Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

blackstork 13:00, 08 maj 2014

Miałem na trawniku pasy po nawożeniu saletrą wapniową, robiłem to siewnikiem gardeny. Czy jest jakaś metoda by tego uniknąc i czy przy ponownym nawożeniu jeśli rozsypię hydrocomplex te pasy się wyrównają, czy tak już zostanie?
mischa 16:33, 08 maj 2014

Roman, trawnik jak marzenie

blackstork- też mam ten siewnik gardeny i też mam pasy po nawożeniu, chociaż z każdym nawożeniem jest lepiej, więc to może kwiestia wprawy. zastanawiam się jednak nad siewnikiem ręcznym (w ub roku się tym interesowałam i dobre opinie miał siewnik firmy Wolf). Rozrzucania nawozy z ręki się nie odważę, wydaje mi się, że wtedy to dopiero byłoby nierówno
Gardenarium 00:10, 09 maj 2014

blackstork napisał(a)
Miałem na trawniku pasy po nawożeniu saletrą wapniową, robiłem to siewnikiem gardeny. Czy jest jakaś metoda by tego uniknąc i czy przy ponownym nawożeniu jeśli rozsypię hydrocomplex te pasy się wyrównają, czy tak już zostanie?

Kup ręczny siewnik, pokazywałam jaki.

Instagram Ogrodowiska
blackstork 09:07, 09 maj 2014

Ale czy mam rozumieć, że tym siewnikiem zawsze będą te pasy, czy po prostu trzeba się tego nauczyć i skupić, dokładnie raz przy razie i nie będzie tych pasów?
Gardenarium 18:17, 09 maj 2014

Zawsze coś ominiesz i pasy będą, chyba że ustawisz na połowę dawki i przejdziesz wzdłuż i w poprzek, ale ile chodzenia Czasu zabraknie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:46, 18 maj 2014

Przeniesiony post z regulaminu:

Iwona60 napisał(a)
- może ktoś z państwa posiada informację na temat wertykulacji trawnika na którym rozłożona jest siatka przeciw kretom
- może jest inny sposób niż wertykulacja
- kiedy nawozić trawnik założony 2 miesiące temu

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:47, 18 maj 2014

Siatka jest umieszczona na jakiejś głębokości pod trawnikiem przecież, więc noże wertykulatora należy ustawić na głębokość taką, aby nie nacinały siatki.

Instagram Ogrodowiska
katel 08:43, 18 maj 2014

Siatka powinna być na głębokości ok 8cm wtedy wertykulacja jej nie zaszkodzi.
mischa 19:49, 18 maj 2014

ja mam siatkę, nie przeszkadza ona w wertykulacji, przecież nie tnie się trawy nożami aż tak głęboko. druga uwaga- jeśli trawnik był zakładany dwa mies. temu to za wcześnie na wertykulację, robi się ją po dwóch sezonach
Gardenarium 22:54, 18 maj 2014

Słuszna uwaga, trawnik jest za młody a w ogóle to czy on wymaga wertykulacji? chyba nie. Może chodzi o inny trawnik? nie ten siany dwa mies, wcześniej?

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies