Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:58, 12 lut 2024

Do góry
Zrobiłam 2 projekty rabaty znajdujacej sie wzdłuż płotu. Co o nich myślicie. Która lepsza? Może coś zmienić?
Ogród w malinówkach 08:29, 12 lut 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Dalej rozważam wszelkie opcje z boku domu. Ostatnia była taka, by na froncie zakończyć żywopłot 3 świerkami serbskimi.

Poniżej jednak z powtórzeniem świerków koło tarasu. Wtedy było by około 1,5 m na świerki i 1,5 m ścieżki z grysu i w niej hakone. Dodatkowo trochę cienia i osłona od wiatru. Plus nie widać nas od sąsiada. Nawet jak świerki wyjdą na grys to nic się nie stanie, przejście będzie.

Dalej graby Frans Fontaine i rozplenice Moudry. Przed nimi byliny.

Za grabami miskanty i hortensje, przed nimi znowu byliny.

I na samym końcu śś i pod nią kulki thujowe w niskich trawach, czy turzycach. Rabata może być zakończona rzędem krzewów, takim jakby tłem dla tego co pod śś.

Jest tu wszystkiego duuuużo, rysunek pokazuje jak tu będzie ciasno z jakimikolwiek żywopłotem

Rysunek na brudno, nie przykładałem się, ale widać co i jak

Ja bym zrezygnowała już z tych krzewów na końcu raczej. Będziesz miał tło cisowe. W tych niskich trawach i kulkach dałabym czosnki ozdobne w miarę niskie. Te trzy szałwie nie będą widoczne za hortensją. Miskanty i hortensje dobre połączenie. Rabata pod grabami super. Co do tej w żwirku to może być monoroślinna lub wielo. Zaraz znajdę Pina, bo sobie zapisywałam gdzie było kilka innych roślin.

Edit: Nie znalazłam dokładnie tego co szukałam, ale może rozważ powtórzenie kulki zimozielonej w hakone w żwirze? A może na przodzie i tutaj pokusisz się o betonowe podświetlone lub okrągłe lampy? https://pin.it/6jeoETHWB
Ogródek Gosi 22:57, 11 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:56, 11 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:54, 11 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:53, 11 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:52, 11 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:51, 11 lut 2024

Do góry
vita napisał(a)

Kompozycyjnie idealne miejsce dla tej dalii, czy to jakiś bishop? Mam teraz fazę na tę serię dalii
Październik miałaś piękny, zapytam jeszcze o jedną roślinę...

Cześć Vita, fajnie, że zajrzałaś. Dzięki Tobie dowiedziałam sie, że są takie dalie jak Bishopy
Niestety nie mam pojęcia co to za dalia. Gdzieś zgubiłam kartkę. Wydaje mi sie, że kupowałam ją w Auchanie. Już zadałam pytanie na ZZ. Pewnie dziewczyny rozpoznają, więc dam Ci znać.
To ta dalia

Co do drugiej dalii, bo to dalia, nazywa sie Pacific Ocean.
Ja, która zazwyczaj unikam ostrych kolorów, jestem w niej zakochana. Daje po oczach.

Anda napisał(a)

Nie ubzdurało ci się Masz dobry dar obserwacji, bo pochodzę z okolic Poznania i z dziewczynami poznańskimi byłam w tym roku na wycieczce

Pięknie widoki wczesnojesienne

Ewo, właśnie ta Twoja wycieczka mnie zmyliła.
Jeśli będziesz w Polsce to zapraszam.

Monia81 napisał(a)
Gosia dotarłam i do Ciebie super, że wątek założyłaś i pokazujesz te swoje piękne włości bardzo fajnie rozplanowana przestrzeń i te kwitnące i pełne rabaty, cudownie, bardzo lubię takie klimaty

Monia, fajnie, że wpadłaś.
Przestrzeń niestety po części planuje mi mój m., ponieważ walczy o każdy skrawek trawnika.
Rabaty powstawały powolutku co roku poszerzane podczas jego nieobecności. A że często wyjeżdża to trochę udało się ukraść tego trawnika.
Ale, żadne rabaty na środku nie wchodzą w grę, bo woła, że on potrzebuje przestrzeni. Już się do tego przyzwyczaiłam, ale kiedyś bardzo chciałam zrobić taki tajemniczy ogród z zakamarkami, ścieżkami.

38 dni do wiosny

Pszczelarnia 22:25, 11 lut 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mój zestaw torebeczek z nasionami jest zdecydowanie skromniejszy. Przegląd i uporządkowanie go zajęło kilkanaście minut.
W ogrodzie też mam ciszę. Co prawda nieco wymuszoną, bo codziennie leje. Póki co jeszcze nie zgrzytam zębami z tego powodu.
Uwielbiam widok na rabaty od strony Twoich drzwi. Te zielone kule wraz z tym, co za nimi, nieodmiennie mnie zachwycają.

To krótkotrwała Twoja przyjemność obcowania z torebeczkami nasion, Gruszko!

2016, chyba najlepszy bylinowy czas ogrodu mego

Pszczelarnia 22:20, 11 lut 2024

Do góry
antracyt napisał(a)

Lubię takie kadry i to zestawienie materiałów.

Doskwiera brak kwiatków.

Grusza w Międzygórzu przy dawnym domu ogrodnika w uzdrowisku.

Pszczelarnia 22:14, 11 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ewo u nas nic nie osuszył bo co dzień deszcze padają. Zaczynam się zastanawiać jaki ten sezon będzie bo na razie zapowiada się bardzo mokry...
Działasz ostro jak na taka pogodę, efekty będą super jak to zwykle u Ciebie w ogrodzie. Szkoda, że się ta donica sypie U mnie te doniczki co mam powieszone na ogrodzeniu pękają na połowę, nie wiem czemu bo poprzednie sezony było ok. Może mają jakąś wadę techniczną z produkcji, która teraz tak się objawiła... Jak Ci sił braknie w kwietniu to sobie odpoczniesz i potem wrócą nowe jak się ogród do życia rozwinie. Najwięcej roboty zawsze jest wiosna i jesienią

Jadę do sanatorium, odpocznę i to jak! Jeszcze raz r. Gypsy Boy

Pszczelarnia 22:12, 11 lut 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Ciekawa byłam, czy dajesz ekobordy z tworzywa, czy jakieś metalowe, czy drewniane listwy?
U mnie na stole było podobnie, już ogarnęłam temat nasionkowy - prawie

Mam plan wysiać seler i pietruszkę.

Stalowe.

Pszczelarnia 22:09, 11 lut 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Też nasionka mam już ogarnięte i zastanawiam się co by tu już sobie wysiać Seler i papryki już mam wysiane, może aksamitki wysieję?

Aksamitki troszkę za wcześnie, może heliotropy albo jeżówki?

Róża Gipsy Boy nadaje się na upinanie na tzw. kopułach niewysokich. Chcę do niej wrócić.

Pszczelarnia 22:06, 11 lut 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)
Jak ja zazdroszczę siewów.
U nie nie ma warunków, zbyt ciemno

Wiele nasion wyląduje od razu w ziemi, bo nie ogarnę wysiewów parapetowych. Miałam kiedyś klasyczne angielskie rabaty bylinowe z różami, po czym skierowałam się ku Piet'owi Oudolfowi ...

Pszczelarnia 22:03, 11 lut 2024

Do góry
vita napisał(a)

Towarzyszą Ci przebiśniegi Masz jakieś nowości w torebkach? Widoczny szarłat to jaki? A na samym brzegu stołu to może nasiona aminka? Idę po swoje torebki!

Mam szarłat np.'Autumn Palette' opisany jako kolor śmietankowy i w odcieniach ochry.

Aminka planuję, była wymiana nasionkowa u nas w domu to pozyskałam go na łąkę.

Rok 2016, kwiatki z torebeczki nasion. Ach to były czasy bujnego ogrodu (wieczorowe wspominki)!

Czas na wielki powrót kwiatów do ogrodu, tak sobie myślę.

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:09, 11 lut 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Na ból głowy najlepszym lekiem jest praca w ogrodzie
Więc popracowałam

Pogoda dopisała,bo było +10 ,słońca brak ,ale i tak się zgrzałam jak nie wiem

Na cięcie za mokro ,ale na dzielenie seslerii jesiennej było idealnie

Poszło szybko,bo użyłam siekiery i młota
Lubię tak dzielić trawy, bez wykopywania całej kępy

Sadzonki poszły na grabową, już mi się podoba
Wypasione ,więc efekt już w tym roku

A jak u Was minęła sobota?
Popracowane w ogrodzie ?

No ja jeszcze nic nie sprzątałam w ogrodzie, nic nie przycinałam, liści z trawnika nie zgrabiłam, czekam na lepszą pogodę
Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:46, 11 lut 2024

Do góry
Jednego dnia słońce

Następnego dnia śnieg.

I w następnym dniu śnieg stopniał i nawet biedronka załapała się na zdj.
Ogród Basi 19:38, 11 lut 2024

Do góry

Ogród Basi 19:37, 11 lut 2024

Do góry

Ogród Basi 19:37, 11 lut 2024

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies