Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:24, 30 sty 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Bardzo modne się robią bo mało miejsca zajmują... jak dla mnie jednak za dużo przy nich pracy, zresztą jak przy wszystkich owocowych...

Liczę, ze przy trzech sztukach dam rade.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:24, 30 sty 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Matko, wyprowadzę się chyba!

Basiu, szkoda zostawiać ogrodu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:23, 30 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Aż cofnęłam się sprawdzić datę... Ty już tniesz trawy? nie za wcześnie? Kogoś tu energia wczesnowiosenna rozpala Pozdrawiam ciepło

Agatko, chyba tak A czy za wcześnie...moze masz rację
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 14:42, 28 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Piękne plany i piękne będzie przedpłocie po realizacji

hihih mam nadzieję, że będzie wyglądać dobrze
Coś jeszcze, coś więcej... 11:22, 28 sty 2018

Do góry
Działacie coś już w ogrodach? Mnie sprowokowała Polinka i wyciąłem wczoraj miskanty i hakone Mam tez już wyciętą dużą część bylin z rabat Przy cięciu hakone zauważyłem wystające z ziemi przebiśniegi Niby zapowiadają jeszcze zimę, ale... jakoś nie tęsknię
Zdjęcia robione kalkulatorem, ale żeby nie było, że zmyślam z tą wiosną

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:52, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Potrzebuję informacji o kolumnowych drzewach owocowych.
Wiem tylko tyle, że w takiej formie są prowadzone czereśnie, grusze, jabłonie i śliwy. W tamtym roku Mazan pisał o tych drzewach ale niestety nie zrobiłam notatek a teraz nie mogę tego odszukać...A może ktoś z Was ma takie drzewo i podzieli się opinią?

Skopiuję to, co odpisałam u siebie
Kolumnowe owocówki szczepione są na podkładkach karłowych.Koronę tnie się im w tzw. wrzeciono. Stosuje się je w uprawach towarowych ze względu na możliwość mechanizacji oprysków i zbiorów (nieduża korona). Takie drzewka są niestety krótkowieczne. Z tego, co czytałam owocują ok. 10-15 lat. Potem się je karczuje i sadzi nowe. Nie sadziłam takich, bo sobie wyliczyłam, że nie będę już mieć siły na karczowanie.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:48, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Madziu, nie wiem czy można ciąć...cały czas się zastanawiam co robić choć Hania Gruszka już od kilku dni działa ostro w ogrodzie i też tnie Duże znaczenie też ma gdzie mieszkamy, u nas temperatura drugi dzień +9 st.Dzisiaj przycięłam żywopłot grabowy i bluszcze.

Tnę mniej więcej o tej porze od dwóch lat. tzn. od momentu jak obejrzałam w Mai w ogrodzie film z ogrodu pokazowego na Śląsku. Oni tam mają tyle traw, że cięcia zaczynali w grudniu. Moim zdaniem wrażliwe mogą być młode jednoroczne sadzonki. Kilkuletnim nic się nie dzieje. Nie ruszam hakone, stip i turzyc. Tnę miskanty i rozplenice.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:21, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Najmłodszy rzut ze stycznia? W grudniu były suche i zero zielonego...
zewnatrz na pewno ale wewnatrz?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:04, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Wzięłam z Ciebie przykład i też zaczynam przycinkę w ogrodzie a przy takiej pogodzie jak dzisiaj i wczoraj to aż miło popracować Na pierwszy rzut poszły miskanty i żywopłot grabowy.

Haniu czy masz doświadczenia z drzewami owocowymi ale kolumnowymi? Albo może słyszałaś coś wiarygodnego o nich? Jak dobrze pamiętam Mazan w tamtym roku pisał coś o nich ale nie mogę tego odszukać.

Polinko, gdybym nie miała tylu cebulowych, to dałabym sobie jeszcze spokój. Ale wsadziłam je nie tylko z brzegu. Zdeptałabym je jak nic.

Kolumnowe owocówki szczepione są na podkładkach karłowych.Koronę tnie się im w tzw. wrzeciono. Stosuje się je w uprawach towarowych ze względu na możliwość mechanizacji oprysków i zbiorów (nieduża korona). Takie drzewka są niestety krótkowieczne. Z tego, co czytałam owocują ok. 10-15 lat. Potem się je karczuje i sadzi nowe. Nie sadziłam takich, bo sobie wyliczyłam, że nie będę już mieć siły na karczowanie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:21, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Śnieg?? U mnie drugi dzień +9 st.

Ale ci dobrze,cieplutko masz i już mozesz działać w ogrodzie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:04, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Wiem tylko tyle, że w takiej formie są prowadzone czereśnie, grusze, jabłonie i śliwy. W tamtym roku Mazan pisał o tych drzewach ale niestety nie zrobiłam notatek a teraz nie mogę tego odszukać...A może ktoś z Was ma takie drzewo i podzieli się opinią?

Bardzo modne się robią bo mało miejsca zajmują... jak dla mnie jednak za dużo przy nich pracy, zresztą jak przy wszystkich owocowych...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:02, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Matko, wyprowadzę się chyba!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:57, 26 sty 2018

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:49, 26 sty 2018

Do góry
Wzięłam z Ciebie przykład i też zaczynam przycinkę w ogrodzie a przy takiej pogodzie jak dzisiaj i wczoraj to aż miło popracować Na pierwszy rzut poszły miskanty i żywopłot grabowy.

Haniu czy masz doświadczenia z drzewami owocowymi ale kolumnowymi? Albo może słyszałaś coś wiarygodnego o nich? Jak dobrze pamiętam Mazan w tamtym roku pisał coś o nich ale nie mogę tego odszukać.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:44, 26 sty 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
O kurcze to już takie prace?? Buuuu a u mnie kupa śniegu...
Zazdroszczę

Basiu, poczułam już wiosnę to śniegu nie zazdroszczę ale wolałabym normalne pory roku i styczniowe mrozy i śniegi.

Pozdrawiam wiosennie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:42, 26 sty 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Porządki wiosenne zaczęłaś ....Już trawy można ścinać ? ......może u siebie też zetnę w takim razie ...brakuje mi prac w ogrodzie
Ps. Kiedy zaczynasz zmiany w rabacie

Madziu, nie wiem czy można ciąć...cały czas się zastanawiam co robić choć Hania Gruszka już od kilku dni działa ostro w ogrodzie i też tnie Duże znaczenie też ma gdzie mieszkamy, u nas temperatura drugi dzień +9 st.Dzisiaj przycięłam żywopłot grabowy i bluszcze.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:39, 26 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)

Niezłe poletko Czyli ta nada się na słońce?Nie mogę wygoglować tej trawki,gdzie szukać informacji o niej?

Nada się Resztę info wysłałam na maila

A jeszcze mogę podpowiedzieć, że mała dyskusja o niskach trawach toczy się u Gosi Malkul.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:36, 26 sty 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ale w miskantach to raczej nie kły a resztki zeszłoroczne. Wiem ze miskanty w ciągu zesonu maja trzy rzuty wypuszczania liści. Zielony jest zapewne ten ostatni najmłodszy rzut

Najmłodszy rzut ze stycznia? W grudniu były suche i zero zielonego...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:35, 26 sty 2018

Do góry
natka098 napisał(a)
Ja też bym mogła u siebie trochę porządku zrobić. Ale czy to nie zaszkodzi jakby mrozy były w lutym/marcu?. Bardzo mnie to stopuje.

Natka, nie wiem co powiedzieć...w tym roku nic nie doradzam bo sama jestem w kropce...chyba lepiej przystopować jeszcze
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:34, 26 sty 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
O kurcze!
Już trawy puszczają kły! U mnie jeszcze śnieg

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies