Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:22, 10 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Ciiii to nie moja fotka

A kysz, usuń i wklej link
Lecę w kulki... 06:22, 10 maj 2014

Do góry
Witaj Aniu wczesnym porankiem, jestem z rewizytą i oczywiście pieję nad bukietami i ich tonacją
Mój cichy zakątek 06:14, 10 maj 2014

Do góry
mati7632 napisał(a)
malutka jeżówka ciekawe czy będzie w tym roku kwitnąć

Mnie się zdaje, że to siewka rudbekii, pewnie zakwitnie na żółto
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:14, 10 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Podoba mi się to zestawienie kolorystyczne w Twoim ogrodzie,
bardziej niż biel z czernią....jest takie cieplejsze, a równie eleganckie.
Serdeczne pozdrowienia zostawiam....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:45, 09 maj 2014

Do góry
Nom, mieliście rację że będą ciemniejsze.
Mój cichy zakątek 23:35, 09 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kostka z bukszpanu moja ulubiona i jaka wypasiona

Pani Danusiu wczoraj przeszła cięcia i wygląda znacznie lepiej
Wielosił - Polemonium 23:26, 09 maj 2014

Do góry
Takie same sadziłam kilka dni temu, rozświetlają zakątek pod świerkami.
Mój cichy zakątek 23:25, 09 maj 2014

Do góry
Kostka z bukszpanu moja ulubiona i jaka wypasiona
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:24, 09 maj 2014

Do góry
Nom, ja też tak uważam, ale się zrobiło wzruszająco
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:20, 09 maj 2014

Do góry
Piękne wpisy poczyniliście, Sebek pisałeś pracę? A to niespodzianaka! Bardzo Wam dziękuję za to, że w tym zapędzeniu i braku czasu jaki teraz mnie dopada, mogę się wzruszyć, że jesteście mi życzliwi i przychylni.

Mój ogród odzwierciedleniem mojej duszy, czasem radosny (czerwone przebłyski świąteczne), czasem smutny (czerń), a czasem nostalgiczny, spokojny, wyciszony ale nieskazitelnie elegancki (biel). Limonkowa żółć ma za zadanie poderwać mnie z zamyślenia i zmusić ( w sumie raczej napędzić, bo zmuszać to mnie nie trzeba ) do działania i zmian.

Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 23:06, 09 maj 2014

Do góry
Karłowe odmiany świerków, choiny kanadyjskie, zółte tuje, drzewa liściaste niewielkie o koloorowych liściach.
Rozpoznawanie chwastów 23:04, 09 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

O kolczurce jest tutaj, jej uprawa jest zagrożona karą. Prawnie zakazana uprawa !!!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2223-kolczurka-klapowana-echinocystis-lobata

az tak ?
to zniszczę
Rozpoznawanie chwastów 23:03, 09 maj 2014

Do góry
Kasya napisał(a)

kolczurka... a to ciekawe, pierwsze slysze o czyms takim

ale lepiej usunac czy zostawic ?

z ten slonecznik to mooze tez zostawic ?

ja sobie niektore chwasty przesadzilam pod plot i hoduje je pod kontrola, jest tam juz nawloc, wrotycz, bieluń i bodziszek

dzieki Haniu

O kolczurce jest tutaj, jej uprawa jest zagrożona karą. Prawnie zakazana uprawa !!! Nie zastanawiaj się czy usunąć czy zostawić, prawo za Ciebie zdecydowało. Posadź rośliny cenne.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2223-kolczurka-klapowana-echinocystis-lobata
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 23:00, 09 maj 2014

Do góry
To podcięty od dołu świerk biały Conica. Atakuje go przędziorek, że potrafi się posypać świerk w jeden sezon. U mnie jest w niepolecanych, nie sadzę go, Uratować możesz tak, że wytniesz to brązowe i zobaczysz jak wygląda z tą dziurą.

Mnie to nie wygląda jednak na atak szkodników, raczej ta gałązka mogła być nadłamana, albo zmarzła, bo z tej akurat strony wiały mroźne wiatry.

Pewne jest, że brązowe nie odbije i nie zabuduje się na tej gałązce, jedynie można liczyć że przyrosty obok zasłonią tę dziurę.
Pomysł na "wybieg dla chomików" :) 22:55, 09 maj 2014

Do góry
To koło (a właściwe 3/4 koła) w prostokątnym i kanciastym ogrodzie wymaga zastosowania takich linii jeszcze gdzieś, może w przeciwległym rogu?
Też 3/4 koła wokół jakiegoś drzewa np. Prunus cerasifera Nigra na wysokim pniu, w kole żwirek - wtedy można postawić ławkę, albo komplecik mebli ogrodowych z okrągłym stolikiem.

Albo placyk kwadratowy ale wokół niego rabata 3/4 koła, jak ten tarasik który już jest. Reszta linie proste i proste wzory z roślin, kwadraty, prostokąty, linie proste.

Z roślin polecam lawendę, jeżówki (uwielbiają je motyle), ziemozielona kolorowa trzmielina Fortunego 'Emerald'n Gold', trawy ozdobne. Iglaki o miękkich igłach i nie uczulające (zero jałowców, kosodrzewin), raczej choiny kanadyjskie karłowa odmiana, wrzosy, wrzośce, ale w grupach jednokolorowych po co najmniej 20 szt jednego koloru, a nawet więcej szt.

Kilka wrzosów nie załatwi sprawy roślin. Mały ogród też wymaga wypełnienia kolorami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:50, 09 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla zaglądających i za miłe słowa dziękuję gorąco choć pada teraz
Parada czarnych tulipanów

I takie parady to ja rozumiem Zawsze jak mi kazali w nich uczestniczyć albo stać ze sztandarem to mnie nogi bolały....Przy Twoich po kilku godzinach oglądania pewnie by tak nie było, bo zwaliły mnie z nóg od razu Mam tak jak Ania - gdyby nie forum to nigdy bym nie posadził czarnych tulipanów....Teraz żałuję, że nie wykupiłem wszystkich, bo są hipnotyzujące - zwłaszcza połączone z białymi Pozwolę sobie jeszcze wkleić u Ciebie fragment mojej tezy do prezentacji z polskiego Ogrody potrafią ukazać różnice społeczne, pokazują naśladownictwa dzieł wybitnych, ciągle dążenie do doskonałości. Każdy ogród odzwierciedla nie tylko wyjątkowość kultury w danym czasie i miejscu – ukazuje zamiłowania i upodobania osoby go tworzącej, staje się odzwierciedleniem duszy autora. Za to piękne zwierciadło chciałem Ci podziękować, że i ja mogę się w nim przejrzeć oraz wychwycić w nim to co pasuje i do mnie i mojego ogrodu Buziam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:04, 09 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rewelacja.... i już nie jestem pewna, czy tak bardzo mi się podoba moje zestawienie z żółtym...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:18, 09 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A jednak są czarne, a martwiłaś się, ze nie będą ja muszę teraz upolować te pierwiosnki są the bestwszyscy piszą, że przez Ogrodowisko, a ja piszę, że dzięki Tobie i Ogrodowisko i my kochamy Ciebie Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:02, 09 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszystko pachnie zabójczo, i narcyzy i kalina

sliczne

czy to moze kalina burkwooda ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:59, 09 maj 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies