Co wybierze? Trudny wybór ma ogląd jaka trawa i gdzie się sprawdza czy nie.
Jest dużo pięknych traw (miskantow bo wyższe potrzebne), dla mnie piękna trawa jest też wanilla skay.
Bardzo ważne w wyglądzie jest gdzie jest posadzona czy w szpalerze, Kępie czy jako soliter wtedy ma przestrzeń. W słońcu, cieniu, półcieniu.
Nie ma jako takiego rankingu pięknych traw tylko reklama jak coś nowego pokaże się na rynku.
Czasem popada się w zachwyt jak widzisz na focie u kogoś kupisz i możesz się rozczarowac.
Elu mam te proso 6 albo i 7 lat. Nie kładzie się od wiatru - a u mnie nawet na tyłach domu wieje okropnie ( nawet moje osiedle nosi nazwę Wichrowe Wzgórza )nie łamie , nie rozsiewa.
Mam tez Heavymetal ale ono jest niskie. Kiedyś miałam proso Squaw to to było okropieństwo roztrzepane! Rozłaziło się łamało i się pozbyłam.
Northwind polecam z czystym sumieniem
Nie wiem jak się to proso zachowuje. Miałam różne prosa i wszystkie wyrzuciłam przede wszystkim u mnie się rozsiewaly wystarczy sprzyjający rok (jesień).
Prosa są cienkie i lepsza burza łamią się. kwiatostany ciężkie ładnie wyglądają rano ale namoknięte pochylają się i lania. Trzeba też uważać gdzie się je sądzi aby wiatr nie po łamał.
Zostawiłam tylko jedno proso niskie i posadzone w zacisznym miejscu.
Mam Rosi. Posadziłam 3 lata temu 2 szt z internetu. W zeszłym roku już dzieliłam. Teraz wiosna wykopałam jedna kępę i podzieliłam ja na 6 szt. Przyjęły się bez problemu i są już wysokie. Kłącza rosną dosyć płytko, są grube szerokie rozłogi od środka kępy ok 30-40 cm. To jest dużo po 2 latach.
Rosi jest wyższy od Menory, łodygi ma sztywniejsze.
Rosi Ładnie się przebarwia na ciemno czerwony kolor jesienią ( Menory żółty), ma białe kity.
Przebarwienia zależą gdzie posadzone moje są w pełnym słońcu.
Ja mam jedną sztukę . Rośnie w brzozowej obok Cabaret, rozplenic i silberspinne . Gdzies mam zdjęcie zebrinusow w szpalerze stanowiącym tło dla hortek . Nie wyglada to najgorzej ale nie każdy lubi paskowane poprzecznie trawy .
Zebrinusy w masie wyglądają okropnie słowo daję. Jako solitery mogą być ale w masie beznadzieja.
Przy kupnie traw trzeba też patrzeć aby były dekoracyjne jesienią aby się ładnie przebarwiały.
Melopartus, Menory - na żółto się przebarwiaja, Rosi ale jest ekspansywny na czerwono.
Tak jak ktoś tu pisał gracilimusy mogą być oszukane. Poczekaj jeszcze mogą wyglądać martwe bo jeszcze w donicach moga nie odrastać.
Tak prawdę mówiąc trawy najlepiej kupować pod koniec czerwca poniewaz wtedy już są spore w donicach.
Elu w zasadzie nie mam już miejsca na kloniki, chyba że w donicach.
Taras mam od południowego zachodu, więc muszą być wytrzymałe na słońce.
W tej szkółce były też ogromne klony Garnet po 1000 zł.
Jakieś wybiorę i kupię. Ale w mojej szkółce sa tylko doniczki zeszloroczne i wygladają na martwe.
Poszukam.
W poniedziałek dostane realne fotki gracków od znanego tu sklepu pani Marzenki. I zobaczę czy się zdecyduję.
Wacham się między Morning a grackami.
Ela moj posadzony w sierpniu 2017 roku. Skonczy piec lat i przyrosty mial podbne jak Twoj. Nie wiem czy potrzebowal tyle czasu do aklimatyzacji czy lata za suche.