty się pojawią. Jest to kratka, więc jest dostęp powietrza, a z drugiej strony to jednak plastik...

Ja mam dużo żwiru i nie mam szmatki pod nim ani kratki. to niepotrzebne. Chwasty trzeba wyrwać i nie dopuścić do wysiania, kamienie aż tak nie osiadają, ja w ciągu 8 lat dosypałam tylko raz, w tym roku.
Miejsko & sielsko 17:36, 30 maj 2014

Do góry
Kosiarka jest w znakomitym, moim ulubionym kolorku Uwielbiam takie kosiarki
Rabaty podwyższone 23:40, 29 maj 2014

Do góry
Mylisz się, składasz zielonym do zielonego jak napisałam, robisz z niej pryzmę, możesz nasypać ziemi na wierzch, żaden chwast nie urośnie. A w zasadzie w darni nie powinno być chwastów. Nie wiem jak z wieloletnimi u uciążliwymi chwastami, Takiej darni to ja nie przykopywałam w rabacie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:31, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Acer shirasawanum 'Aureum'

Spirale były w szklarni, przechowywane za pieniądze, ale nie ogrzewali zimą i kaput zrobiły w maju, jak odbierałam nie było widać, bo nie widać, Dopiero jak robi się ciepło dają oznaki że nie będą rosły.

wierzyć się nie chce! ktoś wziął pieniądze za przechowywanie w ogrzewanej szklarni, której faktycznie nie ogrzewał...? Skandal...
Brzydka zielona woda w stawie 23:30, 29 maj 2014

Do góry
Nie używam teraz nic. Rzeczka załatwi sprawę, bo będzie filtrowała, w rzeczce też posadź rośliny.

Do czyszczenia wynajmij koparkę-wędkę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:26, 29 maj 2014

Do góry
Acer shirasawanum 'Aureum'

Spirale były w szklarni, przechowywane za pieniądze, ale nie ogrzewali zimą i kaput zrobiły w maju, jak odbierałam nie było widać, bo nie widać, Dopiero jak robi się ciepło dają oznaki że nie będą rosły.
Zimozielony ogród przy białym domu 23:24, 29 maj 2014

Do góry
Co 60-70 cm jeśli chcesz się szczelnie zasłonić, a co metr jeśli chcesz wydobyć urodę kolumnowej tui rosnącej samotnie i oddzielnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:16, 29 maj 2014

Do góry
Oj i ja mam słabość do tego kamiennego koryta i też pamiętam w nim hosty. Te białe kwiatki to chyba tytoń?

Oj oj a to jakie cudne!
Gardenarium napisał(a)
Już kilka dni temu zakwitły. Najpierw zaglądały tylko białe, teraz pcha się także rózowa 'Constance Spry'

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:00, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

elegancja z atrystyczną duszą. Ideał piekna.
Danusiu z tym człowiek się rodzi czy da się jakoś nabyć ?

Podziw wzbudzasz, zmysły pobudzasz
Rabaty podwyższone 21:59, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O matko, no widzisz kobieto jaki ze mnie skarb

Widzę, doceniam i jak widzisz skrupulatnie czytam wszystko, co piszesz Błędów popełnię pewnie mnóstwo, ale staram się od Ciebie uczyć.
Rabaty podwyższone 21:19, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mam doświadczenie w podwyższaniu, ładniej wyglądają.

Danusiu, że masz w to na 100% nie wątpię

mnie tylko martwi, że chyba muszę wykopać najpierw wszystko i wsadzić od nowa
a rabata z Limkami będzie się zbierać do kwitnienia i chyba jej dobrze tym remanentem nie zrobię ;/
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 20:42, 29 maj 2014

Do góry
Nornice są groźne, walczy z nimi Kuklik, jej z kolei zjadają hosty. I nie ma rady na nie, ciągle ogrodnik przegrywa.

Zapytaj ją https://www.ogrodowisko.pl/watek/1971-wszystko-czego-potrzebuje-to-dom-pelen-ksiazek-i-ogrod-pelen-kwiatow
Choroby i szkodniki iglaków 20:39, 29 maj 2014

Do góry
Jeśli sadziłeś niedawno, mogła być kopana i nie miałą korzeni wystarczających do wykarmienia dużej masy zielonej.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 20:38, 29 maj 2014

Do góry
Zdejmij je, zmyj wodą, albo opryskaj owadobójczym dowolnym
Brzydka zielona woda w stawie 20:26, 29 maj 2014

Do góry
W żadnym wypadku z chemią, zabraniam, nie wolno.

W stawach naturalnych nie stosuje się chemii. Jedyne co możesz zrobić to użyć większej ilości roślin podwodnych (natleniających - one są konkurencją dla glonów-) moczarka, wywłócznik, przęstka i inne, poszukaj, Wybieraj rośliny które zimują u nas bez tych pistii i hiacyntów. najlepiej rodzime rośliny, podane na początku mojej listy.

Postaraj się jeśli to nieduży staw - wypożyczyć odkurzacz wodny i usuń muł z dna, zalegającą materię organiczną.

Jeżeli masz możliwość - obok stawu wykop zagłębienie na 30-50 cm, wielkość proporcjonalna do posiadanego miejsca, wysyp żwirem grubym, wsadź rośliny typu irysy, krwawnice, łączeń baldaszkowaty, kaczeńce itp. zastosuj małą pompkę które będzie za pomocą rurki z otworami, pompowała wodę ze stawu do tej strefy ze żwirem. W ten sposób stworzysz oczyszczalnię glebowo - korzeniową.

Połącz tę strefę ze stawem aby woda wracała do stawu. Przesmyk powinien być płytszy niż wykopane zagłębienie, np 20 cm.

System korzeniowy tych roślin oczyści wodę z nadmiaru składników odżywczych, będących pożywką dla glonów. To jedyne słuszne rozwiązania. O innym nie myśl.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:25, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak już ślicznie na hitcotowej przedsmak Danusinego Edenu pozdrówka
Siewnik do nawozów 20:15, 29 maj 2014

Do góry
Nieprawda, ustawiamy na 1/2 dawki i ogrodnik chodzi dwa razy, trwa to minutę, a ma taką wprawę że robi to w trimiga i po robocie i jeszcze przez 20 lat żadnego trawnika ie spalił/ Ot co.

Po prostu ustaw na mniejsze sianie (rzadziej) wypróbuj, potem zwiększaj, Granulki lecą na kilka metrów i bardzo równo, widzisz to i idziesz równo i szybko, nie zatrzymujesz się, obserwujesz gdzie spadają. Masz to z przodu i widzisz

Jedynym mankamentem dla niedoświadczonego sypacza jest to, że może sypać po chodnikach albo zatrzymuje się, wtedy nie kręcisz kręciołem (mój ogrodnik ani ja tego nie robimy, bo mamy wyczucie), potem trzeba zmyć wodą albo zamieść, żeby nie powstały odbarwienia..
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 20:04, 29 maj 2014

Do góry
Posmaruj octem, a najlepiej prowadź walkę mechaniczną, wyrywaj ostrożnie, żeby korzonki się wyrwały, bo łatwo się urywają i chwast odrasta, albo pozostawiony sam sobie - się wysiewa.

Tylko systematyczność może Cię uratować, po prostu zacznij ;pielić ogród i wypiel do końca, to się da. W łapkę pazurki do podważania korzonków, w drugą łąpkę worek lub koszyk. uchwyć zgrabnie, wyczuj łącznika "góry:" z dołem, to tylko jedna nitka

Wiem to, bo pielę teraz ogród, który nie był pielony od jesieni, za chwilę chwasty zawiążą nasiona i będzie ich miliony... Wiec pół ogrodu już wypieliłam z chwastów, a pół zostało na poniedziałek, Wyrwę z korzeniami i będzie spokój. I tylko nie mów że się nie da, bo da się. Nie ma cudownych sposobów, tylko ręczna robota i systematyczność. i kropka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies