Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Co i jak? Nowicjuszka 17:00, 05 maj 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)

Toszka ja już 1 partię lawendy przy różach posadziłam co 40 cm i mam to zaś przesadzać?

co ile sadzimy:
kocimiętkę
hortensje bobo
vaniliowe
limonkowe
trawy miskant Variegatus
morning light
stipa
różanecznik schneekrone

kocimiętke co 45-60cm.
hortensje z zależności jak będziesz ciąć i prowadzić ja mam sadzone co ponad metr
vareigatus co min. 80cm
ML co 60-80cm
stipa co 45-50
różanecznik co 1m

a w praktyce i tak w razie ścisku trzeba rozsadzić
Mały ogród w małej gminie 23:46, 04 maj 2016

Do góry
paula23 napisał(a)
No to jeśli jodła ma być z tych mniejszych osiągnie ten rozmiar za dajmy na to za 10 lat więc tak bym się tym nie przejmowała i coś bym tam wsadziła chodź by na te 10 lat fakt szpaler szmaragdów będzie bez sensu ale hortensja da ładny pokaz od strony placu i ulicy

Myśle że mniej więcej tak było by dobrze:

Szczegóły musisz sama już wybrać czyli tawuła może być z boku a berberys przed hortkami z żurawek można zrezygnować całkiem, hortki i miskant ozdobią ten kawałek zimą, koło róż i hortek wsadź cebulki dadzą pokaz wiosna, jak Ci już będzie bardziej pasować
Czyli zimą zostanie to:

Czy te rysunki sugerują trzy hortensje i trzy miskanty? A pamiętasz ze tak od berberysow w dół idzie szpaler szmaragdow? Nie zrobi się mi tam dziwna dziura od tego momentu? Bo wiesz, jak hortensje będą bez liści to będą mieć tzw łyse plecy i bok.
Przyznaje, że mi się podoba bardzo twój pomysł. Dziękuję Ci ogromnie.
Mały ogród w małej gminie 23:23, 04 maj 2016

Do góry
No to jeśli jodła ma być z tych mniejszych osiągnie ten rozmiar za dajmy na to za 10 lat więc tak bym się tym nie przejmowała i coś bym tam wsadziła chodź by na te 10 lat fakt szpaler szmaragdów będzie bez sensu ale hortensja da ładny pokaz od strony placu i ulicy

Myśle że mniej więcej tak było by dobrze:

Szczegóły musisz sama już wybrać czyli tawuła może być z boku a berberys przed hortkami z żurawek można zrezygnować całkiem, hortki i miskant ozdobią ten kawałek zimą, koło róż i hortek wsadź cebulki dadzą pokaz wiosna, jak Ci już będzie bardziej pasować
Czyli zimą zostanie to:

Mały ogród w małej gminie 18:36, 04 maj 2016

Do góry
Daj zdjęcie jodły dokładne spróbujemy dojść do tego co to za jodła wtedy będzie wiadomo jaki rozmiar będzie "nosić" w przyszłości

Ile zostawiłaś jej do siatki? Bo bierz pod uwagę że ona będzie rosła w każda stronę nie tylko w stronę tujek Jeśli to jakiś większy/szybciej rosnący okaz to moim zdaniem nie powinna rosną bliżej jak 3m od siatki. Może odnoszę mylę wrażenie patrząc na zdjęcie ale ona chyba jest zbyt blisko siatki

Hm... a ta tawuła koło hakuro konieczna ?

Bo jakby z niej zrezygnować to zrobiłabym tak:

1. Azalie + iglaki
2. Hakuro + róże + lawenda na przód
3. Hortensje + żurawki + miskant
4. Jodła i ewentualnie tutaj dorzucić tawułę skoro nie wrzosy

Ps nie ma za co dziękować ile mogę tyle pomogę

Sadzenie azali i iglaków rozmyśle wieczorem i napisze bo teraz czas mnie ogranicza Gdybyś miała zdjęcie tej strony (gdzie maj być azalie) ale od strony bramy zrobione była bym wdzięczna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:34, 04 maj 2016

Do góry
wodzyn napisał(a)
Danusiu a ja mam pytanie: czy skoro przed choina jeddeloh poradziłem carex ice cream to za nią będzie pasował miskant vafiegatus czy raczej tego nie łączyć. A może masz inną propozycję na dobre zestawieni z choina.
Ps. Sorry, że u Ciebie ale to najpewniejsze miejsce miejsce. Ogarniesz aż za wiele, ( i tu ukłon w Twoją stronę) ale o tej porze roku nikomu nie starczy czasu na wszystko.
Do bukszpanowego zaglądam regularnie, ale teraz mam zepsuty komp a że smartfona ciężko.
Pozdrawiam

Nie łączyć, zielony musi być z tyłu.
Mój jest ten kawałek ogrodu 16:26, 04 maj 2016

Do góry
Musiałam zrobic lekką przebudowe w miejscu gdzie rosła czesc hiacyntów wiec je wykopałam - maja nadal liscie i tak sie zastanawiam czy ich po prostu nei wsadzic w innym miejscu juz teraz, podkarmic i zobaczyc co z tego bedzie.
W innymi miejscu siedzą nie ruszane, ale krócej niz te wykopane, jeszcze kwitną.

Co do traw - u mnie ruszył miskant Morning Light, Malepartus i jeszcze jeden ktorego nazwy nie pamietam Zebrinus i kolejny ktorego nazwy nie pamietam udają martwe - mam nadzieje, ze udają. Do Gracka jeszcze musze zajrzec, ale on tez nei ma tyle słonca co te wystartowane, wiec mysle ze spi. Masakra z tymi nazwami odmian miskantów - musze obowiązkowo wszystko zidentyfikwoac i powpisywac gdzies, bo pozapominam wszystko jak tak dalej pojdzie Jeden to na pewno DroningIngrid tylko który to z tych dwóch? Ne iwiem gdzie ja miałam głowe gdy je kupowałam.
Widze, ze ruszyła tez rozplenica - rosnie w pełnym słońcu. Turzyce rosną.
Molinie kupiłam ledwo wystarowaną - nei wiem gdzie ją trzymali i czy juz czas na nią w naszej okolicy.
Ogród z łezką II 14:20, 04 maj 2016

Do góry
Majowy weekend był pracowity, za wyjątkiem niedzielnej Pierwszej Kumunii mojego wnusia.
Jestem zadowolona z postępu prac
M kopie i rureczki z kabelkami kładzie do nawadniania i oświetlenia drugiej strony ogrodu.
Poprzesadzałam parę roślin na skarpie, wywaliłam dwie wielkie hebe, bo już wyrodzone były. Wyplewiłam całą skarpę co do chwasteczka Lubię tak
I na skarpie w miejsce hebe zamówiłam tawułę japońską. A z tym zamówieniem jeszcze dwa floksy, bo mi zginęły przez zimę. Dwie jeżówki mi tez padły i jeden miskant w dalszym ciągu nie daje oznak życia. Czyli bylinowy trzeba będzie odwiedzić, bo dla 15 roślin to już opłaci się jechać.
Co i jak? Nowicjuszka 14:10, 04 maj 2016

Do góry

Toszka ja już 1 partię lawendy przy różach posadziłam co 40 cm i mam to zaś przesadzać?

co ile sadzimy:
kocimiętkę
hortensje bobo
vaniliowe
limonkowe
trawy miskant Variegatus
morning light
stipa
różanecznik schneekrone

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:31, 04 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za pusto, potrzebne są jeszcze spore drzewa z koronami ponad płot. Wszystko małe, tuje dorosną. Szmatę wywal, nic dobrego z tego nie będzie.

Dosadź jeszcze miskant np. Gracillimus - bedzie wysoki, hortensjami nieco zjedź do dołu.

Danica może być, pomiędzy Carex Evergold, w Carex tulipany i krokusy.

porada od samej Szefowej super czy posadzić 2 śliwy czy jedną śliwę i jakieś inne fajne drzewo?

Miskant - Miscanthus 11:51, 04 maj 2016

Do góry
Może ktoś rozpozna czy to jest miskant gracillimus?
Kupiłam późną jesienią na all. Mam wątpliwości czy przysłali to co zamówiłam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:18, 04 maj 2016

Do góry
Za pusto, potrzebne są jeszcze spore drzewa z koronami ponad płot. Wszystko małe, tuje dorosną. Szmatę wywal, nic dobrego z tego nie będzie.

Dosadź jeszcze miskant np. Gracillimus - bedzie wysoki, hortensjami nieco zjedź do dołu.

Danica może być, pomiędzy Carex Evergold, w Carex tulipany i krokusy.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:22, 03 maj 2016

Do góry
Danusiu a ja mam pytanie: czy skoro przed choina jeddeloh poradziłem carex ice cream to za nią będzie pasował miskant vafiegatus czy raczej tego nie łączyć. A może masz inną propozycję na dobre zestawieni z choina.
Ps. Sorry, że u Ciebie ale to najpewniejsze miejsce miejsce. Ogarniesz aż za wiele, ( i tu ukłon w Twoją stronę) ale o tej porze roku nikomu nie starczy czasu na wszystko.
Do bukszpanowego zaglądam regularnie, ale teraz mam zepsuty komp a że smartfona ciężko.
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:07, 03 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
kuchenna rabatka z moimi ulubionymi narcyzami

a powiedz mi, czy ci kiedys przemarzly ML ?

Chyba nie, raczej zasuszyłam je jesienią lub latem. Ale dopiero dzisiaj u mnie ruszaja kolejen trawy. Jednak cały czas było nocami zimno i np okazało sie ze wszytskie stipy wypuszczaja zielone kły miskant śpi mi tylko jeszcze jeden, ale obejrzę go dopiero za kilka dni. Własnie leje, nice mają być ciepłe więc się okaźe czy źyje. Poczekaj jeszcze chwilę aż grunt będzie ciepły i rośliny ruszą.

Stipy bardzo mnie ucieszyły , bo będą szaleć na różance
Ogród pod sosnami 13:52, 03 maj 2016

Do góry
Może ktoś rozpozna, czy to jest miskant gracillimus?
Tyle radości ile rozterek i dylematów :) 11:22, 03 maj 2016

Do góry
Witam wszystkich serdecznie.
Od dłuższego czasu podczytuję forum. Od ubiegłego roku nasadziłąm już troszkę roślinek, ale im dłużej czytam forum, tym mam więcej dylematów. Na pewno pogubiłam się już w tych nasadzeniach. Wiem, ze trochę trzeba poprawić, ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać

Może najpierw powklejam troszkę zdjęć

Widok od drzwi wejściowych. Na srodku po lewej stronie rabata z iglakami, kilka wrzosów (nie udały się, do wyrzucenia ) po prawej szpaler lilaków Meyera Palibin na pniu. Doradziła mi tak Pani w szkółce, zalecała podsadzić jałowcami płożącymi, ale jakoś mi to nie pasuje. Kombinowałam z różami miniaturowymi, ale też nie pasują. Póki co czeka na pomysł

tutaj widok na iglakową rabatę od strony ścieżki prowadzącej do domu

nieszczęsne Palibiny.... sama już nie wiem, czy dobrze zrobiłam. Kombinuję z hostami, bergenią.... sama nie wiem

Rabata pod oknem kuchennym. Trzy vanilki i jedna hortensja ogrodowa (no name, dostałam od teściowej i póki co czekam co wyrośnie). Z przodu żurawki. Z tyłu chciałąm trawy, ale chyba będzie brak miejsca.
Po lewej stronie rabaty magnolia Galaxy, po prawej stronie magnolia Susan.

Widok od strony ulicy, od furtki. Zastanawiałam się czy razem nie pociągnąć tej rabaty z Palibinami przy ścieżce, na końcu jest oddzielona samotna magnolia Susan, później pod oknem rabata z hortensjami, a za nią oddzielona magnolia Galaxy. Oddzielona tzn. trawa dzieli rabaty i magnolie.

Tył ogrodu, za domem powklejam później. Tam rośnie głónie trawa i rabata z bylinami, piwonie, ostróżki, monarda. W sumie taki misz masz.

Widok na ogród z tarasu. Tył domu, strona południowo-zachodnia.
Z lewej strony na murku rosną różne krzewy. W sumie nie mieliśmy wyboru, bo sąsiad postawił siatkę i jakoś musieliśmy murkiem zniwelować różnicę terenu. Na wprost tarasu tuje szmaragdy, które chciałam ożywić. W rogu rosną w zeszłym roku posadzone 2 rozplenice, miskant zebrinus i przetaczniki. Do przesadzenia. Mam trzy róże Louise Odier i zastanawiałąm się, czy gdzieś w to miejsce nie wsadzić. Kawałek dalej powsadzałąbym kilka róż Williama Szekspira, bo takie też mam, a wokół coś, co fajnie pasuje. Mam kupionych kilka rozchodnikó okazałych

Po środku co prawda rosną porzeczki i agrest na pniu, ale chyba nie przeszkadza jesienią mogę znaleźć inne miejsce na nie.

Powyżej rabata od prawej, trawy (do przesadzenia, dostałąm i musiałam gdzieś upchnąć dwie piwonie, monarda i dwie ostróżki. W zeszłym roku rosły też tam floksy i coś jeszcze, chyba gailardia. Jak powschodzi to zobaczę, Ta moja radosna, ubiegłoroczna twórczość
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:04, 03 maj 2016

Do góry
babka napisał(a)
Bilans strat pozimowych:

Zawilce japońskie Honorine Jobert - 5 z 5 szt
Carex Phoenix Green - 5 z 5 szt
Carex Everlime - 1 z 1 szt
Miskant chiński 'Gracillimus' - 7 z 7 szt
Miskant chiński 'Morning Light' - 1 z 2 szt
Rozplenica japońska Hameln - 1 z 2 szt
Hortensja ogrodowa - 2 z 3 szt

Edit: zapomniałam dodać, że też prawdopodobnie wszystkie carexy Milk chocolate czyli
8 z 8 szt

o kurcze .... jednak ten mróz dał radę, u mnie też ML i amazon mist ...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 03:48, 03 maj 2016

Do góry
babka napisał(a)
Bilans strat pozimowych:

Edit: zapomniałam dodać, że też prawdopodobnie wszystkie carexy Milk chocolate czyli
8 z 8 szt

koszmarna ta twoja lista,u mnie też dużo roślin padło i wiele też wygląda paskudnie,damy radę Olu
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:44, 02 maj 2016

Do góry
Bilans strat pozimowych:

8 z 8 szt

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:51, 02 maj 2016

Do góry
skarabeusz napisał(a)

Mówisz, że rabata 3x 5 a co będzie po lewej i prawej?
Ile masz tej danicy? Jeśli nie kupiłaś, to nie kupuj.

Ja to sadziłabym rośliny szybko rosnące. Na tak dużej działce potrzebne są drzewa, utworzą kanwę ogrodu i cień -co na takiej przestrzeni jest dużą wartością.
Drzewa liściaste jak: brzozy, jarząby, dąb czerwony, oliwniki, wierzby, katalapy.
Byliny wysokie szybko rosnące jak aster nowobelgijski, ostróżka ogrodowa, naparstnica purpurowa, parzydło leśne, oraz trawy: miskant chiński i cukrowy, trzcinnik piaskowy. Okazałe kępy tworzą już w drugim roku uprawy.

z prawej strony(też około tyle metrów działka powiększyła się o ten pas ziemi gdy zrobiliśmy płot-teściu tą część obrabiał) chcę posadzić rododendrony jakąś ładną choinkę,magnolia Susan czeka w garażu pewnie też tam wyląduje,jakieś trawy ale nie wiem jakie ,kulki bukszpanowe bardzo mi się podobają ale straszne u mnie wiatry i bukszpany chyba przez to trochę żółkną czy to możliwe?
wracając do szpaleru z hortensji byliny ok ale muszę mieć coś zimozielonego żeby zimą nie było smutno a ta rabata jest widoczna od frontu domu.
Ogród Anety 02:27, 02 maj 2016

Do góry
anetta napisał(a)

Za turzyca włosista a przed kulami Miskant Apache, a za kostrzewą siną a przed Zebrinusem nieopisana Turzyca Ice Dance.

No to już wszystko wiem Opis tego ciemnego też znalazłam już w twoich wczesniejszych wpisach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies