Witam potrzebuję niewielkiej pomocy.
Mam stary piec i chciałabym zrobić z Niego oryginalny kwietnik.
Są pomysły ale nie wiem jakie kwiaty zasadzić czy zostawić oryginalny kolor pieca czy może nadać mu inny.
Ajka a może tak? Tworząc rabaty stwórz dwa koła. Będziesz miała ładne linie, co pomoże stworzyć nieoczywiste, nowoczesne kompozycje Tutaj masz moje poglądowe wypociny i uwzględnione drzewka. Zielone - klony globosum, bordowa śliwowiśnia, gwiazda to klon palmowy i różowa magnolia. Środek koła to trawnik
Od ściany jest ok 80cm (bo jest opaska z kostki). To jest rabata wejściowa przy domu i chciałam żeby na niej było spokojnie i symetrycznie W sumie to myslałam o całym łanie stipy pomieszanej z wernebą, ale czy werbena nie za wysoka do stipy?
Chciałabym prosić o pomoc. Moja daglezja "coś" zlapała
Kupiona była rok temu jako spore, bo 2-metrowe drzewo. Marnie sie przyjmowała, gubiła igły. Zasechł wierzcholek wzrostu.
W szkółce kazano mi być cierpliwym, podlewać, pryskać od grzyba, co tez pilnie czynilam.
Dodam, że moja działka jest przy lesie sosnowo-brzozowo bukowym.
Teraz cieszyłam się, bo zobaczyłam piekne mlode przyrosty. Ale kiedy odgarnęłam gałązki zobaczyłam to:
Nie jestem ekspertem, ale na moje oko:
1. Warzywniak przysłoniłabym tujami, mogą być Szmaragd lub jeśli chcesz trochę koloru Aurescens. Będą stanowiły fajne tło do dalszych nasadzeń.
2. Ta Magnolia w oknie trochę niefortunnie, lepiej by wyglądała na tle ściany, bliżej rogu, między oknami.
3. Nie rozumiem czemu chcesz zasłaniać okna, to oczy domu moim zdaniem.
4. Nie obsadzałabym ścieżki wzdłuż, takie to monotonne. Zrób ładna rabatę (prostokątną w środku) niech będzie miejscem reprezentacyjnym i tam wsadź tego klona palmowego i podsadź go czymś dookoła, może kulkami z bukszpanu i wypełnij puste miejsca, ozdobną trawą, możesz zrobić obrzeże z bukszpanu i ciąć go ładnie w kant później.
5. Rododendrony potrzebują kwaśnej gleby o stałym poziomie wilgoci, dla róży to chyba nie najlepsze warunki.
6. Nie robiłabym tej rabaty na środku (na rysunku po lewej stronie), to takie wyrwane z kontekstu.
7. To bordowe drzewko w tym ukosie może być, ale przed tujami posadziłabym białe hortensje. Rozjaśnią rabatę i dadzą fajny kontrast do bordowych liści.
8. Na tle tui przed warzywniakiem posadziłabym jakieś 3 sztuki czegoś kulistego ale na wysokim pniu, może być trzmielina lub cis, między nie wysokie trawy (może być miskant), podsadziłabym kulistą tują Danica i uzupełniłabym puste miejsca czymś małym.
9. Kuliste klony Globosum jak najbardziej, dałabym przed Szmaragdami po przeciwnej stronie domu. Na trawniku.
To moja osobista opinia, mam nadzieję, że Cię nie urażę. Być może Twój pomysł jest trafiony, ja w każdym razie widzę to mniej więcej tak
Pogoda dzisiaj nas nie rozpieszcza, ja nie wiem kiedy w końcu ciepło się zrobi.. Na jutro plany zalania słupków pod ogrodzenie - co wyjdzie zobaczymy. Pojechałam kupić 5 szmaragdow i przy okazji kupiłam :
- Modrzewia ' stiff weeper ' szczepionego na pniu ( bardzo mi się spodobał) i cyprysika ' tetragona aurea '
Zakupione rośliny zostaną posadzone w dalszej części rabaty
Monia witam. Ty wiesz, ze ta paczka rozmiarowka przyszla z Siemianowic?
To oni tak wysylaja jestem bardzo zadowolona. Ty do nich masz rzut beretem to mozesz pojechac adres zobacz w internecie.
Ten clematis to tylko u nich byl wiec kupilam.
Jeszcze chcialam jedna paczuszke pokazac.
To trawki i rutewka. Szczegolnie zalezalo mi na rutewce trawki to dodatek.
Juz wczesniej u nich zamowilam rutewke, ale podczas mojego pobytu na swieta moj syn ja wykonczyl nie podlewajac. Juz byla wysoka na 30 cm i kaput, ale zauwazylam, ze odbija wiec jest nadzieja.
Na prawej focie i lewej na gorze to rutewka juz ma kwiatki. Wyrasta na ponad metr. Wsadze miedzy roze.
Mam na razie wszystko zmagazynowane na balkonie w kacie, aby eMa nie widzial. Dobrze, ze przychodzi wieczorem. Jutro wywioze z synem on nic nie mowi tylko jezdzi ze mna.
Jeszcze mam zdjecie mojego barwinka. Mam w kilku miejscach, nie wszedzie tak kwitnaco wyglada, jescze jest zimno wiec sie nie rozwija. Jeszcze mam od zachodniej strony pod azaliami.
Druga to z gosp. W Gumowie.
Wymarzla lawenda ta wypasiona przy rozach i trzeba zastapic jakas roslina. Kupilam juz inna lawende i chce przemieszac z santolina cyprysikowata na obwodce. Kolor niebieski z zoltym mam nadzieje niezle bedzie wygladal.
Do tego zamowilam jeszcze pysznoglowke rozowa i krwawnice.
Krwawnicy mialam dosyc sporo, ale w zeszlym roku przy pieleniu usunelam ja, wiec w tym roku juz takiego bledu nie robie, jak wszystko wyrosnie to bede pielic tam gdzie rosna byliny.
Na dole foty santolina kupilam 10 szt, u gory krwawnica i pyszno glowka
Te patyczki to na taka wysokosc byla paczuszka to zabezpieczenie aby nie fruwaly.
Taka mam werbene patagonska, gesta bardzo ale tak wysialam i tak po wschodzila.
Wczoraj nie dalam rady pokazac co zamowilam wiec teraz pokazuje.
To paczuszka z future gardens juz wczesniej pisalam jak porzadnie wszystko zapakowane, nic sie nje zmienilo. W 2014 r. Zamawialam trawy i w jakiej wysokosci byly tak wysoka paczuszka. Tym razem tez wysokosci sie przestraszylam.
Napaliłam sie na clematisy. Nie wiem jak beda rosly podobno sa nie klopotliwe w uprawie, ale ja szczescia do nich do tej pory nie mialam. Moze kupowalam za bardzo wymagajace i dlatego. Musze jakies modly nad nimi wykonac i moze mnie polubia.
Szczegolnie bardzo zalezy mi na tym "blekitny anjol" pplska odmiana podobny do "montana Rubens" nie marznie i obcinany wiosna kwitnie na nowych pedach.
Elu ja mam taki osobno,
sól potasową granulowaną - K-60%
i fosforan amonu- N-18% i P-56%
tylko,że my ten nawóz kupujemy w 500kg worach celach rolniczych ...ale jest też w workach 50 kg...w sklepach ogrodniczych nie wiem jak to wygląda
Stosuję tylko taki wczesną wiosną na trawniki i rabaty. Stosuję też przedsiewnie pod warzywa ale w małych ilościach...pogłównie nie stosuję nawozów sztucznych