Tnę mniej więcej o tej porze od dwóch lat. tzn. od momentu jak obejrzałam w Mai w ogrodzie film z ogrodu pokazowego na Śląsku. Oni tam mają tyle traw, że cięcia zaczynali w grudniu. Moim zdaniem wrażliwe mogą być młode jednoroczne sadzonki. Kilkuletnim nic się nie dzieje. Nie ruszam hakone, stip i turzyc. Tnę miskanty i rozplenice.
Skopiuję to, co odpisałam u siebie
Kolumnowe owocówki szczepione są na podkładkach karłowych.Koronę tnie się im w tzw. wrzeciono. Stosuje się je w uprawach towarowych ze względu na możliwość mechanizacji oprysków i zbiorów (nieduża korona). Takie drzewka są niestety krótkowieczne. Z tego, co czytałam owocują ok. 10-15 lat. Potem się je karczuje i sadzi nowe. Nie sadziłam takich, bo sobie wyliczyłam, że nie będę już mieć siły na karczowanie.
Nie No cięcie im nie zaszkodzi. Ja kiedyś dostałam piekna giga sadzonkę jesienią (oczywiście ścięta by transport był możliwy) dojladnie Gracka. Podzieliłam go jesienią, posadziłam i oczywiście przeżył. Jesienne cięcie nie jest przestępstwem a jedynie większym ryzykiem. Tez juztro ide sprzątać ogród ale miałaby chyba jeszcze oszczędzę
Jeśli szukasz w dalszym ciągu kolumnowych drzewek owocowych to zajrzyj do sklepu Dom i Sad. Zwykle mają ogromny wybór,takze mini drzewek do donic i na tarasy tylko nie wiem czy to jeszcze troszkę nie za wcześnie