Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:23, 30 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Aż cofnęłam się sprawdzić datę... Ty już tniesz trawy? nie za wcześnie? Kogoś tu energia wczesnowiosenna rozpala Pozdrawiam ciepło

Agatko, chyba tak A czy za wcześnie...moze masz rację
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 14:42, 28 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Piękne plany i piękne będzie przedpłocie po realizacji

hihih mam nadzieję, że będzie wyglądać dobrze
Coś jeszcze, coś więcej... 11:22, 28 sty 2018

Do góry
Działacie coś już w ogrodach? Mnie sprowokowała Polinka i wyciąłem wczoraj miskanty i hakone Mam tez już wyciętą dużą część bylin z rabat Przy cięciu hakone zauważyłem wystające z ziemi przebiśniegi Niby zapowiadają jeszcze zimę, ale... jakoś nie tęsknię
Zdjęcia robione kalkulatorem, ale żeby nie było, że zmyślam z tą wiosną

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:52, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Potrzebuję informacji o kolumnowych drzewach owocowych.
Wiem tylko tyle, że w takiej formie są prowadzone czereśnie, grusze, jabłonie i śliwy. W tamtym roku Mazan pisał o tych drzewach ale niestety nie zrobiłam notatek a teraz nie mogę tego odszukać...A może ktoś z Was ma takie drzewo i podzieli się opinią?

Skopiuję to, co odpisałam u siebie
Kolumnowe owocówki szczepione są na podkładkach karłowych.Koronę tnie się im w tzw. wrzeciono. Stosuje się je w uprawach towarowych ze względu na możliwość mechanizacji oprysków i zbiorów (nieduża korona). Takie drzewka są niestety krótkowieczne. Z tego, co czytałam owocują ok. 10-15 lat. Potem się je karczuje i sadzi nowe. Nie sadziłam takich, bo sobie wyliczyłam, że nie będę już mieć siły na karczowanie.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:48, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Madziu, nie wiem czy można ciąć...cały czas się zastanawiam co robić choć Hania Gruszka już od kilku dni działa ostro w ogrodzie i też tnie Duże znaczenie też ma gdzie mieszkamy, u nas temperatura drugi dzień +9 st.Dzisiaj przycięłam żywopłot grabowy i bluszcze.

Tnę mniej więcej o tej porze od dwóch lat. tzn. od momentu jak obejrzałam w Mai w ogrodzie film z ogrodu pokazowego na Śląsku. Oni tam mają tyle traw, że cięcia zaczynali w grudniu. Moim zdaniem wrażliwe mogą być młode jednoroczne sadzonki. Kilkuletnim nic się nie dzieje. Nie ruszam hakone, stip i turzyc. Tnę miskanty i rozplenice.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:21, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Najmłodszy rzut ze stycznia? W grudniu były suche i zero zielonego...
zewnatrz na pewno ale wewnatrz?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:04, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Wzięłam z Ciebie przykład i też zaczynam przycinkę w ogrodzie a przy takiej pogodzie jak dzisiaj i wczoraj to aż miło popracować Na pierwszy rzut poszły miskanty i żywopłot grabowy.

Haniu czy masz doświadczenia z drzewami owocowymi ale kolumnowymi? Albo może słyszałaś coś wiarygodnego o nich? Jak dobrze pamiętam Mazan w tamtym roku pisał coś o nich ale nie mogę tego odszukać.

Polinko, gdybym nie miała tylu cebulowych, to dałabym sobie jeszcze spokój. Ale wsadziłam je nie tylko z brzegu. Zdeptałabym je jak nic.

Kolumnowe owocówki szczepione są na podkładkach karłowych.Koronę tnie się im w tzw. wrzeciono. Stosuje się je w uprawach towarowych ze względu na możliwość mechanizacji oprysków i zbiorów (nieduża korona). Takie drzewka są niestety krótkowieczne. Z tego, co czytałam owocują ok. 10-15 lat. Potem się je karczuje i sadzi nowe. Nie sadziłam takich, bo sobie wyliczyłam, że nie będę już mieć siły na karczowanie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:21, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Śnieg?? U mnie drugi dzień +9 st.

Ale ci dobrze,cieplutko masz i już mozesz działać w ogrodzie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:04, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Wiem tylko tyle, że w takiej formie są prowadzone czereśnie, grusze, jabłonie i śliwy. W tamtym roku Mazan pisał o tych drzewach ale niestety nie zrobiłam notatek a teraz nie mogę tego odszukać...A może ktoś z Was ma takie drzewo i podzieli się opinią?

Bardzo modne się robią bo mało miejsca zajmują... jak dla mnie jednak za dużo przy nich pracy, zresztą jak przy wszystkich owocowych...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:02, 26 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Matko, wyprowadzę się chyba!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:57, 26 sty 2018

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:49, 26 sty 2018

Do góry
Wzięłam z Ciebie przykład i też zaczynam przycinkę w ogrodzie a przy takiej pogodzie jak dzisiaj i wczoraj to aż miło popracować Na pierwszy rzut poszły miskanty i żywopłot grabowy.

Haniu czy masz doświadczenia z drzewami owocowymi ale kolumnowymi? Albo może słyszałaś coś wiarygodnego o nich? Jak dobrze pamiętam Mazan w tamtym roku pisał coś o nich ale nie mogę tego odszukać.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:44, 26 sty 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
O kurcze to już takie prace?? Buuuu a u mnie kupa śniegu...
Zazdroszczę

Basiu, poczułam już wiosnę to śniegu nie zazdroszczę ale wolałabym normalne pory roku i styczniowe mrozy i śniegi.

Pozdrawiam wiosennie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:42, 26 sty 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Porządki wiosenne zaczęłaś ....Już trawy można ścinać ? ......może u siebie też zetnę w takim razie ...brakuje mi prac w ogrodzie
Ps. Kiedy zaczynasz zmiany w rabacie

Madziu, nie wiem czy można ciąć...cały czas się zastanawiam co robić choć Hania Gruszka już od kilku dni działa ostro w ogrodzie i też tnie Duże znaczenie też ma gdzie mieszkamy, u nas temperatura drugi dzień +9 st.Dzisiaj przycięłam żywopłot grabowy i bluszcze.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:39, 26 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)

Niezłe poletko Czyli ta nada się na słońce?Nie mogę wygoglować tej trawki,gdzie szukać informacji o niej?

Nada się Resztę info wysłałam na maila

A jeszcze mogę podpowiedzieć, że mała dyskusja o niskach trawach toczy się u Gosi Malkul.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:36, 26 sty 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ale w miskantach to raczej nie kły a resztki zeszłoroczne. Wiem ze miskanty w ciągu zesonu maja trzy rzuty wypuszczania liści. Zielony jest zapewne ten ostatni najmłodszy rzut

Najmłodszy rzut ze stycznia? W grudniu były suche i zero zielonego...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:35, 26 sty 2018

Do góry
natka098 napisał(a)
Ja też bym mogła u siebie trochę porządku zrobić. Ale czy to nie zaszkodzi jakby mrozy były w lutym/marcu?. Bardzo mnie to stopuje.

Natka, nie wiem co powiedzieć...w tym roku nic nie doradzam bo sama jestem w kropce...chyba lepiej przystopować jeszcze
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:34, 26 sty 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
O kurcze!
Już trawy puszczają kły! U mnie jeszcze śnieg

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:22, 25 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Mam Proszę bardzo

Niezłe poletko Czyli ta nada się na słońce?Nie mogę wygoglować tej trawki,gdzie szukać informacji o niej?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:03, 25 sty 2018

Do góry
Taka sytuacja dzisiaj u mnie...

Nie wiem czy śmiać się czy płakać... w lutym już ścinałam trawy ale żeby w styczniu?? Gdyby pobawić się i powycinać tylko suche to zostałaby ładna kępa z 30-40 cm zielonymi żdzbłami... U ML podobna sytuacja a i RB ma już kły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies