Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 10:37, 21 maj 2015

Do góry
te berberyski Aniu się tak mocno nie rozrosną..., docelowo mają mieć 50cm szerokości... tylko jak tam patrzę to tak goło jest...
tawuły i trzmieliny pójdą w górę trochę... więc wizualnie będzie to inaczej wyglądało... może ten żwirek potęguje wrażenie braku "czegoś" nic to mam czas...
generalnie rabata obsadzona... teraz mogę myśleć

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:05, 21 maj 2015

Do góry
IzaK napisał(a)
Kasiu ja mam na uwadze to, że wszystko się rozrośnie, ale jak na to patrzę to jakby mi czegoś brakowało... może tych traw, może czegoś innego...
no nie wiem...

chyba tak wszyscy mają jak sadzą małe roślinki bynajmniej ja też tak mam trawki napewno dodałyby zwiewności ale nie wiem jakto bedzie wyglądać gdy sie rozrośnie w sumie zawsze później możesz trawki usunąć i dać w inne miejsce gdy stwierdzisz że berberys tak sie rozrósł że nie ma dla nich miejsca tawuły ładnie przcięte też jednak swoje wczoraj ciut podciełam bo takie rozczuchrane sie zrobiły
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 22:29, 20 maj 2015

Do góry
Masz rację... w ubiegłym roku sadziłam żurawki, tawuły i w tym sezonie widać już diametralną różnicę... zarówno w przyrostach jak i w kolorystyce...
I tawuły faktycznie kochają cięcie... te posadzone jesienią przycięłam dwa tygodnie temu, późno trochę, ale efekt był niemalże natychmiastowy: od razu zrobiły się bujniejsze, liście większe...
co do trawek wśród berberysów przemyślę na spokojni... bo sama nie wiem, czego chcę
Małymi kroczkami do celu... 13:30, 20 maj 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jak ci nie zależy na kwitnięciu tawuły to tnij. Ja tne cały czas to co mi wystaje i nie pasuje do kulki.Czasami mniej kwitnie i tyle

Małgosiu nie zależy mi na jej kwitnieniu, bardziiej żeby utrzymywać właśnie na kształt kulki, więc ją ciachnę jak od lekarza wrócę.
Małymi kroczkami do celu... 12:38, 20 maj 2015

Do góry
Jak ci nie zależy na kwitnięciu tawuły to tnij. Ja tne cały czas to co mi wystaje i nie pasuje do kulki.Czasami mniej kwitnie i tyle
Kosolkowa Pasja 16:03, 19 maj 2015

Do góry
Owocków będzie więcej niż w ubiegłym roku Czerwśnie i wiśnie pierwszy raz. Jest nawet kilka moreli.

Tawuły dopiero zakwitają

Mój ogród pod górkę... 09:51, 19 maj 2015

Do góry
Moja magnolia nadal uparcie kwitnie

I czosnki już coś pokazują

Nova Zembla startuje

I tawuły zaczynają
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 22:14, 18 maj 2015

Do góry
Aniu, moje tawuły posadzone końcem 2013, rosną bardzo szybko i ścinam je 3 razy w sezonie. Polecam nie wiem co to za odmiana, wczesną wiosna ma pomarańczowe listki.
Ogród u Kasi 09:09, 18 maj 2015

Do góry
Kasiu jakie duże masz duże tawuły ile już je masz w swoim ogródku, sprawdzam ile muszę czekać na takie jak u Ciebie
Tawuła japońska - Spiraea japonica 15:43, 17 maj 2015

Do góry
Pewnie już wsadziłeś swoje tawuły, myslę , ze co metr wystarczy. Ciąć możesz nie koniecznie w tych dwóch terminach. Moje futerka zimą je skróciły, pozostały pojedyncze kikuciki, które przycięłam prawie przy ziemi bo mnie wkurzały , teraz mają z 40-50cm , tą są żelazne damy
Metamorfozy "Ustronia pod miedzą" :-) 12:57, 17 maj 2015

Do góry
Efekty naszej pracy od roku po kupnie działki. Jesteśmy na finiszu karczowania. Wczoraj pracowaliśmy w pocie czoła do 21, nawet obiad jedliśmy w biegu, do tego straszył nas kropiący deszcz, a i synuś się nudził i przeszkadzał.
Wywieźliśmy wczoraj 2 taczki chwastów, kłączy (konwalia, podagrycznik). Mam nadzieję, że nie będą odrastać, bo przeryliśmy pół metra w dół...Trawa dopiero wschodzi...nierówno :/
Będzie sporo zdjęć, również warzywnik, ogród ziołowy, zeszłoroczna rabata z roślin ocalonych po poprzednim właścicielu i podarowanych przez teścia i tegoroczne, w tym nowo zakładana - na niej wczorja posadzone hortensje bukietowe limelight, moonlight candle i vanille fraise, dwa rh, dwa miskanty i byliny. W tym roku działka wzbogaciła się o szpaler z lawend, wierzbę hakuro, rozplenice, tawuły, lilaka i mnóstwo bylin i ziół. Poletko truskawkowo- poziomkowe też efekt mojej pracy.
Mam już pomysł na ciąg dalszy rabaty po zarośniętej jeszcze częściowo stronie ścieżki(szpaler z liliowców i irysów syberyjskich, a przed nimi niższe trawy i bylinki oraz skalniakowe a na samym przodzie przy ścieżce hiacynty, tulipany i krokusy), będzie też w przyszłości taras z opaską bylin, traw i różami pnącymi i pergole z wiciokrzewem i powojnikami.

Tak wyglądało przed kopaniem (to zdjęcie poniżej pokazuje co jeszcze zostało do wykarczowania)

A tak po

No i po obsadzeniu

Ja wiem, że przy Waszych ogrodach to żaden szał, ale wystarczy spojrzeć jak bylo rok temu. Zaimponowaliśmy sasiadom, którzy mają działki po 25 lat, powiedzieli, że zrobić tyle w rok, to sie należy szacunek. A ja kocham to miejsce i oddam mu każdą wolną chwilę i każdy grosz!
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:53, 16 maj 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Łatwiej byłoby wyliczyć co nie ucierpiało Kasiu.
Zmarły buki, 2 klony, perukowiec, katalpa, platan, wszystkie jodły, świerk push.
Róże, bukszpany, hosty, rozplenice, 1 miscant, lilie, hortensje, żurawki, tawuły.
Nie pamiętam co jeszcze, ale pewnie coś tam jeszcze się znajdzie.
O 5 rano tylko -2 było

-2 to nie az tak strasznie duzo zeby az tak pomrozilo
Nie rozumiem czemu az tak
mlode przyrosty zwazyło ?

w ub roku 3 noce pod rząd był mroz i pamiętam ze pierwsza noc to nawet duzych szkod nie zrobila ale kazda kolejna dokładała
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:45, 16 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

U mnie było ok-1
Poprzykrywalam trochę te delikatne i pomidory.
Co u ciebie ucierpiało ? Czasami w pierwszej chwili wyglada gorzej niż jest a potem roslinka się zbiera i okazuje się ze wcale złe nie jest
Mam nadzieje ze u ciebie tez tak
Daj znać co tam
Juz nie będzie mrozu

Łatwiej byłoby wyliczyć co nie ucierpiało Kasiu.
Zmarły buki, 2 klony, perukowiec, katalpa, platan, wszystkie jodły, świerk push.
Róże, bukszpany, hosty, rozplenice, 1 miscant, lilie, hortensje, żurawki, tawuły.
Nie pamiętam co jeszcze, ale pewnie coś tam jeszcze się znajdzie.
O 5 rano tylko -2 było
Kosolkowa Pasja 19:44, 15 maj 2015

Do góry
Kasyu, Waldku, Toszko, Ewulko, Wilczyco, Lewku Ogrodowy, Violu, Ewo Pszczółko, Iwonko, Laurowiśnio, Buszująca Reniu, Reniu z Zakola - dziękuję Wam bardzo za odwiedziny, komentarze i porady!! Pozwólcie że napiszę ogólnie. W niedzielę mamy komunię córki, więc póki co czas zagospodarowany mieliśmy pod tym kątem. Ale nie znaczy to, ze ogrodu nie ruszam
Rabat trawą na razie ściółkowac nie będę. Po oprysku decisem mszyc NIET. Była też nimułka, ale nie wiem czy decis ją powstrzymał? - oberwałam tylko cztery łodyżki ze zwiniętymi listkami. Leni nie ma, poseksiły się i pewnie teraz larwy gfdzies buszują, ale czego oczy nie widzą tego sercu nie żal.. Więc larwami się nie przejmuję. Chwasty dają popalić, ale pielę sukcesywnie. Jutro idę zrywać pokrzywy na gnojówkę. Beczkę M. załatwił, czeka na jutrzejszy wsad Beczka znaczy. Wszystko rośnie jak na drożdżach. Vanilki i PolarBear podżarte przez nornice na razie usilnie walczą i ładnie się zielenią. Krzewuszki zbierają się do kwitnienia. Dopiero zaczynają kwitnąć tawuły. Pierwsze rh przekwitają, kolejne zaczynają. Szałwia blaukoing i przetaczniki zaraz będą kwitły. Róże nie mają jeszcze pąków. Musze przesadzić szałwię marcus, bo jednak kocimiętka ją zażera. Zrobię z niej obwódkę - może przy różance tarasowej.. Dzieliłam hosty i dosadzałam na obwódkę cienistej. Mam mnóstwo sadzonek kocimiętki - zebrałam do doniczek mam nadzieję ze dadzą radę. Na pewno mi się przydadzą Trochę fotek.

Azalia (nn) i późny rh (nn)
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 11:14, 15 maj 2015

Do góry
a dziś znowu deszczowo

planuję popracować przy nowej rabacie po powrocie z pracy

Dziś kupie pierwsze rosliny zapełniacze na tę rabatę: tawuły, i może kostrzewy sine, chciałabym jeszcze trzmielkiny jesli będą ładne.
I koniecznie berberysy aby posadzić je na rabacie żwirowej z której zabrałam kilka iglaków

miłego dnia
Nasz przydomowy ogródek 09:06, 15 maj 2015

Do góry
No pięknie u Ciebie, piwonia ma cudne kwiaty, pewno okrywasz na noc?
Zbyszku czy tawuły przycinasz kilka razy w sezonie?, i czy one po każdym przycięciu wypuszczają młode kolorowe pędy?
Ogród na glinie 09:11, 14 maj 2015

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Hej podziwiam sobie Twój ogródek z poranną kawą w ręku. Wszystko pięknie rośnie, truskawek zazdroszczę skrzynie są świetne. Pamiętaj o pomidorach koktajlowych!!!

Ps
Małgosiu czy wiesz, że tuj w Kamieniu już nie ma. Chyba się podobały mi potrzeba jeszcze 5-6

Byłam niedawno w tej szkółce i jeszcze były. Tam kupiłam tawuły japońskie i winorośl. Teraz to wg mnie już ryzyko sadzić kopane thuje. Słońce mocno świeci.
Będę miała sporo sadzonek truskawek latem, jak chcesz to się z Tobą podzielę. Już jesienią wyrzucałam.
Och pomidorki. Pewnie że chciałabym. Tylko nechże się te skrzynie napełnią.
Zmienić pobojowisko w ogród... 08:52, 14 maj 2015

Do góry
Toszko, idę czytać to, co mi wskazałaś. Przepis na mleko wzięłam tu z forum z wątku o mszycach. No ale jak widać nie działa . Najchętniej pozbyłabym się mszyc obcinając końcówki pędów, ale szkoda mi pączków kwiatowych, które się zawiązały. Nie wiem, czy tawuły zawiążą wtedy nowe, czy w tym roku nie będą już kwitły?

Kamila, mój ogród nadal wygląda jak pobojowisko, serio . Powolutku oswajam niektóre miejsca, staram się zrobić jak najwięcej, bo jak wrócę po macierzyńskim do pracy, to czasu będę miała bardzo mało. Teraz też mam mało, ale jednak więcej .
Lampy są z Jysk.

Robię teraz rabatkę magnoliową.
Magnolia pośrednia 'verbanica' posadzona, świerk serbski oddzielający dwa rodzaje żywopłotu posadzony. Drzewa są posadzone 2m od siebie - wystarczy? Magnolia rośnie powoli, ale szeroko... To nie za duża odmiana, docelowo ma mieć 3m wysokości, pewnie na szerokość podobnie. Zostawić tak, jak jest, czy przesadzić świerka dalej?

Tujki kupiłam specjalnie dla magnolki, żeby je było miło i zacisznie . A co pod magnolią?? Bo z tego, co się zorientowałam, to jak chce coś tam posadzić, to muszę się szybko decydować, zanim korzenie się nie rozrosną - żeby ich nie uszkodzić.
Niskie azalie (czy magnolia w miarę rozrastania się ich nie zagłuszy?)? Krokusy?
Wrzosy?
Między magnolią a tujkami chciałabym rododendrony, będzie im tu dobrze.
Malutki pod lasem 21:47, 13 maj 2015

Do góry
Nic się nie dzieje, w jakiś letarg zapadłam, ograniczam się do podlewania.
Mała relacja z biegania z konewką
Jaśminowiec przeżył przemarznięcie i ładnie zaczyna rosnąć

Wychodzą też biedronkowe liatrie, wszystkie 5 sztuk

Tawuły
Typografia ogrodu 20:18, 12 maj 2015

Do góry
Pod brzozami widzę chyba jednak prostokaty i juz to sobie nawet rozrysowalam: dwa z bukszpanów i igi major i po jednym z runianki,tawuły,host i bialawej zadarniajacej trawy (może jakieś propozycje)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies