Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Filomena 15:11, 05 maj 2017

07_Rene napisał(a)

2 róże są po południowej stronie, miały być niskimi pnącymi i w mojej wyobraźni miały sięgać dachu.

Ten bluszcz trafi na piwniczkę. Dziś nawet udało mi się tam wyplewić. To chyba jakaś odmiana zadarniająca, 5 lat w jednym miejscu, od dwóch regularnie przycinam i nic....

Ten od Ciebie już się wspina w innym miejscu

...

Mam bluszcze z różnych stanowisk i właśnie różnie się zachowują, niektóre mają liście wielkości dłoni inne małe, jedne lubią wspinaczkę inne płożą się po ziemi.

Dobrze, że zostawiłaś konary wierzb na hamak nim urosną klony będą pod[pory jak znalazł. Hamak to ulubione miejsce moich dzieci. Mam hamak podwójny można się położyć w poprzek, a drzemka latem nieodzowna!
Agania 19:04, 05 maj 2017

07_Rene napisał(a)

Klony trochę "krzywusy", będą wymagać formowania. Po posadzeniu mają gdzieś 2,5 metra, cieszę się bardzo.

Tu widać trzy, jeszcze palików nie dostały. Pnie wierzb zostały, żeby hamaki dzieciom zaczepiać, paskudnie to wygląda - wiem.

Acer pseudoplatanus 'Nizetii' ma trochę pstrokate listki. Ale ogólnie z daleka wygląda bardzo energetycznie.

acer freemanii autumn fantasy

Tego klona ale w odmianie Jefersed mam już 5 lat przed domem, ma już 4 -5 metrów i pięknie się przebarwia na jesieni, dlatego kupiłam jeszcze dwa.

Piękne okazy Renatko, mam nadzieję, że to niejedyne egzemplarze w Twoim ogrodzie, wyglądją zdrowo, cieszą wiosną bardzo

trzymam kciuki za skarpę

Też długo czekam na pnące się wzwyż bluszcze....

Powodzenia Reniu
Gruszka_na_w... 19:13, 05 maj 2017

Gęsiówkę trzeba ścinać?
Masz może doświadczenie ze smagliczką? Czy ją można ciąć w celu odmłodzenia? (wypuszcza mi się coraz dalej od centrum)
Uwielbiam niezapominajki
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
07_Rene 20:38, 05 maj 2017

anabuko1 napisał(a)
Ale fajny lan gesiowkowy
Ciekawe różne niezapominajki.
Ja mam tylko jedną odmianę I wystarczy.
I powojniczek już gotowy do kwitnienia. Suuper!!

Mam jeszcze gęsiówkę variegata

Niezapominajki kupiłam raz kilka lat temu. One się same rozsiewają i mutują, wychodzą różne kolory. Najbardziej lubię białe.

07_Rene 20:43, 05 maj 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

A dlaczego na wycięcie???

Wierzby ogłowione będą odrastać.

Gęsiówce wycinam kwiaty jak zaczynają przekwitać. Strasznie niechlujnie wtedy wygląda.

Wiem, wierzby będą odrastać, ale wolę je systematycznie ogławiać, niż trudzić się ze zrobieniem stelaży na hamaki.

07_Rene 20:49, 05 maj 2017

Filomena napisał(a)

Mam bluszcze z różnych stanowisk i właśnie różnie się zachowują, niektóre mają liście wielkości dłoni inne małe, jedne lubią wspinaczkę inne płożą się po ziemi.

Dobrze, że zostawiłaś konary wierzb na hamak nim urosną klony będą pod[pory jak znalazł. Hamak to ulubione miejsce moich dzieci. Mam hamak podwójny można się położyć w poprzek, a drzemka latem nieodzowna!

U mnie hamaki też są oblegane
Ja zaobserwowałam, że bluszcz rośnie bezproblemowo w wilgotnych miejscach. Dlatego obawiam się, czy sobie poradzi na piwniczce. nie dość że tam sucho latem, to jeszcze po wycince drzew - słonecznie.

Bodziszki się zbierają.

Za to konwalie ledwo co z ziemi wylazły, a u mnie była tradycja, że zawsze na komunię św. robiło się bukiety ozdobne z konwalii.

20:52, 05 maj 2017
doszłam do tego ze gesiówka jak dla mnie nie musi kwitnąć ..podobnie ja funkje - tym to bym zakaz wydała bo obcinam kwiatki .... nie trawie ich
07_Rene 20:54, 05 maj 2017

Agania napisał(a)

Piękne okazy Renatko, mam nadzieję, że to niejedyne egzemplarze w Twoim ogrodzie, wyglądją zdrowo, cieszą wiosną bardzo

trzymam kciuki za skarpę

Też długo czekam na pnące się wzwyż bluszcze....

Powodzenia Reniu

Mam jeszcze jednego klona nieznanego, wielopiennego. Już spory... i 2 crimson sentry.
A tu po lewo jest mój acer freemanii "jeffersred".

07_Rene 20:59, 05 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gęsiówkę trzeba ścinać?
Masz może doświadczenie ze smagliczką? Czy ją można ciąć w celu odmłodzenia? (wypuszcza mi się coraz dalej od centrum)
Uwielbiam niezapominajki

Nie wiem czy trzeba ścinać, ja ścinam nie lubię jak przekwitają. To jej ostatnio moment u mnie.

Smagliczki nie mam i nie umiem ci nic doradzić w jej sprawie.

eee_taam napisał(a)
doszłam do tego ze gesiówka jak dla mnie nie musi kwitnąć ..podobnie ja funkje - tym to bym zakaz wydała bo obcinam kwiatki .... nie trawie ich

mi też szczególnie na tym nie zależy. Kwitnie dosyć wcześnie, więc zawsze fajnie widzieć trochę koloru. Ale jak pojawiają się już inne kwiaty, to gęsiówka pod nożyce idzie
To jedna z moich ulubionych host.

sylwia_slomc... 21:02, 05 maj 2017

07_Rene napisał(a)

Gęsiówce wycinam kwiaty jak zaczynają przekwitać. Strasznie niechlujnie wtedy wygląda.

Wiem, wierzby będą odrastać, ale wolę je systematycznie ogławiać, niż trudzić się ze zrobieniem stelaży na hamaki.

Jak będą odrastać zrób z nich kulki jak ja z orzechaFajnie wyglądają, też bym zostawiła