Jestem daleko w tyle z pracami ogrodowymi, właściwie to nic nie jest zrobione.
Dziś zdążyłam tylko wygrabić ten mój maleńki trawniczek i ciemność i zimno mnie zastało.
Niby pogodnie a powietrze takie sobie.
W moim ogródku o tej porze roku późno słońce dochodzi. Dom na całość rzuca wielki cień.
Z weekendem wiążę wielkie nadzieje, może uda mi się hortensje przyciąć.
A tymczasem kulki... chyba kupiłam o jedną za mało
niestety iglaki kupiłam pod nazwą iglaki - wie ktoś co to jest?
zakupiłam sobie sekator tnie róże jak masło podtrzymujący ucięte pędy , bardzo wygodny, szczególnie jeśli się tnie pędy o słabym dostępie ( np. miedzy dwoma krzakami )
z prawej u góry widać cięty pęd, a po ucięciu, góra zostaje w sekatorze
cieszę się że podoba się wam ksztAłt rabaty
mnie też i faktycznie niby nic a jest różnica
rabata z cudami będzie miała 3m a ta z typami licząc od płotu e najszerszym miejscu ok 5
Ale wszystko wyjdzie jak przestanie padac i zacznę przygotowywać rabata pod nasadzenia.
Oto moj dzisiejszy biedronkowy nabytek.
A to najmniej oczekiwane spotkanie na wczorajszym wieczornym spacerze
Buzi jej nie dalam pewnie dlatego nie zamienila sie w ksiecia.
Zbyszek,Twoje fotki krokusików sprawiły że się uśmiecham ,niemoc czy inne licho mnie dopadło ? Ewuś,wczoraj było nawet ładnie i fotki nawet zrobiłam , dzisiejszy dzień mocno depresyjny.
Ten sam wątek tylko strona wcześniej, tylko planuję, jeszcze nie dam rady ruszyć łopatą ale plan w głowie chcę mieć.
Krokus jesienny, tylko szczypiorek, kwiatów nigdy nie widziałam .
To moje przyszłe rabaty.
Asiu raz jeszcze serdecznie dziękuję za pomysł. Zmieniłam trochę prawą stronę ogrodu ograniczając ją kołem. Z większą powierzchni rabat (pierwotny plan) nie dałabym sobie rady. Stąd zmiana.
Przesadziłam trawę (-:
Darń zdjętą z trawnika przeniosłam przed frontowe ogrodzenie. W przyszłości łatwiej będzie utrzymać tam porządek.
Jestem u Ciebie pierwszy raz - skaczę sobie po letnich postach Przyciągnął mnie do Ciebie najpierw tytuł, bo jest uroczy - sama mam synka (2latka), teraz okrutny z niego urwis, ale jednocześnie kochany i przesłodki Niestety ogródek robię bardziej dla siebie niż dla niego, hihi Bo on na razie to mi tylko pąki kwiatowe obrywa z roślin i trochę mi szkoda
Zacytowałam zdjęcie - bardzo fajna kompozycja, a mnie w oko wlasnie wpadla sosenka (chyba sosenka?). Fajna kompaktowa. Pamiętasz co to za odmiana? Na jedną z rabat planuję właśnie miks z różnych niedużych iglaczków i ten jest całkiem miły dla oka
Zastanawiam się, co dać na żwirek zamiast kociej trawy.
Myślałam o którymś konwalniku oraz o bukszpanach. No i o trzcinniku KF.
Chyba że zamist tego konwalnika np turzyca ptasie łapki.
Czekam na głosowanie.
Miejsce już mam
Wyrzuciłam hakuro i rodka i zrobiło się miejsce na dwie pnące.
Wymarzły wrzosy bo ich celowo nie okryłam
Tawuły w sobotę wyprowadzają się do koleżanki
A część wsadzę do donic bo mam zamiar leżeć na tarasie z nosem w różycach
A teraz siedzę z kartką i planuję nowe nasadzenia.
W sobotę wielkie sadzenie
Dzisiaj odkryłam ze wysiala się stokrotka afrykańska. Dosłownie przy samych stopniach. I sprawdza się teoria ze przy murkach, kamieniach i obrzeżach najlepiej rośliny wschodza.
Ten fakt mnie ucieszył bo ona doskonale zapelniala w zeszłym roku przestrzeń między róża i trawami. I na dodatek jest w moim ulubionym kolorze fioletowym.