Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Moja codzienność - ogród Oli 18:36, 18 maj 2014

Do góry
Wysłałam na maila, a rybki przecudnej urody i zdjęcia "brzytwa" Pozdrawiam papierkowo i niedzielnie i ciepło oczywiście
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:03, 18 maj 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danuś no właśnie u mnie nie sieje się tak jakbym chciała. Troszkę zawsze jest ale mnie chodzi o duże ilości..... powoli mam dość siania co roku i wożenia kilku tacek do Kubusiowa.... ehhhh tak myślałam, że nie ma zamiennika....

Siej prosto do gruntu i po robocie. Mam nasion jeszcze, (od Ani Antre) jak chcesz - bierz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:02, 18 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Hi hi mam konto internetowe od 2002 roku i wszystkie przelewy w ten sposób od 12 lat robię Danusiu będzie, szybciej, łatwiej i taniej i nie ma znaczenia czy ZUS, podatek czy za prąd płacisz

Ja też mam, tylko że płacę za internetowe a nie korzystam, to się nazywa rozrzutność, Za prąd umiem i inne takie to i tego się naumiem Dzięki za wsparcie internetowo-bankowe Macham hidcotowo
Zrobiłam dziś obchód hidcotowej, kipi wszystko
Sosna - Pinus 17:48, 18 maj 2014

Do góry
kuba13 napisał(a)
Cześć mam sosnę zwyczajną i chciałem uformować chmurki trochę źle ją przyciąłem ponieważ skracałem czubki a nie uszczykiwałem świeczki. I chciałbym się zapytać czy coś jej sie może stać. Dzięki i pozdrawiam.

Nie , nic jej się nie stanie. Ale chmurki za bardzo nie wyjdą w tym układzie.
Chwasty w trawniku 17:44, 18 maj 2014

Do góry
Coś jakby podobne do koniczyny. Bofix zwalczy.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:25, 18 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko. Astilbe chinensis lubi jak ma wodę, a u Ciebie ma z linii kroplującej.

Najpiękniejsze zestawienia w cieniu są z paprociami i prymulami japońskimi, zawilcami też. Plus cała gama host. Jeśli kwiaty tawułki karminowe, to hosta koniecznie żółto limonkowa

Ha ha intuicyjnie posadziłam z różowymi zawilcami japońskimi, przed sadzonymi jesienią miskantami gracillimus, z produ pięciorniki bladoróżowe, do tego purpurowe jeżówki, z produ róże okrywowe a na brzegu żurawki georgia peach... jeszcze musze tylko pomarańczowe trytomy wygonić z tego miejsca... i białe lilie.... bo mam misz masz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:04, 18 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, chce się żyć, bo słońce świeci, a ja dzisiaj mam niestety papierową robotę, nauka przelewania zusów przez internet. Po ostatnim pocałowaniu klamki pod moim bankiem...hmmm obraziłam się i postanowiłam nie jeździć a wszystko robić przez internet Ciekawe czy opanuję tę masę kwitków.?

Jednak nie omieszkam zrobić obchodu ogrodu i posiedzieć na co niektórych siedziskach, rozmieszczonych po ogrodzie

Jak wypełnisz pierwszy raz to potem tylko zapiszesz szablon i w następnych miesiącach będziesz już tylko zmieniać numer deklaracji i kwotę Raczej w każdej bankowości internetowej jest do wyboru przelew ZUS, na prawdę dużo łatwiej je wypełnić niż w banku czy na poczcie - no i oszczędzasz na prowizjach Dodając do tego zwykłe rachunki jest to kilkaset złotych rocznie, także warto
Macham niedzielnie - ja też dziś w papierach, bo przygotowuję się do prezentacji....
Moja codzienność - ogród Oli 13:15, 18 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obiecuję zrobić rabatkę różaną, choćby szkic to był, ale wieczorkiem wrzucę

Witaj Danusiu jak miło, że do mnie zajrzałaś, bardzo się cieszę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:10, 18 maj 2014

Do góry
Wysiej, w zeszłym roku majowe też zakwitły
Moja codzienność - ogród Oli 13:08, 18 maj 2014

Do góry
Obiecuję zrobić rabatkę różaną, choćby szkic to był, ale wieczorkiem wrzucę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:06, 18 maj 2014

Do góry
To co Sylwia mówi, pokazywałam w zeszłym roku w lipcu Pewnie widziałąś tylko zapomniałaś

Do tego masz żurawki i dodaj pierzastych liści paproci, możesz bergenie okrągłe dodać dla kontrastu. No i masz już komplecik

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:02, 18 maj 2014

Do góry
Marzenko. Astilbe chinensis lubi jak ma wodę, a u Ciebie ma z linii kroplującej.

Najpiękniejsze zestawienia w cieniu są z paprociami i prymulami japońskimi, zawilcami też. Plus cała gama host. Jeśli kwiaty tawułki karminowe, to hosta koniecznie żółto limonkowa
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:21, 18 maj 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
U mnie po pierwszym oprysku na mszyce mam spokój ,roślinki czyste .
Zaczęły mi troszkę brązowieć listki bukszpana ,co to ,grzyb?

Jeśli wodniste brązowe plamy, opadają listki to Cylindrocladium buxicola.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:43, 18 maj 2014

Do góry
Przelewy wykonane w terminie, pojechałam drugi raz do banku i odstawiłam focha

a teraz nauka na przyszły miesiąc się przyda
Oświetlenie ogrodu 09:41, 18 maj 2014

Do góry
Zdjęcia są co prawda nie za bardzo, ale są. Zastosowałam reflektorki ruchome. Dobieranie żarówek jest w toku.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:36, 18 maj 2014

Do góry
Na młodym trawniku wysoce ryzykowne jest stosowanie herbicydu selektywnego. Moim zdaniem nie masz specjalnie czym się martwić a musisz działąć. Na pewno w glebie były nasiona chwastów (sporo jednorocznych) i widać trochę wieloletnich. Jednoroczne zginą podczas koszenia a wieloletnimi zajmiesz się w przyszłym roku.

Teraz skup się na dosiewkach. Wzrusz glebę w pustych miejscach, posyp torfem albo ziemią do trawników, dosyp nasion, przegrab, albo najpierw wzrusz, dosyp nasion, posyp torfem i podlewaj.

Trawa wzejdzie, uzupełni braki, chwasty jednoroczne nie wysieją się bo będziesz kosił i wyginą.

Najpierw zgrab opadłe kwiaty czereśni bo zaduszą młody trawnik, potem dosiewaj.

Pod koniec czerwca - po kilku koszeniach jeśli trawnik będzie blady zastosuj jakikolwiek nawóz wieloskładnikowy do trawnika i podlej obficie. Będzie dobrze, jak zadbasz o swój trawnik, a widać że lubisz.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:34, 18 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, chce się żyć, bo słońce świeci, a ja dzisiaj mam niestety papierową robotę, nauka przelewania zusów przez internet. Po ostatnim pocałowaniu klamki pod moim bankiem...hmmm obraziłam się i postanowiłam nie jeździć a wszystko robić przez internet Ciekawe czy opanuję tę masę kwitków.?

Jednak nie omieszkam zrobić obchodu ogrodu i posiedzieć na co niektórych siedziskach, rozmieszczonych po ogrodzie

To tylko może wyglądać strasznie ale na początku a później wszystko leci jak z płatka. Tylko przelewów też nie rób na ostatnią chwilę gdy ważny jest termin zapłaty. Przynajmniej w moim banku przelewy internetowe są realizowane tego samego dnia gdy puszczam do 18 godz. Jeżeli później to przelew z banku wychodzi następnego dnia sesją poranną. A z ZUS-em nie ma żartów. Podobna intytucja to Urząd Skarbowy Jeżeli inny przelew niż do tych ww intytucji to przelew muszę wykonać do 15godz.
Chyba, że realizujsz przelewy 24h to co innego ale to też nie do powyższych wymienionych
Życzę miłego wypoczynku na każdej ławeczce czy krzesełu i powodzenia z przelewami
Mój profil 09:30, 18 maj 2014

Do góry
To się kwalifikuje do pomocy admina, ja się nie znam. Daję linka, niech pomaga

Trawy i turzyce żółte 09:28, 18 maj 2014

Do góry
Jako zestawienie do niej proponuję niebieskie liście host (odmiany do wyboru) i paproć o brązowych młodych przyrostach Dryopteris erythrosora 'Brilliance'.
Trawy i turzyce żółte 09:15, 18 maj 2014

Do góry
Carex sideriosticha "Lemon Zest" jest intygująca dzięki jaskrawej barwie. Nazwa jak najbardziej trafiona

Jest dość niska, a liście ma dość szerokie, to fajna cecha. Rozłazi się.
Lubi półcień i pełny cień - to też wspaniała cecha, bo mało jest roślin żółtych do cienia.

Strefa 5a - podają.

Wiosną czyścimy liście, zanim zacznie rosnąć.Wtedy pokrywa się jaskrawymi barwami i ożywia ogród.
Nadaje się na rabaty cieniste, na wilgotne brzegi rabat, brzegi zbiorników wodnych. Lubi wilgoć a nawet czasowe, krótkie zalewanie..

Wydaje się, że nie ma wad, poza tym że nie jest zimozielona, ale to nie wada, po prostu cecha.

Rozmnażanie przez podział.

Na tej fotce widać dokładnie wszystkie jej zalety.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies