Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Proszę o pomoc:) 22:41, 08 maj 2014

Do góry
Ta trawa jest bardzo niska, ma 5 cm więc w tej kompozycji nie będzie jej widać w ogóle. Nie od tego trzeba zacząć a od większych roślin, a trawa to tylko dodatek

Ogród powinien mieć w roślinności różne wysokości, poza tym ogród projektuje się kompleksowo, nie jedną rabatkę, ona da wiele radości na pewno gdy będzie ładnie skomponowana, ale dopiero cały ogród da efekt.

Mylę, że musisz inaczej podejść do ogrodu, Ogród to nie jedna mała rabata z trawkami, Ty potrzebujesz tysiąca roślin a może i więcej.

Trawki posadzisz na tej górce? Wokół wszędzie chwasty, trzeba wytyczyć obrys tej rabatki, połączyć ją z domem czy nie wiem z czym Wypielić zadbać o trawnik.

Ja w sumie nic nie doradzę, bo jestem zawodowym projektantem i jestem za tym, żeby planować ogród całościowo.

Ale podeślę Ci inspirację światowego formatu (CHFS 2009), abyś mniej więcej zobaczyła że takich trawek trzeba posadzić kilkadziesiąt, a gwiazdą na rabacie będzie wielopniowe drzewo lub bonsai.

Cedr atlaski - Cedrus atlantica 16:56, 08 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No i ja pod cedrem

i sam cedr

teraz dostrzegłam, że to są ewidentnie dwa cedry połączone czubkami nad ścieżką
Nawożenie, zasilanie trawnika 13:05, 08 maj 2014

Do góry
Czas na kolejną dawkę, przeczytaj na worku ile wysiać powinieneś, ja sieję na "oko" bo mam wprawę.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 22:10, 07 maj 2014

Do góry
Biały bukszpan do wyrzucenia.

nad tym bym się zastanowiła, co z nim robiłaś? czy aby nie jest przenawożony?

A dwa ostatnie to może być grzyb Volutella buxi, grożny. Sprzyja mu mokra pogoda. Albo zamieranie pędów. Wycinaj porażone pędy, zbieraj liście opadłe, nie polewaj rośliny z wierzchu.

Opryskaj i podlej Mirage plus Topsin.
Zakup kosiarki - dylemat 20:42, 07 maj 2014

Do góry
Mnie napęd przeszkadza w manewrowaniu, gdy trzeba wywijać zawracać, cofać, bo ogród skomplikowany, Polecam bez napędu. Napęd na tereny miejskie, gdzie chodzisz i kosisz hektary "bezmyślnie" i prosto przed siebie.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 20:38, 07 maj 2014

Do góry
Ja tylko żartuję z tego Twojego 100 dniowego nawozu. No i może wreszcie ktoś napisze czy jest coś wart czy nie.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 20:37, 07 maj 2014

Do góry
Nie, teraz puszczają z pączków młode przyrostu, nie wolno robić cięcia formującego.
Rozpoznawanie chwastów 20:36, 07 maj 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
oj to niedobrze, ide wykopac poki tylko 1
w zeszlym roku mialam taki ale caly wytepilam i myslalam ze tylko taki rdest jest

Ja o tym mówiłam rdest, a tamten to oczywiście szczaw
Witam Wszystkich!!! 20:29, 07 maj 2014

Do góry
A ja proszę o zmianę nicka na bardziej swojski choćby imię, a nie będący jawną reklamą strony firmowej. To niedozwolone.
Testowe dodawanie zdjęć 20:26, 07 maj 2014

Do góry
Zdjęć nie wrzucamy w formie linku, masz ramkę z prawej wybierz plik i na to klikasz,
Mata przeciw chwastom 20:25, 07 maj 2014

Do góry
Florini_pl napisał(a)
A jak nazywała się ta plastkiowa mata, pamiętasz może? Bo ostatnio słychac sporo opinii jako że jest ona skuteczna i nie wiem co tak do konca sądzić na ten temat.

Sądzić jak najgorzej i zapomnieć o jej istnieniu.
Mata przeciw chwastom 20:23, 07 maj 2014

Do góry
AndrzejW napisał(a)
Witam.
Znalazłem ten wątek, szukając odp. w temacie walki z perzem. u mnie właśnie zabrałem się za część ogrodu, która nie była ruszana conajmniej 15 lat o ile nie dłużej i cała zarośnięta jest perzem. Zatem patrząc na to, stwierdziłem, że wezmę sito i wio, zrywam wszystko do żwiru, czy co to tam jest, taki żółty ubity piasek i przesiewam to przez sito, pytanie moje, czy w ten sposób nie zaszkodziłem sobie? tych białych korzonków praktycznie nie ma w tej przesianej ziemi, chociaż na pewno troszkę się przedarło, macie może dla mnie jakąś radę, jak dalej postąpić z tą ziemią, żeby wyplenić ten badziew?

Przesiałem już znakomitą większość tej ziemi, naorałem się jak wół, mam nadzieję że nie na darmo...
Pozdrawiam.
Andrzej.

Zanim coś posadzisz, odczekaj aż znowu wyjdzie perz, wyrwij do końca. Potem to już pielenie.
Chyba że chcesz zastosować herbicyd i potem już spokój.
Fotorelacje - pielęgnacja roślin 18:31, 07 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aby łatwiej można było znaleźć dodałam kluczowe słowa Przeniosłabym to do działu ogród, bo mogą zdarzyc się inne fotorelacje, np z cięcia cisów a to juz nie będą drzewa liściaste. Co o tym myslisz?

Super , zastanawialam się gdzie to umieścić
Mały ogród pod Białymstokiem 13:08, 07 maj 2014

Do góry
dzięki,i za rady i miłe słowa!
w międzyczasie przeglądając po raz setny realizacje głównie Gardenarium ale też z forum robiłem notatki i nieco kopiowałem różne warianty - ale dalej nie potrafię tego poskładać do kupy
brakuje jednak doświadczenia - ale mimo to jak wchodzę już do szkółki to wiem na co patrzeć i czego szukać - wiec może kiedyś i projektować się nauczę

wrzucę tu wstępny szkic i opiszę co miałem na myśli

w rogu 3 świerki serbskie
pod nimi (parząc na plan) 2 żółte tuje lub cyprysiki
pod nimi 5 choinek kanadyjskich przed którymi czerwone berberysy
po prawej od świerków - około 20 szmaragdów tworzących ścianę
przed serbami w rogu śliwa wiśniowa - do okola niej jakaś biała odmiana hortensji
na opaskę dałbym bukszpan wieczniezielony - przycięty w mały płotek z prawie zamknietym kwadracikiem na środku w który dąłbym jakieś fajne drzewko szczepione (nie wiem własnie co - ale nie chciałbym nic z iglaków kulistych)
za buszkapnem wypełnienie tych wystających rabat żurawkami - paskami jakoś czerwone z żółtymi 9ew. zielonymi)
w tym miejscu najbardziej po prawej przed tujami dałbym te same hortensje co wcześniej - przed nimi może żółte berberysy
na pewno gdzieś na tej rabacie muszą być duże miskanty lub inne trawy
na rzucie dałem też 3 Rh za tym kwadracikiem z bukszpanu wymieszane z trawami

o tak jakoś to wygląda - inspiracją były ze 3-4 zdjęcia - ale z różnych rabat i teraz nie wiem czy dając tak u siebie nie jest chaos lub coś do czegoś zupełnie nie pasuje....

dziś zauważyłem też fajne kosodrzewiny (pinus mugo) - może one powinny być zamiast Rh ???

co myślicie o takim "projekcie" ?
Bukszpan (Buxus) - uprawa 11:42, 07 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może też być taki cudak na pniu, tylko wyrównaj górę
on ma takie fale poniewaz tam sa takie zdrewniale grube częćci i nie chcialam tego ciąć ale ja juz podsadzilam go tymi malymi egzemplarzami i zastanawiam sie jak dlugo beda one rosly
Bukszpan (Buxus) - uprawa 11:38, 07 maj 2014

Do góry
Może też być taki cudak na pniu, tylko wyrównaj górę
Zakup kosiarki - dylemat 11:24, 07 maj 2014

Do góry
Pisałam posta do kobiety, jeśli mężczyzna, to przepraszam za gafę

Dodam jeszcze, że jak widzę faceta z kabelkiem i bzyczącą kosiarką elektryczną, to nie wiem, ale mnie to śmieszy a jednocześnie współczuję
Mój sąsiad kosił, nawywalał na ulicę zielonej sieczki, potem grabił. cudował, ale z ulicy chyba nie zamiótł. No i tak co jakiś czas.

Spalinówką by obleciał w kilka minut i po robocie.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:18, 07 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na doniczce masz napisane jaka nazwa a więc zwykły gatunek po prostu.
a ten zwykły to do jakiej wysokosci rosnie i jak szybko, nadaje sie na obwodki ?
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 09:03, 07 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poczekać 100 dni, jak przykazano na opakowaniu. I przekonać się czy wystarczyły na 100 dni, czy jednak przysłowiowa "kicha" i nie dały rady utrzymać trawnika w nienagannym stanie przez 100 dni.

100 dni ło matko, to do końca lipca, mam nadzieje, że będzie dobrze.Dziękuję Ci Danusiu.
Fotorelacje - pielęgnacja roślin 07:41, 07 maj 2014

Do góry
Aby łatwiej można było znaleźć dodałam kluczowe słowa Przeniosłabym to do działu ogród, bo mogą zdarzyc się inne fotorelacje, np z cięcia cisów a to juz nie będą drzewa liściaste. Co o tym myslisz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies