Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Siewnik do nawozów 11:15, 23 maj 2014

Do góry
Siewniki kołowe się nie nadają do użytku, trawnik wychodzi w "pasy", już to przerabialiśmy w wątkach o trawnikach, same kłopoty
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 10:39, 23 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie szukaj po firmach, to strata czasu, objedź kilka dobrych centrów ogrodniczych w okolicy i zajrzyj do worka. Szybciej znajdziesz niż myślisz. To błąd napieranie na pokon czy nie pokon. Po prostu objedź sklepy. A jak nie wysyp ta co pokazałaś i wybierz z kory większe wióry i po robocie.

W małych miastach, jak moje, nie ma wielkiego wyboru kory - obejrzałam kilka u nas dostępnych i o pokonie mam dobre zdanie (jak na te które widziałam).
W sumie kupując nie zwróciłam kompletnie uwagi na firmę, opierałam się na własnym osądzie. Po przeczytaniu wątku dopatrzyłam się że kupiłam pokon, bo był najładniejszy i nie zawierał śmietków.

Może komuś ta informacja będzie użyteczna

Kocimiętka - Nepeta 17:20, 22 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przydałoby się wzruszyć rabatkę, jest taka zaniedbana i sporo mchu

Nepeta Walker's Low 22 maja 2014
To tu... 09:20, 22 maj 2014

Do góry
To tu… od niespełna roku zaczyna się i kończy każdy nasz dzień.
To tu… tworzymy codziennie wspomnienia.
To tu… toczy się nasze życie.
To tu… nasi synowie zmieniają się z malutkich dzieci w łobuzujących chłopaków.
To tu… jest miejsce, które kocham i gdzie mam zamiar spędzić kolejne lata mojego życia.

To tu… jest miejsce na OGRÓD, który zamierzam stworzyć. Ogród przytulny, ogród rodzinny, ogród w którym każdy znajdzie swoje miejsce. Czeka mnie nie lada wyzwanie.

Mam na imię Magdalena. Podczytuję Was od kilku miesięcy. Trafiłam tu jak większość z Was – poprzez Ogród Danusi (Celowo przez wielkie „O” bo to dla mnie taki właśnie ogród – piękny…). Potem strona Gardenarium, zachwyt projektami i realizacjami, potem Forum, Wasze realizacje (pełne niesamowitych inspiracji). Zgłosiłam się do Danusi z prośbą o projekt. Jednak z biegiem czasu doszłam do wniosku, że samodzielne projektowanie i tworzenie własnej przestrzeni życiowej może dać wiele satysfakcji. Na pewno nie uniknę wielu błędów, chociaż mam nadzieję, że z Waszymi podpowiedziami będzie ich znacznie mniej. Na pewno zajmie to znacznie więcej czasu ale przy ograniczonym budżecie to może nawet i lepiej…

W zeszłym roku zakończyliśmy budowę domu położonego na 3000m2 działce nieopodal Warszawy (Danusiowe okolice). Przeprowadziliśmy się w czerwcu zeszłego roku i zaczęliśmy walkę z „okołodomowym” chaosem budowlanym, walcząc jednocześnie z wykończeniówką wewnątrz. 2/3 działki pokryte było gruzem, dechami, które zostały z budowy, górami nawiezionej rok wcześniej ziemi, która zazieleniła się chwastami. Koszmar. Teren oczyściliśmy sami, usunęliśmy chwasty, rozprowadziliśmy ziemię, nawieźliśmy kolejne kilka wywrotek… Pod koniec lata powstał trawnik. Daleko mu do ideału ale wreszcie dzieciaki mogły spokojnie pohasać po włościach, a to w tym momencie było dla nas najważniejsze.

Od zeszłego lata niewiele się zmieniło. Dalej brak wybrukowanego podjazdu i alejek, brak rabat (jedynie na 1/3 działki mam nasadzenia sprzed dobrych kilku lat), ogrodzenia…

Teraz dojrzałam do ogrodu. Od kilku tygodni mierzę działkę, siedzę i rysuję, planuję, inspiracje próbuję wkomponować w mój „projekt”.

Wzdłuż działki biegnie betonowy mur o długości ok. 50 m, którego zasłonięcie zielenią jest moim planem na ten rok. Główne okno z salonu wygląda właśnie na ten mur, który straszy i szpeci straszliwie… Nie wiem czy uda się nam stworzyć całą rabatę, czy jedynie tło dla pozostałych roślin. W każdym razie mur w tym roku musi zniknąć, a przynajmniej zacząć znikać.

Witam Was wszystkich u mnie. Wychodzę z ukrycia i zapraszam!

Nawożenie, zasilanie trawnika 10:42, 21 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ćwiczenia czynią mistrza, rób to latami a dopracujesz się własnego sposobu rozsiewania i będziesz wiedział czy wystarczająco czy nie.

Zrobiłem ostatnio siewniczkiem i póki co jest dobrze, lepiej niż poprzednio zniknęły pominięte linie, czekam teraz czy ujawnią się nowe. Teraz nawoziłem wszerz działki, poprzednio wzdłuż.

Cały worek hydrocomplexu mi zszedł, rozumiem, że następne nawożenie za 4 tygodnie tą samą dawką?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:56, 21 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szkoda, że zdjęcia nie oddają całej prawdy, ale nie umiem robić w nocy.

Pieknie...

Oświetlenie ogrodu to poezja.. wisienka na torcie.. też uwielbiam codziennie wieczorkiem siąść i gapić się na oświetlenie... takie Boże Narodzenie w ogrodzie cały rok NIestety foty nie wychodzą, bo zawsze liście sie poruszają i zdjecia są zamazane.. i .... jakoś nigdy foty nie oddają realu.... dlatego wrzucam dużo zdjeć z ogrodu, ale nie z oświetlenia, bo to zawsze wygląda dużo gorzej niż real.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:25, 21 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, torf jest za lekki, wyschnie i go wywieje, nie nadaje się na ściółkowanie.

oj, a wlasnie chcialam to zrobic

a kora mielona bedzie ok ? nie wywieje ?

bo gruba jakos mi nie pasuje zupelnie do innych niz iglaki

edit: ale zaraz, torf odkwaszony chyba jest jakis ciezszy bo jest cos domieszane, czy sie myle ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:17, 20 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu dziękuje za odpowiedź

Tu zaryzykowałam, ale bałam się czy zaszkodzę rośliną?
Za jakiś czas zamienię na żwirek
Pozdrawiam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:58, 19 maj 2014

Do góry
Ewa napisał(a)
Danusia chciałam zapytać czy ściókowałaś coś torfem odkwaszonym?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:57, 19 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Co ja widzę! Na hidcotowej polne? Niektóre zasługują na to!

Myślę, że to o Ammi majus To najmodniejsza roślina Chelsea Flower Show 2013
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:27, 19 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś, to jest wejście do Twojego ogrodu - bajka. Dla mnie to pierwsze i najważniejsze wspomnienie z Twojego ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:19, 19 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Crambe maritima

I takie okazy - potwory, bandyci

U Ciebie nawet ślimaki oryginalne. Że nie wspomnę o ślicznie kwitnącym modraku. Mój się gdzieś zapodział.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 09:49, 19 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Obskub lub wyczyść tylko to białe, po całości nie tnij.

Danusiu ślicznie dziękuję.
Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 09:45, 19 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba dopasować objawy do podanych w linku chorób. Ale rzeczywiście wygląda to na raka.

Wycinamy porażone pędy, opryskujemy wiosną Miedzianem. Jednak walka jest trudna i nie zawsze skuteczna.

http://www.uprawyekologiczne.pl/518_Choroby_upraw_drzew_pestkowych.html

Danusiu, zerknij czy u mnie to samo
Rozpoznawanie traw 08:52, 19 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To na pewno Carex ta powyżej, jest jasnozielona i z obrzeżeniem listków,

kilka typów, popatrz w grafikach

Carex 'Silver Sceptre' może Carex 'Rekohu Sunrise' nie wiem,.

Danusiu , dziękuję to Carex 'Silver Sceptre'
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:54, 18 maj 2014

Do góry
Słuszna uwaga, trawnik jest za młody a w ogóle to czy on wymaga wertykulacji? chyba nie. Może chodzi o inny trawnik? nie ten siany dwa mies, wcześniej?
Chwasty w trawniku 22:53, 18 maj 2014

Do góry
Wyrywać ręcznie. Koszenie go nie zliwkiduje, bo top uciążliwy chwast wieloletni. Teraz tylko to możesz zrobić.
Barwinek lub bluszcz pod tuje 22:50, 18 maj 2014

Do góry
O barwinku jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1800-vinca-minor-barwinek-pospolity

a o bluszczu tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/98-bluszcz-pospolity-hedera-helix

A o roślinach okrywowych tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

Natomiast to pytanie proponuję zamieścić w wątku, pojedyncze pytania na temat projektowania rabat, w dziale o drzewach iglastych nie za bardzo są propozycje co posadzić w towarzystwie tui Smaragd

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 21:47, 18 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może to być efekt z prostego powodu, a mianowicie nadłamania gałązki, albo coś z korą, że nie przewodzi soków, przyjrzyj się czy tak nie jest?

Gałązka nie jest nadłamana. Jutro zajrzę pod korzenie.
"Choroba" chyba postępuje, bo zaczynają się ogałacać z igieł szczytowe pędy niższych gałązek. Przed opadnięciem igły stają się lekko żółte, trzeba się dobrze przyjrzeć żeby to dostrzec.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:16, 18 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Co ja widzę! Na hidcotowej polne? Niektóre zasługują na to!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies