Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 22:29, 18 kwi 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czy to psiząb? Jak się sprawuje?

Świetna ta nazwa, zresztą dowiedziałam się o niej na Ogrodowisku
Bezproblemowa urocza roślinka

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:26, 18 kwi 2017

Do góry
Ale jest i niespodzianka

chciałam otulić kuningamię, a tu na wysokości oczu mam taki widok

duże jest, eMa pięść by weszła, a tak zakamuflowane
Ogródek Iwony II 22:26, 18 kwi 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
To, co opisałam to uprawa intensywna, maksymalne plony i maksymalne wykorzystanie miejsca. Żeby dobrze wszystko rosło i plonowało musi mieć dobre papu. Moje warzywka rosną w kompoście wymieszanym z przekompostowanym 2-letnim obornikiem, podlewane są wyciągiem z kompostu, sałatę pikuję dosypując nowego kompostu itd. . Warstwy na grządce układane były zgodnie z zasadami permakultury.

Czytasz mi w myślach. Właśnie chciałam napisać, co robiłam dziś w warzywniaku. Ewa, kiedyś pisałaś, by folii nie dawać na dno. Ja mam tylko na ściankach bąbelkową. I skrzynie stoją na cegłach, przysypane z zewnątrz żwirkiem.
Dwie skrzynki zakładałam rok temu. Na bazie ziemi kompostowej, obornika pod ogórki i czarnoziemu.
Kompost się przerobił, więc ziemia siadła, dość mocno:

Najpierw więc nasypałam warstwę kompostu i wszystko przykryłam ziemią ogrodową. Kompost nie był do końca przesiany. To nie szkodzi. Przerobi się na rabacie. Rok temu na takim kompoście wspaniale mi urosły buraczki. Rzodkiewka była do chrupania prosto z rabaty.
Jedną skrzynię dziś uzupełniłam, musiałam szczypiorek wykopać i wsadzić go wyżej.

Zawsze przy gotowaniu obiadu przypominam sobie, by lecieć na grządkę po zielone. Zatem na taras wytargałam dwie doniczki, nasypałam 2/3 kompostu i uzupełniłam ziemią. Posadziłam zeszłoroczny koperek i pietruszkę.

Muszę wysiać sałatę i dołożyć kilka rozsad na bieżące spożycie. Taras jest blisko kuchni, więc niemal mam teraz pod ręką. A szczypiorek do jajecznicy przyniosłam też sobie na kuchenny parapet

Hortensjada 22:25, 18 kwi 2017

Do góry
natka098 napisał(a)
Ja jak zwykle podziwiam i pytania mam W zeszłym roku jesienią posadziłam derenia kousa idm. Chińska. Gałązki ma żywe a do dziś dnia pączki listków nie puściły. On tak późno startuje?

Czas kwitnienia dereni jest bardzo różny, gdy niektóre już przekwitają inne dopiero zaczynają, w tym roku będę wiedzieć więcej bo mam znacznie więcej odmian i sobie zanotuję kolejność. Chociaż już w tej chwili wiem, że pierwszy będzie a właściwie już jest Gold Spot, depcze mu po piętach z olbrzymimi już pąkami Eddie's White Wonder ( naprawdę rewelacyjny jest ten dereń !) Jak tylko mu podsadek w najbliższych dniach przymrozek nie uszkodzi to na niedzielną fotkę będzie jak znalazł

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:21, 18 kwi 2017

Do góry
w rowie woda rwie....

Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:15, 18 kwi 2017

Do góry
Jakie słodziaki , moje nie musiałyby sie schylać aby przebiec im pod brzuchem

Hortensjada 22:15, 18 kwi 2017

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Bożenki,piękna wiosna,kolorów już sporo.Czy ten pochylony iglak to jałowiec?

To mój cedr z nietypowej strony
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:14, 18 kwi 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Widzę taki sam widok jak u siebie Ale i tak posadzę trochę nowych.. chyba, że do jesieni czymś innym zagospodaruję miejsce.

Penstemon musi mieć w sezonie mokro, a tym samym na pełnym słońcu lepiej go nie sadzić. Przynajmniej ten co go dostałaś od Doroty. Wygląda na taki jak mój. Mój rośnie nawet w mojej glinie i jest prawie zimozielony, rozetki trzymają się nawet zimą.
Mój jest taki. Wiosną i jesienią ma bordowe liście.

Ania dzięki za info - ten od Doroty już wsadzony i sobie rośnie

a ten kupiony czeka na odpowiedni czas i miejsce

Ogródek Iwony II 22:13, 18 kwi 2017

Do góry
Dziś popracowałam na rabacie bylinowej. Oczyściłam rabatę. To niemal ostatnie miejsce, którego po zimie nie ruszałam.

Troszkę dlatego, ze czekałam na siewki bylin. Werbena się wysiała, podobnie szałwia, perovska już wypuszcza listki, znalazłam siewki kocimiętki. Rozmnożyły się lilie. Wychodzą jeżówki. Koniecznie muszę je dosiać, albo dokupić odmianowe białe.

Żonkile jeszcze w pąkach.

Nie chciałam kupować cebul, bo rok temu mucha pożarła mi cebulki. Jednak Zbyszek się uparł. Zatem mam. Ogólnie rabata jest w kolorach niebieski, żółty, biały.
Klonik zaczyna świecić na tle zieleni

Ogród Małej Mi 2017 22:10, 18 kwi 2017

Do góry
Mój dylemat został rozwiązany.. w radiu wypowiadali się sadownicy.. powiedzieli, że to nie był przymrozek, to był mróz, bo na wysokosci 2 metrów było -5. I niestety 90% strat jest w sadach.
Na magnolie nie patrzę, bo całe brązowe, wczoraj jeszcze jakoś niektóre pąki wyglądały, dziś wyglądają paskudnie. Natomiast ciągle pada deszcz... tylko do południa sypało śniegiem z deszczem..

Bogdzia.. Muminki do odróżnienia, jeden chudy, a młodszy bardziej pucuś .. oj Muminka mi przysłoniło logo.. Lewy Muminek, a prawy Duduś.

FOTO W AUCIE ... kluczyki włożone, biegi zmieniają.. czekać aż odpalą i pojadą..
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:07, 18 kwi 2017

Do góry

gunnerka już do pasa
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:05, 18 kwi 2017

Do góry
Filomena napisał(a)

Mireczko
kilka lat się powstrzymywałam przed kupnem, bo nie mam na tę piękność miejsca. W tym roku kupowałam kolejne borówki kamczackie i ciach - zakup wybitnie entuzjastyczny i emocjonalny - tylko gdzie jej dać miejsce?
Ile lat ma Twoja kalina angielska i jak wysoka dotąd urosła? Ona w pokroju równie szeroka co wysoka?! U Ciebie nawet szersza niż wyższa - to by mi odpowiadało - tniesz ją?
Pozdrawiam prawie świątecznie

edit: moje pytanie to tak na zwolnienie w wiosennym biegu - zaraz Ci zakwitnie chyba?

Moja kalina ma jakieś może 8 lat. Rośnie wolno a pokrój ma parasolowaty bardziej szeroki niż wysoki. Moja rośnie w zacisznym miejscu pod ścianą domu.
Przyznam że obsadzałam kiedyś dom żeby rynien nie widzieć bo mnie denerwowały .
Więc tak posadziłam kalinę nie wiedząc że wysoka aż tak nie urośnie. No i dobrze.
Ja ją tnę tylko korekcyjnie, prześwietlam w środku i jak trzeba kształtuję choć sama się kształtuje. Raczej skąpe cięcie.

Zakwitnie jak się zimnica straszna wyniesie oby pąki nie wymarzły

Czasem zakupy emocjonalne są dobre u mnie takich jest chyba 80%
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:03, 18 kwi 2017

Do góry
Na chwasty nie patrzyć bo rosną jak szalone,a plewienia jeszcze nie było

Jabłoń Ola śliczna ...jeszcze

bażanty tańce na ścieżkach urządzały

jabłoń royality
Rododendronowy ogród II. 21:57, 18 kwi 2017

Do góry
chelll napisał(a)
Bogdziu, wiem, że odpowiadałaś na to pytanie 1000 razy, ale odpowiedzi w Twoim kosmicznie długim wątku znaleźć nawet nie próbuję. Proszę, podaj nazwy oprysku, którym potraktuję dolistnie kiepsko wyglądające po zimie rodki.
Z góry dziękuję Przesyłam gorące pozdrowienia w te mroźne dni

Proszę uprzejmie, mam pod ręką bo stale wklejac muszę

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:57, 18 kwi 2017

Do góry

brzózki nadal śliczne

Moja bajka 21:56, 18 kwi 2017

Do góry
Ewuniu radź proszę co teraz robić z nowymi przyrostami sosenki co ma być wysokiej klasy niwaki

Ogród w remoncie 21:56, 18 kwi 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Mój ubiorek dla Reni

Mój ubiorek jeszcze śpi
Pozdrawiam Asiu
Podwórkowa rehabilitacja 21:54, 18 kwi 2017

Do góry
Fajnie, że też Wam się podoba.
Dla Was Neptun.
Pozdrawiam również
Ogród Mirelli 21:52, 18 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Te tulipany piękne, miłość od pierwszego wejrzenia. Podpinam się pod pytanie Anulajdy i poproszę o nazwę
Moja bajka 21:48, 18 kwi 2017

Do góry
niestety brak klona sprawił, że nie ma już takiego wnętrza ogrodowego, wszystko jest bardziej widoczne.

oj, żal - wiosna 2016

ale już nic nie jęczę, byleby reszta nie zachorowała
Nuka staruszeczka sobie śmiga

Shirasavy Aureum - mam nadzieję się nim nacieszyć

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies