Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 00:04, 14 maj 2017

polinka napisał(a)
Muszę sobie zapisać Zawitki sposób na ukorzenianie. Czas zacząć pomysleć o własnych cisach
Witaj Polinko w moich skromnych progach
Widzę, nowy, śliczny awatarek Bywam u Ciebie i podziwiam metamorfozy ogrodowe. Cudne masz rabaty
Skromnym tulipanem Cię witam

m_gocha 00:35, 14 maj 2017

Ależ miałam dzisiaj niesamowite widowisko w ogrodzie

Na starym orzechu od wielu lat są dwie budki dla szpaków. Przechodząc w jego pobliżu nagle usłyszałam przeraźliwy skrzek szpaka (znam ten głos - zawsze oznacza on niebezpieczeństwo). Byłam pewna, że to znów pewnie blisko znalazła się sroka. Pobiegłam na ratunek ale jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam na drzewie wiewiórkę i atakującego ją szpaka. W pierwszej chwili pomyślałam, że pewnie wiewiórka przyszła po swoje pochowane orzechy (fakt, że pełno ich w ogrodzie pozakopywanych w ziemi) i już miałam zamiar ją bronić, ale po chwili stwierdziłam, że chyba nie jest takim niewiniątkiem .

Udało mi się nagrać filmiki z tej walki można zobaczyć je tutaj *szpak kontra wiewiórka cz. 1 oraz
*szpak kontra wiewiórka cz. 2

Byłam pewna, że wiewiórka żywi się tylko nasionami, orzechami, roślinami ale później doczytałam, że również jajami czy małymi pisklętami

A to zdjęcia tego niewiniątka

Wiem, że dla niektórych osób może wydać się bardzo drastyczne przycięcie orzecha, ale zapewniam, że odbija gęstym listowiem a jest to jedyny sposób aby ten orzech mógł mieć rację bytu w moim małym ogrodzie. Trzymam go głównie ze względu na szpaki
kerii 00:59, 14 maj 2017

Uff wygląda na to, że szpakowi się udało obronić gniazdo przynajmniej tym razem. Jakoś specjalnie nie pałam sympatią do wiewiórek, ta Twoja to przynajmniej ruda a u mnie takie jakieś czarne biegają skrzyżowane nie wiadomo czego z czym i wyjadają mi orzechy (zwłaszcza laskowe) jak by mało w lesie miały.

A wiesz, że ja tez mam budkę ze szpakami na orzechu i dodatkowo skubańce mają gniazdo w szczycie domu. A sroka się gnieździ u sąsiada za za płotem. Wredny sąsiad to i ma wredne ptaszyska )

Też mam czasami ochotę przyciąć drastycznie tego orzecha bo zacienia pół działki ale lubię orzechy ) więc rośnie wielgachny i w brew opinią, że szkodliwy dla innych roślin to całkiem dobrze radzi sobie pod nim rabata z rodkami
Margarete 01:38, 14 maj 2017

Ale akcja
Trafiłam tu i na filmik od Bogdzia. Nie myślałam że wiewiórki to drapieżniki, wydawało mi się że one są tylko roślinożerne. Ale gdyby tak było to przecież nie byłaby taka zdeterminowana w próbie dotarcia do budki a szpak w obronie budki z małymi w środku..
Świetnie że udało ci się to sfilmować. Gratuluję.

U mnie dziś też miałam drobną "przygodę" że sroką. Pracowałam cały dzień w ogrodzie i trochę pomagała mi moja mama, już mocno starsza pani. W pewnym momencie na stoliku na tarasie postawiłam herbatę i ciasto z rabarbarem i z kruszonką. Ja swoją porcję zjadłam i poszłam do pracy a mama nie. Po kilku minutach mama podeszła do tarasu a tam sroką siedzi na oparciu fotela a ciasto pokruszone i rozrzucone jest wokół. Zrobiła sobie sroczka "stołówkę"ale dziwne że teraz ...jakby to była zima to rozumiem ale teraz,....
Najbardziej,jej ucieszyła się moja suka bo to ona dostała resztę tego ciasta
Gosiek33 08:02, 14 maj 2017

Gdy wychowują młode wiewiórki zmieniają się w drapieżniki i wybierają pisklęta z gniazd i polują na słabsze osobniki by mieć pokarm dla swoich młodych, to samo robią większe ptaki - to dżungla
zawitka 13:11, 14 maj 2017

Obejrzałam filmiki i pośmiałam się troche jakie to zwierzaki sprytne i jak walczą ze sobą o swoje ;d Piękne masz tulipy faktycznie w tym roku długo stały.

A swoje hiacyny czymś podsypywałaś ???U mnie hiacynty i wrzosy nie chą rosnąć ---hiacynty jak posadzę nawet duże cebule to rosną jakieś powyginane słabe kwiaty a wrzosy też giną i nie wiem co jest przyczyną ????POzdrwiam i dzięki za zaproszenie .Zaznaczam i będę wpadać
Margarete 19:33, 14 maj 2017

Gosiek33 napisał(a)
Gdy wychowują młode wiewiórki zmieniają się w drapieżniki i wybierają pisklęta z gniazd i polują na słabsze osobniki by mieć pokarm dla swoich młodych, to samo robią większe ptaki - to dżungla

Już też doczytałam o tych zachowaniach wiewiórek, nie myślałam że to taki drapieżnik, ale cóż nie ma się co dziwić .....też chce źyć, natura tak to poukładała i tyle....
Pozdrawiam
Pozdrawiam - jestem pierwszy raz w tym wątku, zaznaczam i z przyjemnością porozglądam się po tym ogródku
m_gocha 22:39, 14 maj 2017

kerii napisał(a)
Uff wygląda na to, że szpakowi się udało obronić gniazdo przynajmniej tym razem. Jakoś specjalnie nie pałam sympatią do wiewiórek, ta Twoja to przynajmniej ruda a u mnie takie jakieś czarne biegają skrzyżowane nie wiadomo czego z czym i wyjadają mi orzechy (zwłaszcza laskowe) jak by mało w lesie miały.

A wiesz, że ja tez mam budkę ze szpakami na orzechu i dodatkowo skubańce mają gniazdo w szczycie domu. A sroka się gnieździ u sąsiada za za płotem. Wredny sąsiad to i ma wredne ptaszyska )

Też mam czasami ochotę przyciąć drastycznie tego orzecha bo zacienia pół działki ale lubię orzechy ) więc rośnie wielgachny i w brew opinią, że szkodliwy dla innych roślin to całkiem dobrze radzi sobie pod nim rabata z rodkami

Jola nie raz zdarzało mi się płoszyć sroki, które dobierały się do budki szpaków.
Do tej pory nie miałam nic do wiewiórek - nawet jak mi prawie wszystkie orzechy wyprowadziły z drzewa, no ale teraz dostały u mnie żółtą kartkę
Moja działka jest bardzo mała i niestety zwłaszcza jesienią (gdy wręcz szuka się słońca) orzech sporo ją zacienia - stąd to drastyczne cięcie. Póki co znosi to doskonale
U mnie orzech to głównie miejsce dla domków dla szpaków. A przylot szpaków na wiosnę i ich pierwsze pogwizdywanie jest dla mnie czymś magicznym. Z reguły wygląda to tak, że rano budzi mnie ich gwizd i wtedy nagle przychodzi olśnienie: to już wiosna i ciepło się robi na serduchu

Pozdrawiam serdecznie
m_gocha 22:52, 14 maj 2017

Margarete napisał(a)

Już też doczytałam o tych zachowaniach wiewiórek, nie myślałam że to taki drapieżnik, ale cóż nie ma się co dziwić .....też chce źyć, natura tak to poukładała i tyle....
Pozdrawiam
Pozdrawiam - jestem pierwszy raz w tym wątku, zaznaczam i z przyjemnością porozglądam się po tym ogródku
Gosia! No sroka okazała się dużym łasuchem a i ciasto musiało być pyszne A tak przy okazji zaczęłam się zastanawiać czy określenie sroka-złodziejka jakie często kojarzone jest ze srokami jest poparte jakimiś faktami? Mówi się też niekiedy o np. kobietach kupujących namiętnie biżuterię, że są jak sroki - biorą wszystko co się świeci
Co do wiewiórki - masz rację, wiewiórka przyszła aby zapewnić sobie czy swojemu potomstwu pokarm. To tylko człowiek niekiedy potrafi skrzywdzić inne istoty zupełnie z innych powodów

Gosia będzie mi bardzo miło gościć Cię w moim skromnym ogrodzie

m_gocha 23:05, 14 maj 2017

Gosiek33 napisał(a)

No cóż Gosia takie są niestety prawa natury...
Dzisiaj miałam okazję obserwować jak szpak próbował wywabić swoje młode z gniazda. Stary szpak podlatywał z dżdżownicą do budki, a gdy młode z piskiem wychylały swe dziobki on nagle odlatywał z wijącym się jedzonkiem na sąsiednią gałąź i czekał, który z młodych pierwszy się odważy