Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 17:50, 08 lut 2018

Rejzi napisał(a)
A jakie gatunki traw polecasz na miejsce poludniowe ale osloniete plotem ? Jakie ty masz odmiany u siebie?

Teresko, napisz jakie warunki glebowe, od której do której słońce?

Trawy jakie mam to:
miskant Gracilimus i Morninh Light
rozplenica LadyU i little bunny
molinia Karl Foerster i Moorhexe
carex Ice Dance, Silver Sceptre, Aureovariegata, Evergold
Imperata Red Baron
hakone aureola,All Gold, Greenhilis
sesleria jesienna
polinka 17:53, 08 lut 2018

Kawa napisał(a)
Poli
macham
u mnie śnieg i mróz a już miałam coś pociąć

Cześć Kami!

Zimy współczuję Nacieszyłam się śniegiem i mrozem w weekend i już bardzo proszę o wiosnę! Wręcz błagam bo już na głowę dostaję w domu

Buziaki i ściskam Cię mocno!

polinka 18:03, 08 lut 2018

Zima w Karkonoszach

Monia81 18:33, 08 lut 2018

Polinko, jak ja lubię tak u Ciebie się napatrzeć na te zdjęcia z gór piękne widoczki kręćka to w tym domu można dostać, ale i tak nic bym nie zrobiła bo u mnie jak na razie śnieg leży...
Gruszka_na_w... 19:10, 08 lut 2018

Ten widoczek przez okienko mogłabym przygarnąć. Ani razu w tym sezonie nie dane mi było pobiegać na nartach. Tęsknię za wyraźnymi porami roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
polinka 14:01, 09 lut 2018

Monia81 napisał(a)
Polinko, jak ja lubię tak u Ciebie się napatrzeć na te zdjęcia z gór piękne widoczki kręćka to w tym domu można dostać, ale i tak nic bym nie zrobiła bo u mnie jak na razie śnieg leży...

Monia, cieszę się bardzo, że ktoś jeszcze lubi zimowe góry
Przed chwilą sprawdzałam długoterminowe pogody i do połowy marca zapowiadają nocne przymrozki...wrryy...chyba nie wytrzymam i zabiorę się za czyszczenie smaragdów
polinka 14:03, 09 lut 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten widoczek przez okienko mogłabym przygarnąć. Ani razu w tym sezonie nie dane mi było pobiegać na nartach. Tęsknię za wyraźnymi porami roku.

Haniu, widoczek tak na szybko zrobiony podczas schodzenia po wrzątek a nawet fajne zdjęcie wyszło Za noramlnymi porami roku i ja tęsknie...rozmarzył nas ten wiosenny grudzień i styczeń...
nawigatorka 14:48, 09 lut 2018

Do nowych „szpilek” już się przymierzam choc dziewczyny dostały jak na zawołanie ponad 40 stopni gorączki.ale siła woli ja zwalczany
Toszka 15:04, 09 lut 2018

polinka napisał(a)

W drugim ogrodzie za radą Mazana, dla eksperymentu przycięłam wczesną jesienią 2 Evergoldy, teraz za radą Toszki w lutym będą przycięte kolejne dwa. Zobaczymy co okaże się skuteczniejsze

Posprzątałaś coś w sobotę??

Z wielką nieśmiałością, pragnę tylko zwrócić uwagę, że grupa wrocławska owym wczesnym cięciem może doprowadzić w innych częściach Polski do pogromu.
Jak praktyka forumowa pokazuje, owo cięcie wielu ogrodników pobudza do naśladownictwa. Bez uwzględnienia strefy mrozowej.
I potem, w efekcie, co wiosna mamy ogólnoforumowy lament, że gooopie rośliny wymarzły albo, co gorsza, wygniły.
Dlatego śmiem zaapelować, do grupy wrocławskiej, aby przy swoich radosnych postach o cięciu łaskawie zaznaczały/przypominały, że są pogodowo uprzywilejowaną grupą wrocławską

No, to byłam ja - Toszka
Margarete 01:04, 10 lut 2018

No właśnie Toszko, no właśnie.... my w centralnej Polsce e mamy zupełnie inne realia choć śniegu nie mamy ale...
Bo to słońce bywa złudne i zdradliwe przy bezśnieżnej zimie - mnie też korciło wczoraj i że tak powiem "sekator mnie swędział" żeby polecieć do ogrodu i powycinać uschnięte byliny i oczywiście trawy...ale rozsądek mnie powstrzymał - i dobrze bo u nas nocą do minus 8 ma teraz być.

Paulina ty jak zwykle w górach - śliczne obrazki pokazujesz, ten śnieg aż niebieski jest ....cudnie.

Pozdrawiam