Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 17:47, 31 maj 2016

Do góry
Witajcie Kochani! Bardzo potrzebuje Waszej pomocy. Dzisiaj znalazłam Ogrodowisko i nie mogłam oczu oderwać od komputera. Otóż mam trawnik (ogródek)na którym panuje straszny bałagan. Mam kilka roślinek posadzonych bardzo przypadkowo i mąż dostaje szału jak ma kosić trawę. Jest tam brzózka, która rośnie 10 lat i chyba nie chciałabym jej ruszać. Chciałabym tez wykorzystać jak najwięcej z tych roślin które tam są (złotokap szczepiony, bróżka, rhododendron, hibiscus bylinowy, azalia, hibiskus drobny, tegoroczne rajskie jabłuszko, lilak na paliku, konika, kalina, leszczyna czerwona, nały bukszpan, juka i róża taka jadalna), jednak jakoś trzeba je uporządkować.Po oglądnięciu zdjęć Waszych ogrodów, to marzy mi sie taki ogródek z iglakami ew rododendron, azalia lub coś innego kwitnącego, nie wiem i trawnik.
Szkopuł jeszcze w tym, że moja częśc jest dopiero od żółtek kostki (zdjęcie nr 1).
Może kulki z bukszpanu wysypane kamykiem lub korą
Miejsce to długi prostokąt i ma wymiary : szerokość 3,20 m i długość 20 m. Sama też będę kombinować ale może znajdzie się ktoś, kto mi pomoże, a może Pani Danusia?
Pszczelarnia 20:44, 30 maj 2016

Do góry
Obiecałam Hani 'Leidzie' pokazać jak wkomponowałam te okazy.

Kalina japońska 'Merry Milton' na pniu w towarzystwie:

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 09:24, 30 maj 2016

Do góry

do kaliny miałam sentyment bo szybko kwitnie i obficie ale w tym roku miłość się skończyła bo co roku mam na niej mszyce a do tego po deszczu się położyła tak więc klamka zapadła kalina idzie przed płot!

zmarznięta bergenia odbija
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 04:21, 30 maj 2016

Do góry
fotki obejrzałam, modelki śliczne, kwiatuchy pięknie kwitną, kalina przecudnej urody a warzywnik miodzio wypielęgnowałaś będą pyszności do jedzonka
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 20:47, 29 maj 2016

Do góry
Kalina przekwita już gdyby nie wiatr miałaby różowe kwiaty a tak to w locie

Żółte irysy mnie zaskoczyły takie wyyysokie

Ostróżka ma kwiaty bardzo nietypowe-jak z papieru-już myślałam że padnie po ostatnim wysuszeniu a tu prosze-cudna jest

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:28, 29 maj 2016

Do góry
Choć padało, to w ogrodzie wcale nie jest mokro, gleba trochę zwilżona na powierzchni. Pod kroplami deszczu skłoniła się kalina Roseum. Reszta trzyma formę.

Ładnie przyrastaja miskanty, zaczyna kwitnienie szałwia omszona.

Nova Zembla weszła w pełnię kwitnienia. Rozwinęła się pierwsza piwonia.

Tawułki Arendsa wypuściły kwiatostan. Nie wiem, co to jest to obok, ale ładnie kwitnie Podejrzewam, że to jakiś goździk.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:12, 29 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Susza słuzy pelargoniom

Ale szkodzi elatom - stale je przypala, nasypłam im kory po same uszy coby trzymała
wodę

Kalina nie podlewana kwitnie jak szalona ale małe ma pompony w tym roku

oj pięknie a kompozycja w donicy świetna, u mnie to w ogóle deszcze nie padają nawet nie pamiętam kiedy ostatnio padało, gdyby nie lanie wodą to bym sobie mogła jedynie kaktusy chodować
Życie w wiejskim ogrodzie 01:08, 29 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Coraz bardziej mi się ta kalina podoba. I ten środek, który nie rozkwita coś niesamowitego.
Muszę się rozejrzeć na moim terenie czy takie cudo mają. Mam jeden krzew do usunięcia i ten by elegancko w jego miejsce pasował.
Napisz jeszcze proszę jak długo kwitnie i kiedy przycinasz?

Ona nie kwitnie długo Zaczęła tydzień temu i pewnie pociągnie jeszcze maxymalnie do dwóch tygodni, pod warunkiem że nie będzie padać a nic na to nie wskazuje w mojej okolicy
Kalinę tniemy zaraz po przekwitnięciu Brzydko po tym zabiegu wygląda ale szybko się regeneruje i masz pewność że zakwitnie następnego roku
Życie w wiejskim ogrodzie 00:56, 29 maj 2016

Do góry
Coraz bardziej mi się ta kalina podoba. I ten środek, który nie rozkwita coś niesamowitego.
Muszę się rozejrzeć na moim terenie czy takie cudo mają. Mam jeden krzew do usunięcia i ten by elegancko w jego miejsce pasował.
Napisz jeszcze proszę jak długo kwitnie i kiedy przycinasz?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:37, 28 maj 2016

Do góry
Dziękuję Mazan za pomoc. Akurat miałam w domu karate wiec od razu wykonałam oprysk. Potraktowałam wszystkie podejrzane krzewy czyli kalina, róże i hortensje.

Czy mam ten oprysk powtarzać za jakiś czas? Jeśli tak to za ile dni?

Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:36, 28 maj 2016

Do góry
Susza słuzy pelargoniom

Ale szkodzi elatom - stale je przypala, nasypłam im kory po same uszy coby trzymała
wodę

Kalina nie podlewana kwitnie jak szalona ale małe ma pompony w tym roku

Życie w wiejskim ogrodzie 12:16, 28 maj 2016

Do góry

MirellaB napisał(a)
Zacytuję tylko jedno zdjęcie, ale tylko dlatego, że mam pytanie odnośnie tych białych kwiatków - co to za krzew?

Krzew o który pytasz to kalina koralowa odmiany niestety nie pamiętam

Nie jestem w stanie wybrać zdjęcia, które najbardziej mi się podoba, wszystko super wygląda. Masz piękny ogród, taki czysty, przycięty, zadbany, ekstra

Mirello bardzo dziękuję za te miłe słowa Ogród jest dla mnie odskocznią od pędzącej pracy zawodowej, miło się w nim spędza czas na pracy i odpoczynku
Ogród Mirelli 10:55, 28 maj 2016

Do góry
alis napisał(a)
Piękny ogród Mirello, trudno zacytować którekolwiek zdjęcie, bo wszystkie przecudnej urody. Jestem pod wrażeniem róż, irysy i kalina też świetny duet, szałwia, piwonie i rododendrony-cudnie.

Dziękuję Alicjo za miłe słowa, fajnie, że Ci się podoba
Wiesz, że mój ogród nie jest taki ogrodowiskowy jak inne i tak te nasadzenia też nie koniecznie do siebie pasujące, ale tak już mam i polubiłam
Ogród Mirelli 10:14, 28 maj 2016

Do góry
Piękny ogród Mirello, trudno zacytować którekolwiek zdjęcie, bo wszystkie przecudnej urody. Jestem pod wrażeniem róż, irysy i kalina też świetny duet, szałwia, piwonie i rododendrony-cudnie.
Ogród Mirelli 08:30, 28 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Rano było pochmurno i deszczowo. Zrobiłam kilka zdjęć o poranku. Teraz przebija się słońce

Kalina i iryski

Uwielbiam te irysy, ajeszcze ich nie mam Podziwiałam ostatnio u mojej chrzesnej. Chyba zagadam czyby nie podzieliła sie sadzonką
Ogród Mirelli 08:17, 28 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Rano było pochmurno i deszczowo. Zrobiłam kilka zdjęć o poranku. Teraz przebija się słońce

Kalina i iryski

Ale dorodne irysy, super!
Ogród Mirelli 08:10, 28 maj 2016

Do góry

Kalina i iryski

Żywopłotki cisowe. 17:36, 27 maj 2016

Do góry
Pada deszcz i nie mogę wyjść do sadzenia i pielenia.

Kalina trzeci rok przesadzana w inne miejsce i jeszcze nie trafione odpowiednie, ale zakwitła.

Tu mają być sadzone Tojady. W tym kąciku następny kompostownik, bym nie latała z pełnymi wiadrami chwastów z jednego końca ogrodu w drugi koniec.

Pojemnik wyrzucony obok, muszę pomalować go. tylko czasu ciągle brakuje.

W tym roku dużo ostróżek przesadzałam na tył ogrodu.
Kolor pokazuje nie przesadzona, jest wysoka, przed nią przesadzona niska.

Firletki w ubiegłym roku przekopałam i jednak z korzenia odbiły nie chcą opuść tego miejsca.

Peonia majowa tylko jeden kwiatek inne już opadły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies