Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 19:28, 02 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobre przezimowanie roślin zależy od pory sadzenia, czy zdążyły się rośliny ukorzenić oraz czy zostały w odpowiedniej dawce nawodnione, szczególnie zimozielone. Samo okrywanie jest tutaj sprawą drugorzędną, bo jak nie podlałeś, to może zmarznąć nawet okryte najlepiej jak się tylko da.

Moim zdaniem najbardziej narażona jest róża pienna. Należało ją posadzić pochyło, następnie przywiązać do palika pionowo, a na zimę gdy naprawdę już robi się zimno - przygiąć do samej ziemi i okopczykować ziemią. Włóknina w tym przypadku nic nie da bo chroni od wiatru, a nie od mrozu.

Reszty nie musisz okrywać, obecnie zimy są na tyle łagodne, że nawet Phormium zimuje w gruncie pod Warszawą.

Franku, nie napisałeś z jakiego regionu (strefy klimatycznej) jesteś a to najbardziej istotna sprawa w okrywaniu. Jesli o coś konkretnego pytasz. proszę podawaj więcej informacji, bo czy rośliny rośną we Wrocławiu a czy w Suwałkach, ma to bardzo istotne znaczenie. A druga sprawa: czy są w odkrytym terenie czy w osłoniętym - to drugi warunek bezpiecznego zimowania.... a więc nie odpowiem jasno na to pytanie, bo mam za mało informacji.. i to nie moja wina

Piszesz że roślin zimozielonych nie musisz, otóż np. ostrokrzew może być problemowy.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Ostatnie rośliny sadziłem w lipcu, były podlewane regularnie... Mam nadzieję, że to wystarczyło by się ukorzeniły.

Mieszkam w podpoznańskiej wsi, w szczerym polu. Wiatr hula tutaj potwornie, aczkolwiek mrozów większych niż -10 C nie było tu chyba już od trzech lat.

Różę posadziłem, jak się okazuje nieprawidłowo, nie jestem w stanie już jej nagiąć do ziemi, nie ryzykując złamania pnia. Czy warto okryć ją geowłókniną i czy ta, którą posiadam (200 g/m2) się do tego nadaje? No i co z tym ostrokrzewem?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:51, 02 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie też Sebku taka pogoda pasuje, może doczekam się lat, że nie trzeba będzie wykopywać dalii?? To by dopiero był czad... wtedy posadzę pole daliowe tak z 3000 m2 dalii. Taki labirynt daliowy...ooo! nawet niezły pomysł.

A wiesz może ile dalie mogą rosnąć na jednym stanowisku? Gdyby nie trzeba było wykopywać?
Pomidor 'Krasnye Gryozy' 15:56, 02 sty 2021

Do góry
Wyczytałam w necie, że wymaga palikowania, a więc nie jest z pewnością samokończący.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:53, 02 sty 2021

Do góry
No Aniu, ja też składam ukłony w stronę twojego ogrodu, niesamowita robota.
Ogród zielonej AniaK 15:49, 02 sty 2021

Do góry
Dokonałaś niesamowitej przemiany, no widzisz? Moje może trochę mocne słowa ... zrobiły dużo dobrego! Normalnie czapki z głów, te szałwiowe rabaty, róże, ostróżki i pousuwanie wszystkiego czego było za dużo...moja robota ma sens dla takich efektów:

Kolorystycznie - Bajka!
Ogród Cioci cz. 3 15:34, 02 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak wiem, zauważyłam u mnie w pewnym momencie zaistniała myśl: wszystko już było, wszystko już stosowałam... teraz poszłam w minimalizm, ale pewnie kiedyś wrócę do kokard i bombek

Dzisiaj przeleciałam Twoje wątki, bo nie są pozamykane stare (Może zamknąć?) i stwierdziłam jak super metamorfozy dokonałaś. Może też coś jest moją zasługą nieskromnie powiem Super robota.
Jeszcze jedno powiem, dzisiaj klientka, która zwróciła się o projekt, jako inspirację dała 4 zdjęcia z Twojego ogrodu wyobraź sobie. Mam kopiować ciebie. WOW!

Danusiu nie będziesz mnie kopiowała bo to wszystko co ja zrobiłam to zobaczyłam w Twoich projektach. Oczywiście coś zmieniłam, coś dodałam ale mój ogród to Twoja zasługa i dziewczyn z O które też tu się inspirowały.Oczywiście że jestem dumna że ktoś się może moim ogrodem inspirować ale ja jestem tylko uczennicą wspaniałej ogrodniczki Danuty Młoźniak. Nigdy tego nie ukrywam i jestem z tego dumna jak nie wiem co Buziaki

Oczywiście zamknij stare wątki bo już się mylą.
Żywopłot strzyżony liściasty 15:26, 02 sty 2021

Do góry
Ja bym obstawiała jednolity a różne nasadzenia. Hortensje dobrze wyglądają gdy tło mają bordowe, wiec polecam buk o bordowych liściach.

Działka długa i wąska..ok. Możesz podzielić na odcinki i mieszany nie mieszany jedno to drugie inne, tylko jeden odcinek np 1/3 jedna roślina żywopłotowa w ilości potrzebnej, potem kawałek czegoś innego, ale zaplanowane, podzielone a nie przypadkowe.
Ogród Cioci cz. 3 15:23, 02 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak wiem, zauważyłam u mnie w pewnym momencie zaistniała myśl: wszystko już było, wszystko już stosowałam... teraz poszłam w minimalizm, ale pewnie kiedyś wrócę do kokard i bombek

Danusiu Ty jesteś dla mnie jak kreator mody ogrodowej bo pewno i oni takie myśli mają że wszystko już było. Przyjdzie natchnienie i na 100% znowu nas zaskoczysz nową kolekcją pomysłów.Kochana życzę wiele sił bo tyle masz nam jeszcze do pokazania i wiem że wiele jeszcze planów Zmieniłaś moje postrzeganie ogrodu od pierwszego zobaczenia bukszpanowego. Potem Twoje realizacje zachwycały mnie i inspirowały. Wiesz że tak wiele Ci zawdzięczamy ( nie tylko ja). Zawsze będę Ci za to wdzięczna i zawsze kiedy popatrzę na swój ogród będę słać do Ciebie ciepłe myśli.
Ogród Cioci cz. 3 15:12, 02 sty 2021

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Danusiu to ozdabianie to Twoja szkoła Ty już nie wydalasz??? Przy Twoim areale ja wymiękłabym w połowie sezonu. Ozdabianie to taki troszkę przerywnik w pracach kuchennych a Twoje ozdoby nawet jak już ich niewiele to zawsze inspirują Pozdrawiam serdecznie

Dzisiaj przeleciałam Twoje wątki, bo nie są pozamykane stare (Może zamknąć?) i stwierdziłam jak super metamorfozy dokonałaś. Może też coś jest moją zasługą nieskromnie powiem Super robota.
Jeszcze jedno powiem, dzisiaj klientka, która zwróciła się o projekt, jako inspirację dała 4 zdjęcia z Twojego ogrodu wyobraź sobie. Mam kopiować ciebie. WOW!
Pomidor 'Krasnye Gryozy' 15:08, 02 sty 2021

Do góry
Zapytaj w pomidorlandii, ja nie znam.
Ogród Cioci cz. 3 15:06, 02 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aleś się napracowała kobito. Ja już wymiękam.
Pozdrawiam

Danusiu to ozdabianie to Twoja szkoła Ty już nie wydalasz??? Przy Twoim areale ja wymiękłabym w połowie sezonu. Ozdabianie to taki troszkę przerywnik w pracach kuchennych a Twoje ozdoby nawet jak już ich niewiele to zawsze inspirują Pozdrawiam serdecznie
Ogród Cioci cz. 3 14:12, 02 sty 2021

Do góry
Aleś się napracowała kobito. Ja już wymiękam.
Pozdrawiam
Ogród cioci 14:10, 02 sty 2021

Do góry
wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/4617-ogrod-cioci-czyli-ciociogrod
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:03, 02 sty 2021

Do góry
Część 3 (aktualna) jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/6115-ogrod-cioci-cz-3
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:06, 02 sty 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
Danusiu ale masz pomysly
daliowy labirynt hihih i nie wykopywnie dalii, to sie jeszcze duzo musi ocieplic

Wiem, ale w Anglii są już takie miejsca gdzie zostawiają dalie w gruncie. Mi jedna przezimowała taka drobna... a druga w donicy w namiocie foliowym... Jakby się uprzeć to jest możliwe.

A jakby co, to nie wiem, kto mi pomoże wykopywać np. 2 tysiące dalii?
Ogród w trakcie tworzenia 09:12, 02 sty 2021

Do góry
Szklarnia zrobiła na mnie ogromne wrażenie, uściskaj Wykonawcę! Chylę czoła. Mój M. też by mi zrobił, ale tyle ma innej roboty, że nawet nie śmiem go prosić.. Zamówiłam i zbudowali, przywieźli.

Zapewne będziesz teraz rozmieszczać więcej drzew, ani się spodziejesz, a zazieleni się i stworzy mikroklimat, a ogród nabierze rozpiętości.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 02 sty 2021

Do góry
Mnie też Sebku taka pogoda pasuje, może doczekam się lat, że nie trzeba będzie wykopywać dalii?? To by dopiero był czad... wtedy posadzę pole daliowe tak z 3000 m2 dalii. Taki labirynt daliowy...ooo! nawet niezły pomysł.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:13, 01 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Darciu, od roku jestem w grupie 60+ więc liczę na to bardzo... Apeluję szczepcie się!

Ja w grupie 30+, muszę czekać, ale też namawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:15, 01 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak Basiu, w grupie wsparcia zawsze łatwiej no i można ewentualnie jakieś wypady prywatne robić w kameralnym gronie.

Darciu, od roku jestem w grupie 60+ więc liczę na to bardzo... Apeluję szczepcie się!

Szczepienie to jedyne rozwiązanie. Nie trzeba się bać szczepionka jest bezpieczna (z dobrego źródła). Najlepsze sztaby naukowców nad nią pracowały z całego świata Polacy też, trzeba im wierzyc. W Polsce też była testowana.

Też apeluje aby się szczepić. Jak tylko będzie moja pora zaszczepie się a może wczesniej.

Wszystkiego dobrego w 2021 przede wszystkim zdrowia i siły Danusiu.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies