Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:19, 04 maj 2017

U mnie buro i ponuro, z kilkuminutowymi przebłyskami słońca. Bez deszczu po południu. Dało się powyciągać osty i mniszki z rabat na froncie. Robota głupiego, bo działka naprzeciw i zapłocie sąsiada pełne kwitnących mniszków. Chwilowo piękne są te żółte plamki na tle zieleni, ale wkrótce będą dmuchawce, latawce i wiatr.
Do kwitnienia zbierają się kaliny

Roseum i Watanabe

Po raz pierwszy zakwitnie mi aronia. Rozrasta się klonik ussyryjski.

Mam mnóstwo siewek przegorzanu i werbeny

Zakwitły kolejne tulipany. W fazę kwitnienia wchodzą dąbrówki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:28, 04 maj 2017

Liliowce

Grab w żywopłocie już zielony

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 22:48, 04 maj 2017

niesamowicie dużo kwitnie u ciebie, zazdroszczę fajnie wyglądają tawuły przycięte w kulki, czy często je trzeba przycinać by tak wyglądały ?
AnnaCh 23:14, 04 maj 2017

U mnie też buro i ponuro Za to mam też słoneczka w trawniku, ale jak ich nie mieć, jak na sąsiednich działkach pełno?
Mam też znowu kreta, ukatrupię dziada własnoręcznie chyba jak go złapię, choć jestem bardzo miłosierna dla wszelkich żyjących stworzonek i zawsze krety wywoził M daleko w sąsiedni powiat
Gruszka_na_w... 18:53, 05 maj 2017

Jana napisał(a)
niesamowicie dużo kwitnie u ciebie, zazdroszczę fajnie wyglądają tawuły przycięte w kulki, czy często je trzeba przycinać by tak wyglądały ?

Jana, swoje tnę dwukrotnie. Pierwszy raz pod koniec zimy, a potem po kwitnieniu. Można ciąć wcześniej, bo kwitnienie zaburza nieco pokrój, ale mi potrzebny jest kolor kwiecia, więc toleruje nieco rozwichrzony pokrój przez pewien czas.

Kolorki dla Ciebie

Rajska jabłoń Ola

Jabłoń Adirondack i długa prosta

niezawodna smagliczka i kukliki

zawodna modrzewnica i niezawodne królowe nocy

Gruszka_na_w... 19:06, 05 maj 2017

Aniu, po ujrzeniu u siebie opuchlaków pod hortensją pnącą, z sympatią myślę o krecie i mrówkach, choć dzisiaj musiałam robić oprysk przeciw mszycom. Rzuciły się na niektóre róże i kaliny Roseum. Nigdy nie kupuję coli dla siebie. Jutro nabędę z morderczą intencją.

Kloniki dla Ciebie

Klon Pensylwański

Klon strzępiastokory

i czosnki

Gosiek33 20:02, 05 maj 2017

co cola zabija poza rdzą i zębami?
Gruszka_na_w... 20:13, 05 maj 2017

Gosiek33 napisał(a)
co cola zabija poza rdzą i zębami?

To najlepszy sposób na mszyce.
Gosiek33 20:23, 05 maj 2017

Dać im się napić?
Gruszka_na_w... 20:26, 05 maj 2017

Kalina hordowina w zbliżeniu. Przekwitają tawuły wczesne. Jeszcze tylko zakwitną nippońskie i ten zakątek uspokoi sie kolorystycznie. Będzie neutralnie zielono z akcentem czarnolistnego bzu.

Brzoza Yongii przesłania widok na warzywnik z okna jadalni. Wilgotna aura sprzyja w tym roku kosmatkom. Są wyjątkowo dorodne.

Ruszyły wszystkie miskanty i rozplenice. Na zdjęciu gracilismus z ronda.

Dereń Sibirica ma już normalne liście. Elegantissima dopiero się zbiera. Nie wiem, czy wybrałam dobrą miejscówkę dla naparstnic. Na rondzie jest sporo słońca, a one ponoć wolą półcień.

Na froncie z prawa i lewa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies