Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 15:55, 28 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu pięknie u Ciebie, liście rodka, który już u Ciebie rośnie jak sztuczne takie zdrowe
Novalis sadziłam jesienią I czekam na te piękne kwiaty, pąki są. Myślę aby podbic jej kolor takim różofioletem. Jak najwyżej ona u Ciebie rośnie?
Czy możesz mi polecić trawy do dużych ocieplonych donic, takich prostokątnych? Są na tarasie i to musi być coś atrakcyjnego

Przyjechałam na działkę wieje w każdą stronę co chwilę deszcz pada. Wszystko zarośnięte trawa do kolan chwasty też nie wiem kiedy to obronie.

O ile chodzi o tego sztucznego to teraz tak kwitnie

Ptasi gaj 15:35, 28 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Elu, śliczna ta kalina, kwitnie cudnie, spoglądam z zazdrością na kaliny kwitnące u innych
Orliki też lubię

Zielsko rośnie w zastraszającym tempie, szkoda, że szybciej niż niektóre krzaki
Ptasi gaj 15:23, 28 maj 2022

Do góry

Dziękuję Eda, że zajrzałaśni ci się podoba.

To na biało to kalina Watanabe, ale to nie jest jeszcze pełny rozkwit.

O oooo to super mam nadzieję że nie przegapię
Ptasi gaj 13:25, 28 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu pięknie u Ciebie, liście rodka, który już u Ciebie rośnie jak sztuczne takie zdrowe
Novalis sadziłam jesienią I czekam na te piękne kwiaty, pąki są. Myślę aby podbic jej kolor takim różofioletem. Jak najwyżej ona u Ciebie rośnie?
Czy możesz mi polecić trawy do dużych ocieplonych donic, takich prostokątnych? Są na tarasie i to musi być coś atrakcyjnego

Przyjechałam na działkę wieje w każdą stronę co chwilę deszcz pada. Wszystko zarośnięte trawa do kolan chwasty też nie wiem kiedy to obronie.

O ile chodzi o tego sztucznego to teraz tak kwitnie

Glina i zielsko 11:57, 28 maj 2022

Do góry
Co wybierze? Trudny wybór ma ogląd jaka trawa i gdzie się sprawdza czy nie.
Jest dużo pięknych traw (miskantow bo wyższe potrzebne), dla mnie piękna trawa jest też wanilla skay.
Bardzo ważne w wyglądzie jest gdzie jest posadzona czy w szpalerze, Kępie czy jako soliter wtedy ma przestrzeń. W słońcu, cieniu, półcieniu.
Nie ma jako takiego rankingu pięknych traw tylko reklama jak coś nowego pokaże się na rynku.
Czasem popada się w zachwyt jak widzisz na focie u kogoś kupisz i możesz się rozczarowac.

Przez Wasze podpiwiedzi trudniejszy wybów. Idę poogladac te podpowiedziane trawy.
Glina i zielsko 11:23, 28 maj 2022

Do góry
Co wybierze? Trudny wybór ma ogląd jaka trawa i gdzie się sprawdza czy nie.
Jest dużo pięknych traw (miskantow bo wyższe potrzebne), dla mnie piękna trawa jest też wanilla skay.
Bardzo ważne w wyglądzie jest gdzie jest posadzona czy w szpalerze, Kępie czy jako soliter wtedy ma przestrzeń. W słońcu, cieniu, półcieniu.
Nie ma jako takiego rankingu pięknych traw tylko reklama jak coś nowego pokaże się na rynku.
Czasem popada się w zachwyt jak widzisz na focie u kogoś kupisz i możesz się rozczarowac.
Glina i zielsko 09:34, 28 maj 2022

Do góry

Nie wiem jak się to proso zachowuje. Miałam różne prosa i wszystkie wyrzuciłam przede wszystkim u mnie się rozsiewaly wystarczy sprzyjający rok (jesień).

Prosa są cienkie i lepsza burza łamią się. kwiatostany ciężkie ładnie wyglądają rano ale namoknięte pochylają się i lania. Trzeba też uważać gdzie się je sądzi aby wiatr nie po łamał.
Zostawiłam tylko jedno proso niskie i posadzone w zacisznym miejscu.

Elu mam te proso 6 albo i 7 lat. Nie kładzie się od wiatru - a u mnie nawet na tyłach domu wieje okropnie ( nawet moje osiedle nosi nazwę Wichrowe Wzgórza )nie łamie , nie rozsiewa.
Mam tez Heavymetal ale ono jest niskie. Kiedyś miałam proso Squaw to to było okropieństwo roztrzepane! Rozłaziło się łamało i się pozbyłam.
Northwind polecam z czystym sumieniem
Ptasi gaj 09:06, 28 maj 2022

Do góry

A ty wiesz jakie widoki są u nas w parku w Powsinie.
No ie można podchodzić blisko bo jak bo w ulu.

Tam są Rodki takie 20 letnie i jeszcze starsze w tunelach można chodzić.
Miałam tam pójść ale zaczęło lać i guzik z wyjścia.
. Nie byłam w Powsinie od lat pewnie tam się sporo zmieniło.
Glina i zielsko 08:06, 28 maj 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
A może proso Northwind ? Te które mam przy tarasie? Te kupując na pewno nie dojdzie do pomyłki

Nie wiem jak się to proso zachowuje. Miałam różne prosa i wszystkie wyrzuciłam przede wszystkim u mnie się rozsiewaly wystarczy sprzyjający rok (jesień).

Prosa są cienkie i lepsza burza łamią się. kwiatostany ciężkie ładnie wyglądają rano ale namoknięte pochylają się i lania. Trzeba też uważać gdzie się je sądzi aby wiatr nie po łamał.
Zostawiłam tylko jedno proso niskie i posadzone w zacisznym miejscu.

Glina i zielsko 07:58, 28 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Kurcze, wydaje mi się, że Słowiński mówił o Rosi, że nie jest ekspansywny, tylko podobnie jak Memory rośnie szeroko

Mam Rosi. Posadziłam 3 lata temu 2 szt z internetu. W zeszłym roku już dzieliłam. Teraz wiosna wykopałam jedna kępę i podzieliłam ja na 6 szt. Przyjęły się bez problemu i są już wysokie. Kłącza rosną dosyć płytko, są grube szerokie rozłogi od środka kępy ok 30-40 cm. To jest dużo po 2 latach.
Rosi jest wyższy od Menory, łodygi ma sztywniejsze.
Rosi Ładnie się przebarwia na ciemno czerwony kolor jesienią ( Menory żółty), ma białe kity.
Przebarwienia zależą gdzie posadzone moje są w pełnym słońcu.
Glina i zielsko 07:56, 28 maj 2022

Do góry

Zebrinusy w masie wyglądają okropnie słowo daję. Jako solitery mogą być ale w masie beznadzieja.

Przy kupnie traw trzeba też patrzeć aby były dekoracyjne jesienią aby się ładnie przebarwiały.
Melopartus, Menory - na żółto się przebarwiaja, Rosi ale jest ekspansywny na czerwono.

Ja mam jedną sztukę . Rośnie w brzozowej obok Cabaret, rozplenic i silberspinne . Gdzies mam zdjęcie zebrinusow w szpalerze stanowiącym tło dla hortek . Nie wyglada to najgorzej ale nie każdy lubi paskowane poprzecznie trawy .
Glina i zielsko 00:02, 28 maj 2022

Do góry

Zebrinusy w masie wyglądają okropnie słowo daję. Jako solitery mogą być ale w masie beznadzieja.

Przy kupnie traw trzeba też patrzeć aby były dekoracyjne jesienią aby się ładnie przebarwiały.
Melopartus, Menory - na żółto się przebarwiaja, Rosi ale jest ekspansywny na czerwono.

Kurcze, wydaje mi się, że Słowiński mówił o Rosi, że nie jest ekspansywny, tylko podobnie jak Memory rośnie szeroko
Ptasi gaj 23:52, 27 maj 2022

Do góry
eda napisał(a)

Ślicznie kwitnie to na biało kwiat jak hortensja ...cudne orliki i wszystko

Dziękuję Eda, że zajrzałaśni ci się podoba.

To na biało to kalina Watanabe, ale to nie jest jeszcze pełny rozkwit.
Glina i zielsko 23:46, 27 maj 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
A może miskanty Zebrinusy? Są dość wysokie ale w poprzeczne prążki U mnie o dziwo kwitną. Mam jednego w brzozowej .

Glina i zielsko 23:40, 27 maj 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)

Jakieś wybiorę i kupię. Ale w mojej szkółce sa tylko doniczki zeszloroczne i wygladają na martwe.
Poszukam.
W poniedziałek dostane realne fotki gracków od znanego tu sklepu pani Marzenki. I zobaczę czy się zdecyduję.
Wacham się między Morning a grackami.

Tak jak ktoś tu pisał gracilimusy mogą być oszukane. Poczekaj jeszcze mogą wyglądać martwe bo jeszcze w donicach moga nie odrastać.
Tak prawdę mówiąc trawy najlepiej kupować pod koniec czerwca poniewaz wtedy już są spore w donicach.

Gracilimusy w zeszłym i w tym roku dzieliłam.
Ptasi gaj 23:22, 27 maj 2022

Do góry
CD

Ślicznie kwitnie to na biało kwiat jak hortensja ...cudne orliki i wszystko
Przerabianie ogródka pod swój gust 22:52, 27 maj 2022

Do góry
Witam Kasiu

Piszesz u Danusi, że nie maszziemi,klimatu do rododendronów.
Prawdę mówiąc nikt z nas nie ma taką to mają tylko skąd się wywodzą.
Kiedyś Toszka o ile pamiętasz dała recepte w czym i jak sądzić rodki.
Wiem, że aby posadzić rodka glebę trzeba starannie przygotować. Kupiłam 3, szt i teraz myślę jak namieszać tej ziemi aby im było dobrze.
Piesy widać szczęśliwe.
U nas pogoda byle jaka ale na szczęście popadało.

Pozdrawiam

Właśnie to samo chciałam napisać, że sadzimy rododendrony w ziemię odpowiednio przygotowaną.

Ptasi gaj 22:47, 27 maj 2022

Do góry
Danusiu klon palmowy Orangeola (który kupiłam) jest bardzo podobny do tego który poszukujesz Firectraker. Porównywałam przed chwilę.
Za te pieniądze które pisałaś tomjakus kolos musiał być bo w necie można mniejsze i tańsze dostać.

Elu w zasadzie nie mam już miejsca na kloniki, chyba że w donicach.
Taras mam od południowego zachodu, więc muszą być wytrzymałe na słońce.
W tej szkółce były też ogromne klony Garnet po 1000 zł.
Glina i zielsko 22:00, 27 maj 2022

Do góry
LM i Menory to zupełnie inne trawy. Menory jest wyższa o kwiatostany i ma inny pokrój liści jest dużo szerszy.
Menory to prawda szybciej rosną.
Jeszcze Melopartus też ładny,
Wanilla.
Mam takie szczęście że Menory u mnie tak bujnie rosną, że muszę je podpierać.
ML są bardzo ladne i szybko się rozrastają jak posadzone w dobrej ziemi.

Jakieś wybiorę i kupię. Ale w mojej szkółce sa tylko doniczki zeszloroczne i wygladają na martwe.
Poszukam.
W poniedziałek dostane realne fotki gracków od znanego tu sklepu pani Marzenki. I zobaczę czy się zdecyduję.
Wacham się między Morning a grackami.
Ptasi gaj 21:48, 27 maj 2022

Do góry

Wiesz Aniu można czekać aż ruszy 3 lata bo przeważnie drzewa tak się aklimatyzuja.
Ale ten mój siedzi w ziemi 6 lat i przyrosty 5-7 cm a tym razem wypuścił sporo i rośnie.
A to że rok sprzyja to fakt.
Widzę po moich azaliach w zeszłym roku bardzo słabo w tym kwitnienie obfite.

Ela moj posadzony w sierpniu 2017 roku. Skonczy piec lat i przyrosty mial podbne jak Twoj. Nie wiem czy potrzebowal tyle czasu do aklimatyzacji czy lata za suche.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies