Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

nawigatorka 19:21, 26 sty 2018

polinka napisał(a)

Najmłodszy rzut ze stycznia? W grudniu były suche i zero zielonego...
zewnatrz na pewno ale wewnatrz?
Gruszka_na_w... 19:48, 26 sty 2018

polinka napisał(a)

Madziu, nie wiem czy można ciąć...cały czas się zastanawiam co robić choć Hania Gruszka już od kilku dni działa ostro w ogrodzie i też tnie Duże znaczenie też ma gdzie mieszkamy, u nas temperatura drugi dzień +9 st.Dzisiaj przycięłam żywopłot grabowy i bluszcze.

Tnę mniej więcej o tej porze od dwóch lat. tzn. od momentu jak obejrzałam w Mai w ogrodzie film z ogrodu pokazowego na Śląsku. Oni tam mają tyle traw, że cięcia zaczynali w grudniu. Moim zdaniem wrażliwe mogą być młode jednoroczne sadzonki. Kilkuletnim nic się nie dzieje. Nie ruszam hakone, stip i turzyc. Tnę miskanty i rozplenice.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:52, 26 sty 2018

polinka napisał(a)
Potrzebuję informacji o kolumnowych drzewach owocowych.
Wiem tylko tyle, że w takiej formie są prowadzone czereśnie, grusze, jabłonie i śliwy. W tamtym roku Mazan pisał o tych drzewach ale niestety nie zrobiłam notatek a teraz nie mogę tego odszukać...A może ktoś z Was ma takie drzewo i podzieli się opinią?

Skopiuję to, co odpisałam u siebie
Kolumnowe owocówki szczepione są na podkładkach karłowych.Koronę tnie się im w tzw. wrzeciono. Stosuje się je w uprawach towarowych ze względu na możliwość mechanizacji oprysków i zbiorów (nieduża korona). Takie drzewka są niestety krótkowieczne. Z tego, co czytałam owocują ok. 10-15 lat. Potem się je karczuje i sadzi nowe. Nie sadziłam takich, bo sobie wyliczyłam, że nie będę już mieć siły na karczowanie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 20:01, 26 sty 2018

Sąsiedzi maja taką jabłoń i mają jabłka. To nie są takie ilości jak z normalnego drzewa.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Sebek 20:51, 26 sty 2018

Też nie wierzę, że już trawy ścięłaś! Chociaż może i ja jutro chwycę za sekator? Miskanty tylko bym ciachnął...
nawigatorka 22:25, 26 sty 2018

Nie No cięcie im nie zaszkodzi. Ja kiedyś dostałam piekna giga sadzonkę jesienią (oczywiście ścięta by transport był możliwy) dojladnie Gracka. Podzieliłam go jesienią, posadziłam i oczywiście przeżył. Jesienne cięcie nie jest przestępstwem a jedynie większym ryzykiem. Tez juztro ide sprzątać ogród ale miałaby chyba jeszcze oszczędzę
kitek81 22:31, 26 sty 2018

szalejesz, kochana ja jeszcze trochę śniegu mam, resztki jakieś, więc muszę wziąć na wstrzymanie
Johanka77 23:21, 26 sty 2018

Polinko, w jakim Ty kraju mieszkasz???
sylwik69 15:28, 29 sty 2018

Jeśli szukasz w dalszym ciągu kolumnowych drzewek owocowych to zajrzyj do sklepu Dom i Sad. Zwykle mają ogromny wybór,takze mini drzewek do donic i na tarasy tylko nie wiem czy to jeszcze troszkę nie za wcześnie
beata_m 11:33, 30 sty 2018

hihih no nie wierzę!!!!!!!!!!!!!!!! czyli, że już można ciachać miskanty!?!?!?