Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

nawigatorka 07:22, 10 lut 2018

Nie wiem czy ciepłem w tym roku nie wyprzedziliśmy jednak Wrocławia bo krokusy pierwsze kwitna u nas od tygodnia tez tne sle to co bezpieczne. Miskanty i rozplenice nieruszone.
Sebek 09:57, 10 lut 2018

Toszka napisał(a)

Z wielką nieśmiałością, pragnę tylko zwrócić uwagę, że grupa wrocławska owym wczesnym cięciem może doprowadzić w innych częściach Polski do pogromu.
Jak praktyka forumowa pokazuje, owo cięcie wielu ogrodników pobudza do naśladownictwa. Bez uwzględnienia strefy mrozowej.
I potem, w efekcie, co wiosna mamy ogólnoforumowy lament, że gooopie rośliny wymarzły albo, co gorsza, wygniły.
Dlatego śmiem zaapelować, do grupy wrocławskiej, aby przy swoich radosnych postach o cięciu łaskawie zaznaczały/przypominały, że są pogodowo uprzywilejowaną grupą wrocławską

No, to byłam ja - Toszka

Madzenka chyba za każdym razem przypomina o tym pisząc, co dziś zrobila w ogrodzie - ja albo sie słucham tych rad albo... i nie Wszystko w granicach rozsądku
Magleska 11:39, 10 lut 2018

Uwielbiam takie zimowe góry i choinki z czapami śniegu ..... bajkowa sceneria ...
.ja traw nie ścinam jeszcze ,bo u mnie dużo zimniejszy region
polinka 14:45, 12 lut 2018

nawigatorka napisał(a)
Do nowych „szpilek” już się przymierzam choc dziewczyny dostały jak na zawołanie ponad 40 stopni gorączki.ale siła woli ja zwalczany

My żałujemy, że szpilki tak póżno kupione Wiem już, że Wy również zadowoleni
Trzymamy kciuki za jutrzejszy poranek!!!
polinka 14:49, 12 lut 2018

Toszka napisał(a)

Z wielką nieśmiałością, pragnę tylko zwrócić uwagę, że grupa wrocławska owym wczesnym cięciem może doprowadzić w innych częściach Polski do pogromu.
Jak praktyka forumowa pokazuje, owo cięcie wielu ogrodników pobudza do naśladownictwa. Bez uwzględnienia strefy mrozowej.
I potem, w efekcie, co wiosna mamy ogólnoforumowy lament, że gooopie rośliny wymarzły albo, co gorsza, wygniły.
Dlatego śmiem zaapelować, do grupy wrocławskiej, aby przy swoich radosnych postach o cięciu łaskawie zaznaczały/przypominały, że są pogodowo uprzywilejowaną grupą wrocławską

No, to byłam ja - Toszka

Wiesz, dwa tygodnie temu na FB znany nam szkółkarz z rejonów podgórskich, zszokował bardzo wielu obserwujących zdjęciami ściętych traw i żywopłotów. Na pytanie-czy już można ścinać?-odpowiedział: Ja już tnę

polinka 14:52, 12 lut 2018

Margarete napisał(a)
No właśnie Toszko, no właśnie.... my w centralnej Polsce e mamy zupełnie inne realia choć śniegu nie mamy ale...
Bo to słońce bywa złudne i zdradliwe przy bezśnieżnej zimie - mnie też korciło wczoraj i że tak powiem "sekator mnie swędział" żeby polecieć do ogrodu i powycinać uschnięte byliny i oczywiście trawy...ale rozsądek mnie powstrzymał - i dobrze bo u nas nocą do minus 8 ma teraz być.

Paulina ty jak zwykle w górach - śliczne obrazki pokazujesz, ten śnieg aż niebieski jest ....cudnie.

Pozdrawiam

Małgosiu, góry kochamy i jest to nasza odskocznia od codzienności A, że problemów ostatnio dużo to często zostawiamy na dole wszystkie troski i idziemy przewietrzyć głowy

Buziaki
polinka 14:54, 12 lut 2018

nawigatorka napisał(a)
Nie wiem czy ciepłem w tym roku nie wyprzedziliśmy jednak Wrocławia bo krokusy pierwsze kwitna u nas od tygodnia tez tne sle to co bezpieczne. Miskanty i rozplenice nieruszone.

Nie wiem czy widziałaś ale dwa albo trzy tygodnie temu Janeczka pokazywała kwitnące krokusy
polinka 14:54, 12 lut 2018

Sebek napisał(a)

Madzenka chyba za każdym razem przypomina o tym pisząc, co dziś zrobila w ogrodzie - ja albo sie słucham tych rad albo... i nie Wszystko w granicach rozsądku

polinka 14:56, 12 lut 2018

Magleska napisał(a)
Uwielbiam takie zimowe góry i choinki z czapami śniegu ..... bajkowa sceneria ...
.ja traw nie ścinam jeszcze ,bo u mnie dużo zimniejszy region

To prawda MAdziu, było bajkowo, klimatycznie aż nieprawdopodobne, że mamy ostatnio tyle szczęścia do pogody.
Moje trawy też jeszcze suche stoją
Efffa 14:58, 12 lut 2018

polinka napisał(a)

Wiesz, dwa tygodnie temu na FB znany nam szkółkarz z rejonów podgórskich, zszokował bardzo wielu obserwujących zdjęciami ściętych traw i żywopłotów. Na pytanie-czy już można ścinać?-odpowiedział: Ja już tnę

ja bym sie nie odwazyła tak wcześnie ciąć traw