A stały pod domem czy teraz były w domu? Ja bym nie wysadzała do gruntu jeszcze. Za zimna ta wiosna.
Moje takie. Tylko chwilami były pod domem. Też były wybiegnięte. Wsadziłam do ziemi tak głęboko, jak się dało. Trochę pomogło.
Jeszcze zdjęcia dla Miry - żeleźniak wczoraj.
O budleję pytałaś - patyczki ukorzenione, posadzone do gruntu pod koniec listopada. Przez zimę nie straciły liści.
I wetknięte we wrześniu rozchodniki do ukorzenienia. Te mniejsze są wielkości paznokcia Omal ich nie wyplewiłam.
Może coś takiego? Wiesz, rabata nie jest szeroka ale dość długa. Żeby nudno nie było...
Te żółte to trzmielina na pniu (są dwie ale posadź jedną wyższą, drugą niższą), zielone kulki to bukszpan, bordowe kulki to żurawka, duża bordowa kula to Nigra, fioletowe kulki lawenda, no i trawa, o której wspomniałam. Pozdrawiam
Tak, tam są truskawki. Ochrona przed sarnami.
Pod agro mam wszystko, co wysiałam na warzywnym. Do przyszłego tygodnia.
Zakładam siatkę leśną, dłużej z nimi nie wytrzymam. Uszkodziły ostatnio korę parocji Burgundy Tuż koło domu.
Ponure te zdjęcia, ale tak wczoraj było po 16
Arcydzięgiel zielony w tym roku nareszcie zakwitnie. I wysiewana w tamtym roku rotewka orlikolistna chyba zakwitnie.
Ale masz tego dobra Ja i tak bym pewnie nie rozpoznała i wszystko zostałoby potraktowane jako chwast Chociaż z drugiej strony - w tym roku miałby dużo szans na przeżycie
Super!
A w przyszłym roku już się nie będziesz martwić brakiem, jeśli rozrzucisz nasionka
Raczej martwić się będziesz nadmiarem.
Mam tak, zdjęcie z wczoraj:
Wszystko u Ciebie kwitnące, kolorowe, chyba przeniosę się w Twój klimat
Irenko, czy mahonię czymś pryskasz? Moja nie ma tak błyszczących liści i czasami widzę, że coś ją łapie, bo liście brązowieją i gałązki łysieją, czy przycinasz ją i kiedy?
A w którym miejscu ją widzisz? Bo ja bym nie wiedziała gdzie ją wcisnąć.
A to jeżówka z nasion pomarańczowej. Ciekawe, jak będzie u niej z kolorem. Że też trzeba tak długo czekać.
Zaraz wyślę Ci pw.
Oo, kolejny fajny przepis.
Cukinia i tak owocuje sukcesywnie, nie ma potrzeby.
Wczoraj z braku ładnej pogody postanowiłam zrobić przedszkole rozchodnikowe. Z ostatnio zakupionych rozchodników porobiłam sporo sadzonek. Z 1 sadzonki 'Moonlight Serenade' zrobiłam 12, z innych, mniejszych, po 6 nowych.
Nie wiem jak blisko ściany masz tą rabatę. Ja za kulkami dałabym trawę np. Miskant Morning Light lub Variegatus. Brakuje mi tu jeszcze jakiegoś akcentu na pniu. Może zmień trochę układ roślin, pokombinuj No chyba, że chcesz tak w jednej linii.