Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedogródek pod dębem 17:02, 13 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bardzo mi się ten fragment podoba

Nie wiem co tam masz na późniejszy efekt, ale ja bym dorzuciła tawułek i kokoryczy oraz brunery

Sylwinko, miód na moje ogrodnicze serce.

Bruner trochę tam rośnie ( bardzo je lubię i mam np w balii) ale na Cienistej nie są zbyt okazałe.

Tak, kokorycz powinna sobie tam dać radę. Skorzystam z rady.
Tawułki wolą chyba słońce?

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:14, 13 lut 2024

Do góry
Sesleria jesienna idzie jak burza
Uwielbiam tę trawę

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:01, 13 lut 2024

Do góry
Dzisiaj wolny dzień, a zatem kolejna rabata sprzątnięta . Ale żołędzie tylko z grubsza, za dużo ich tu było...

Tak było (pod liśćmi dodatkowo miliard żołędzi):
Sezon 2017 u Hanusi 15:55, 13 lut 2024

Do góry
Przecieram oczy, i co widzę....wiosna pod oknem!

Powinnam być już częściej, bo może i ogród zaliczę w tym tygodniu.

Na razie. parapet, niestety. W podglądzie 2 kuwety-papryka już skiełkowana.

Na zachętę archiwalne fotki. Pięknego sezonu życzę.

Przedogródek pod dębem 15:52, 13 lut 2024

Do góry

Bardzo mi się ten fragment podoba

Nie wiem co tam masz na późniejszy efekt, ale ja bym dorzuciła tawułek i kokoryczy oraz brunery
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:45, 13 lut 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
Wiolu, jeśli Ty przy maleństwie działasz to muszę się zmobilizować i wyruszyć pełną parą Jak się miewa Wasza słodka Księżniczka? Jak moje były małe to mieszkałam w bloku i zawsze marudziłam, że gdybym miała własny ogród to ile więcej mogłabym zrobić wystawiając maluszka do spania na powietrzu, zamiast długich spacerów,podczas gdy a głowie krążyły myśli, że w domu obowiązki czekają

Czekam z utęsknieniem na wiosnę, zimy nie lubię choć pozwala na reset i spowolnienie. Wyobraź sobie, że zmarzły mi wrzośce, miałam je z 5 lat, zostały suchelce. Nawet ogrodówki mają żywe pąki, klony dobrze wyglądają, ale wrzośce nie kumam o co chodzi. Kupię nowe bo je lubiłam bardzo

Działam w sobotę jak eM jest w domu
Ostatnio byłam 3h w ogrodzie i byłam w
7 niebie

Księżniczka tfu tfu rośnie zdrowo ,jest kochana,cudowna.Aniołeczek
A w weekend przespała nawet całą noc
Więc rodzice wyspani

Wczoraj byłyśmy na spacerze i malutka spała w wózku. Jak wróciłyśmy spała,więc mamusia szybciutko obcięła turzyce cieniste,bo już się zieleniły

Też już wiosny się nie mogę doczekać doczekać ,ale to już za momencik

Może wrzoścom za dużo wody zaszkodziło ,hmm
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:22, 13 lut 2024

Do góry
I u siebie znalazłam namiastkę wiosny. Ranniki i przebiśniegi, to dar od Hanusi

Ogródek Gosi 14:08, 13 lut 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)
[/img]

Jak ja lubię takie gąszcze odliczanka brzmi coraz lepiej
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:46, 13 lut 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Te listki kojarzą mi się z zawilcami, ale rozumiem, ze to raczej niemożliwe? -
Piękny oczar, muszę o nim pomyśleć, dotychczas jakoś mi nie dźwięczał... Jak on się prezentuje po czasie kwitnienia?
Fajny gość, u siebie w ogrodzie nie miałam, ale w zeszłym roku kilka sztuk przechadzało się po mojej drodze .
Kocinę masz bojową .

Te zawilce nie są takie całkiem niemożliwe bo kiedyś na tej rabacie rósł zawilec. Doczekamy się rozwiązania zagadki jak rzeczona roślinka raczy zakwitnąć.
Oczar w sezonie jest po prostu liściastym krzewem ale znowu na jesień czaruje przebarwieniem, chociaż w tym roku go wichury rozebrały, ale liście w fazie przebarwienia ma cudne.
Myślę o drugim oczarze albo o kalinie.
O tu w buszu werbeny widać kolory,

Kocina jest szalona Jak się zorientowała, że zdjęła szelki i może poczuć trochę wolności to zwiała i wokół domu pobiegła, na szczęście wróciła pod drzwi, a nie poszła w łąki
O takie niewiniątko
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:36, 13 lut 2024

Do góry
Tak wiele osób ubolewa nad ilością opadów, a w tym samym czasie inni mają wielką radość z tego oraz faktu, że przyjście zimy przesunęło wylewanie asfaltu na naszej ulicy, dzięki czemu codziennie mamy takie atrakcje.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:31, 13 lut 2024

Do góry
NowaKiKi napisał(a)
Patrycja, ponieważ jestem mistrzynią w wyszukiwaniu wszystkiego, czy nie spotkałaś się kiedyś z jakimiś zdjęciami do prowadzenia drzewa na parasol.
Na takiej poziomej kratce np z patyków bambusowych.

1. https://pin.it/1NWnPIMR5
2. https://pin.it/23ZvoelFS
3. https://pin.it/1Nht0yymD
4. Tutaj wątek zamknięty z ogrodowiska - https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=5&quoted_post_id=151950#reply

5. https://pin.it/68T22Kiae
6. https://pin.it/1YqEZlr2C
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:43, 13 lut 2024

Do góry
Wiosna powoli i do mnie nadchodzi, ostatnie dni są wyjątkowo ciepłe. Oczar zaczął czarować, muszę jeszcze gdzieś dosadzić krzew kwitnący zimą, daje powiew radości w szarym miesiącu jakim obecnie jest luty.

Wysiałam sporo roślin metodą winter sowing, o ile dobrze pamiętam to jest to aminek, marchew Dara, orlaya, groszki pachnące, wieczornik damski. Kraspedia, którą siałam pierwszy raz pięknie wykiełkowała, ciekawe gdzie będę trzymać przepikowane roślinki?

Nie wiecie co to za siewka? Na pewno to moja wysiana w zeszłym roku z nasion marchwi, ale nie zakwitła i przeżyła zimę, wygląda na jakąś roślinę dwuletnią? Nie wiem co to może być, niby listki jak marchew ale czy to ona?

W weekend ogarnęłam rabatę na froncie, wycięłam seslerie i rozchodniki. Mam mnóstwo siewek penstemonów, pewnie część przesadzę, a część pewnie rozdam.
Takiego gościa mam codziennie w ogrodzie, mój kot w sobotę chciał go upolować i znowu się zerwała, tym razem rozpięła szelki na szczęście byłam w ogrodzie bo mogłabym jej już nie znaleźć.

Cebulowe też się u mnie powoli pokazują, już się nie mogę doczekać
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 11:11, 13 lut 2024

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Widać żurawie?

Ale głuptas ze mnie, wpatrywałam się w niebo dobre kilkadziesiąt sekund i myślę, gdzie te żurawie w końcu wzrok skierowałam ku ziemi
U mnie oczar też już otworzył pająki.
Ogrodowe wariacje 11:10, 13 lut 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
Zmarzły mi wrzośce, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi, taka sytuacja. Na pewno nie miały sucho, zestarzały się czy co? Nie będę ich ratować, wykopę i posadzę nowe.

Wiązań, a jak u Ciebie z deszczami? Jeśli jest tak jak u mnie (czyli pada niemal bez przerwy) to może zgniły im korzenie?
Ogrodowe wariacje 11:01, 13 lut 2024

Do góry
Zmarzły mi wrzośce, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi, taka sytuacja. Na pewno nie miały sucho, zestarzały się czy co? Nie będę ich ratować, wykopę i posadzę nowe.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 10:50, 13 lut 2024

Do góry
Wychodzę z założenia, że lepiej ciąć źle niż wcale
Trochę podszkoliłam się na studiach, bo mieliśmy praktyczne zajęcia w sadzie. Kiedy profesor podchodził do drzewa i ciął gałęź za gałęzią, to wiele osób wydawało okrzyki przerażenia a potem cała grupa miała za zadanie przyciąć rząd jabłoni czy brzoskwiń, a profesor chodził i poprawiał, czyli jeszcze coś tam docinał
Oglądałam też filmiki Zielonego Pogotowia. Tam pan pokazuje jak ciąć młode drzewka, ale też jak odmłodzić stare.
Myślę, że musisz się przełamać. Zostawiać bez cięcia nie można, bo drzewka będą wyglądać jak ta śliwa, na którą się czaję: korona uciekła do góry, dolne gałęzie usychają z braku światła. I teraz nawet drabinka nie wystarczy, żeby tą śliwę przyciąć czy w sezonie zebrać owoce.
Ale to nie znaczy, że wszystko wiem. Sama zastanawiam się, co tu ciachnąć

Daleki od ideału..... 09:37, 13 lut 2024

Do góry
Szklarnia też ogarnięta i pierwsze sałaty rosną.

Daleki od ideału..... 09:34, 13 lut 2024

Do góry
Tak Asia, siejemy. Na początek papryka, por i seler. A z kwiatów pelargonie i szałwia.
Magary Dramaty z Rabaty 00:09, 13 lut 2024

Do góry
Papryki posiane Zmarnowałam "aż" 12 ziarenek
Papryk potrzebuję sztuk 4. W każde oczko wrzuciłam 2 ziarenka. Oczek 6. Olaboga Jak wykiełkują to po jednej sadzonce usunę, a 2 sztuki na zapas będą
Trafiła mi się wielodoniczka z 10 oczkami to posiałam też sałaty i rukolę, do pikowania będzie
Wszystko się obecnie grzeje przy kominku, rano na parapet - do światła

Przedogródek pod dębem 22:27, 12 lut 2024

Do góry
ten już dwa lata u mnie rośnie. Czekam na to co pokaże

Na "końcówce" rabaty, pod płotem posadziłem cebulowe. Nie mam pełnego zdjęcia.

Jeszcze na końcu magnolia którą doradziła mi jedna z koleżanek. Jest cudna, Mam dwie białą i różową. Mają wyjątkowe kwiaty.
Obok, jesienią, prostopadle do Cienistej zrobiłem rabatę z piwonii które ratowałem z likwidowanej działki sąsiadki. Te już rosną w pełnym słońcu więc spodziewam się dobrych efektów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies