To nic nie zmienia, bonsai to nie jest zaden inny gatunek drzewa. To dalej ten sam grab ktory rosnie na polach czy w lesie. Ponozej zdjecia przekroju galazki, jedna cieta w zeszlym roku druga cieta dzisiaj.
A ja właśnie mam przerwę na śniadanie Ale najważniejsze, że podgoniłam "grubsze" tematy. Winogrona przekopane, zero chwasta. I co najważniejsze, widzę że kolejne krzaczki pokazują listki. Może więc nie będzie aż takiego pogromu jak się obawiałam.
Poza tym irga na całej długości skarpy odchwaszczona, podlana, nawieziona.
Zobaczymy jak się odwdzięczy!!
Rysunki nie są w skali! I Plan
Rondo minimalna średnica 5-7 m, droga dojazdowa 2 x 2,5m = 5m + wjazd do garażu ~10m z łukiem (brakuje łuku przy tarasie). Razem 5+5+10= potrzeba min. 20 m
Masz taką odległość pomiędzy budynkami?
II Plan
1. Weź patyk i narysuj sobie ten cycek, który wymyśliłaś.
2. Usiądź za kierownicą, wjedź do garażu i wyjedź tyłem omijając ten cycek (to jest kąt ostry!), bo nie masz miejsca na manewr i ustawienie samochodu, by przodem wyjechać z garażu (Luki to przewidział).
4. Jaki jest sens robić krzywy wjazd na działkę jak można wjechać prosto?
3. Czy po to prostowałaś rabaty i ścieżki, by teraz ......... tworzyć skosy i udziwnione wybrzuszenia?
p o d s u m o w a n i e:
1. na rondo potrzeba dużo miejsca!
2. czy nie lepiej zrobić prosty, wygodny wjazd bez udziwnień?
3. podjazd żwirowy na ubitym tłuczniu będzie rzucał się w oczy i zabije życie w ziemi! na Twojej małej działce. Jest nie taki tani.
4. Trawnik to fabryka tlenu!!! Do utwardzenia wystarczą wąskie pasy ekokratki 50-60 cm, by koła samochodu przejechały.
Nie widać!
Tanio!
Można samemu zrobić!
5. Praktyczne - nawet jak najedziesz kołem i tak nie będzie tego widać.
6. Przy żwirze powinien być krawężnik albo inny ogranicznik, przy kratce - nie.
5. Estetyka - chyba przyjemniej się patrzy na trawę niż na żwir?
6. Żwir się nagrzewa, trawa chłodzi.
Proponuję jeszcze nad tym pomyśleć.
Obydwa pomysły są niefunkcjonalne bo nie uwzględniają promieni skrętu samochodu.
Wjazd musi być wygodny przede wszystkim dla kierowcy a nie dla wymyślającego.
A zrobisz tak jak chcesz.
Powodzenia.
O widzę że nasze kupowane w tym samym sezonie, mój też przy południowej ścianie.
Jak zarośnie będzie pięknie
Jednak u Ciebie trochę przemarzł, u mnie pąki kwiatowe wyrastają z każdego kolanka i jest ich mnóstwo.