Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 16:30, 21 mar 2017

Do góry
Tulipany już w blokach startowych.

W kamiennym kręgu od początku 16:28, 21 mar 2017

Do góry
Pierwszy dzień wiosny zaskoczył mnie awarią aparatu fotograficznego
Telefon, pomógł mi w uchwyceniu oznak wiosny
Kilka wiosennych kwiatków jest, ale daleko jeszcze do widocznego koloru w Kamiennym.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:22, 21 mar 2017

Do góry
bartek_s1992 napisał(a)
Rabata 1 - co kłaść po korę ? Tam jest taka ciemna agrowłóknina. Jakie krzewy polecacie tam posadzić aby to się wszystko ładnie komponowało ?

RABATA 1:

Może tutaj drzewka, żeby się osłonić od ulicy. Np. 3 śliwy Pissardi.
Pszczelarnia 16:19, 21 mar 2017

Do góry
Zostawiam jeszcze jakiś klimat wiosenny, bo niedługo rozbierzemy łanie na czynniki pierwsze.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:07, 21 mar 2017

Do góry
Przedstawiam nową ogrodniczkę - Laurę
Co się stało kwiatom ... 16:00, 21 mar 2017

Do góry
Biedronka akrobatka

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 15:57, 21 mar 2017

Do góry
Mój problem dotyczy też wody a dokładnie niezbyt korzystnego miejsca wypływania deszczówki. Ogród został przerobiony, trawa zlikwidowana a w miejsce tego umiejscowione rabaty oraz skalniak. Ziemia nawieziona należy do tych bardziej zbitych i dobrze trzymających wodę, ziemia jest raczej o odczynie kwaśnym.
Problem zauważyłam już zimą a zwłaszcza jakiś styczeń, luty - opady śniegu, deszczu spowodowały że woda zalegała i wprost zamarzała a gdy śnieg stopniał to teren robił się bardzo miękki - zwłaszcza tam gdzie ma być trawa np. tuż na tyłach skalniaka, przed rabatami. Obecnie przy normalnych deszczach teren wygląda jak na zdjęciach - z widocznym rowkiem w ziemi od płynącej wody z rynny. Mimo to nie można powiedzieć że teren pod trawnik jest idealnie ubity - co pewnie jest potrzebne do siania trawnika.

Czy w takim przypadku lepiej dla świętego spokoju poprowadzić rury z rynny do rowu ( który jest tuż za ogrodzeniem) czy może dać sobie spokój i zabrać się do siania trawnika przy wcześniejszych przygotowaniu ziemi. Gdy trawnik się zakorzeni to może po prostu przytrzyma część wody i wsiąknie...

Od pewnego czasu nie było ulew także też cięzko mi powiedzieć czy gdyby wystąpiły dzień po dniu to też byłaby taka sytuacja jak po zimie - ale przecież śnieg to też "woda", tylko że deszczówka będzie uderzała też z rynny.

Tak jak wspomniałam kiedyś przy trawniku ( trawnik był prawie do połowy) problemu nadmiaru wody nie było - moze to kwestia istnienia trawnika - zatrzymania wody właśnie przez niego , może innej ziemi która była mniej zbita a teraz nawieziona po prostu powoduje przytrzymanie wody a nie wchłonięcie.

Może ktoś mi podpowie co by zrobił na takim miejscu , bo chciałabym się zabrać za sianie trawnika - w tym roku.Kolor zielony to trawa, czerwony zalegająca woda po stopnię ciu śniegu, miejsce zamarzania wody przy zaleganiu.

Co się stało kwiatom ... 15:48, 21 mar 2017

Do góry
Mirka,wiem o czym piszesz, nie wiedziałam że to się nazywa kulkowanie,
jeśli chodzi o Eden to w katalogu róż polecanych przez Związek Szkółkarzy Polskich widnieje pod nazwą róż parkowych i przycinałam ją zgodnie z tą techniką
Ewa,nawet ładnie się prezentuje, jeśli chodzi o piórka to myślę że coś tam się wydarzyło z udziałem kota ale zwłok nie było.

Mirkowy ogród (początki) 15:31, 21 mar 2017

Do góry
sonny napisał(a)
Ale masz pikowania
Witaj Anetko w moim wątku Pikowania to prawda mam sporo ale dla mnie sama przyjemność. Kwiatuszek na powitanie i zapraszam wpadaj kiedy chcesz
Ogród w remoncie 15:29, 21 mar 2017

Do góry
Pokażę co wymyśliłam na tę chwilę . Plan baaardzo wstępny i jeszcze niepełny ale może coś podpowiecie.

Pomarańczowe kółko-dereń kousa
Niebieski owal-plama z bylin jednego gatunku-szałwia,bodziszek dokładnie nie wiem jeszcze,zależy mi na długiej atrakcyjności
Czerwone kółka-hortki,limki lub wanilki
Żółte kółka-trawy np Miskant ML
Zielone kółka-pionowe akcenty chyba szmaragdy

Na razie rabatę podzielilłam na 2części tylko bo nie umiem wyobrazić sobie obsadzenia gdyby były 3 lub 4
Nie wiem co przy samej altanie jeszcze . Korci mnie dołożenie jeszcze jakiegoś krzewu np perukowca,,mam i bordowego i zielonego.
Pszczelarnia 15:20, 21 mar 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
No nie...
Myślałam o dziennych hukach - my sąsiadowi płoszym szpaki, ale to całkiem inna bajka....
Poza tym - Tobie polecam a sama to sie boję nawet huku korka od szampana

.

Kiedyś miałam takie krokusy. Ciekawa jestem czy w tym roku się pojawią?

Wymarzony sielankowy ogród..... 15:19, 21 mar 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
U nas w tej chwili na zewnątrz -2,8 zimno Zabrałam się za czyszczenie truskawek, oj jeszcze ze dwa dni nad nimi posiedzę
A poniżej dwa pierwsze iryski, które się rozwinęły, reszta jeszcze śpi

krokusiki

rabarbar budzący się

Wow piękny jest też żółty, koniecznie muszę się rozejrzeć za takim kolorkiem
W piaskownicy 15:07, 21 mar 2017

Do góry
Zakładanie trawnika. Najpierw koparkę zdjęła warstwę piasku, potem M rozłożył siatkę, żeby nawieść ciemnej ziemi. Następnie rozłożył węże do nawadniania.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 14:43, 21 mar 2017

Do góry
Latem 2016 roku posadziłam bukszpan,który był w strasznym stanie.Nie jestem pewna czy przetrwał ten zabieg.Jak mogę mu pomóc?
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:42, 21 mar 2017

Do góry
Doszła przesyłka.
Srednio jestem szczęśliwa, te bukszpany nie za bardzo wyglądają, mają jakiś taki brązowy nalot, potarłam palcem - schodzi, może czymś popryskane

Małymi kroczkami do celu... 14:25, 21 mar 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Pojechałam kupić agrowlóknine i nie kupiłam,wróciłam za to z.....

Był jeden, jedyny i czekał na mnie .

aaaaa
śłiczny tfu tfu
gdzie>>Park?
Mała Eleczka 14:10, 21 mar 2017

Do góry
Mała Eleczka 14:09, 21 mar 2017

Do góry
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:07, 21 mar 2017

Do góry
Dziś w pierwszym dniu wiosny cebulica

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies