Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 18:23, 30 sty 2018

AgataM napisał(a)
Aż cofnęłam się sprawdzić datę... Ty już tniesz trawy? nie za wcześnie? Kogoś tu energia wczesnowiosenna rozpala Pozdrawiam ciepło

Agatko, chyba tak A czy za wcześnie...moze masz rację
polinka 18:24, 30 sty 2018

BKosimkArt napisał(a)

Matko, wyprowadzę się chyba!

Basiu, szkoda zostawiać ogrodu
polinka 18:24, 30 sty 2018

BKosimkArt napisał(a)

Bardzo modne się robią bo mało miejsca zajmują... jak dla mnie jednak za dużo przy nich pracy, zresztą jak przy wszystkich owocowych...

Liczę, ze przy trzech sztukach dam rade.
polinka 18:25, 30 sty 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Ale ci dobrze,cieplutko masz i już mozesz działać w ogrodzie

Dalej ciepło choć bardzo wietrznie.
polinka 18:25, 30 sty 2018

nawigatorka napisał(a)
zewnatrz na pewno ale wewnatrz?

Otóż to Navi, dziwna ta zimo-wiosna...
polinka 18:28, 30 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tnę mniej więcej o tej porze od dwóch lat. tzn. od momentu jak obejrzałam w Mai w ogrodzie film z ogrodu pokazowego na Śląsku. Oni tam mają tyle traw, że cięcia zaczynali w grudniu. Moim zdaniem wrażliwe mogą być młode jednoroczne sadzonki. Kilkuletnim nic się nie dzieje. Nie ruszam hakone, stip i turzyc. Tnę miskanty i rozplenice.

Haniu, tak naprawdę to po Twoich wpisach przyszła moja odwaga W tamtym roku miskanty cięłam w lutym, carexy w marcu i wszystko było ok.
polinka 18:31, 30 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Skopiuję to, co odpisałam u siebie
Kolumnowe owocówki szczepione są na podkładkach karłowych.Koronę tnie się im w tzw. wrzeciono. Stosuje się je w uprawach towarowych ze względu na możliwość mechanizacji oprysków i zbiorów (nieduża korona). Takie drzewka są niestety krótkowieczne. Z tego, co czytałam owocują ok. 10-15 lat. Potem się je karczuje i sadzi nowe. Nie sadziłam takich, bo sobie wyliczyłam, że nie będę już mieć siły na karczowanie.

Za 10 lat może już tutaj nie będę mieszkać a jeśli będę dalej to pewnie coś mądrzejszego wymyślę w to miejsce. Musze jeszcze doszkolić się w tym temacie i podjąć decyzję czy trzy sztuki takich samych czy różne...
Dziękuję Haniu!
polinka 18:34, 30 sty 2018

Anda napisał(a)
Sąsiedzi maja taką jabłoń i mają jabłka. To nie są takie ilości jak z normalnego drzewa.

Ewka, u mnie to nawet nie chodzi o jakieś wielkie zbiory-ma być uporządkowane i zielone a jak coś będzie jeszcze owocowego to będe się cieszyć W tym momencie mam tam buka, agrest i porzeczkę i strasznie mnie denerwuje ten rozgardiasz drzewkowy...
polinka 18:34, 30 sty 2018

Sebek napisał(a)
Też nie wierzę, że już trawy ścięłaś! Chociaż może i ja jutro chwycę za sekator? Miskanty tylko bym ciachnął...

W razie czego nie przyjmuję skarg i zażaleń
polinka 18:37, 30 sty 2018

nawigatorka napisał(a)
Nie No cięcie im nie zaszkodzi. Ja kiedyś dostałam piekna giga sadzonkę jesienią (oczywiście ścięta by transport był możliwy) dojladnie Gracka. Podzieliłam go jesienią, posadziłam i oczywiście przeżył. Jesienne cięcie nie jest przestępstwem a jedynie większym ryzykiem. Tez juztro ide sprzątać ogród ale miałaby chyba jeszcze oszczędzę

W drugim ogrodzie za radą Mazana, dla eksperymentu przycięłam wczesną jesienią 2 Evergoldy, teraz za radą Toszki w lutym będą przycięte kolejne dwa. Zobaczymy co okaże się skuteczniejsze

Posprzątałaś coś w sobotę??