A tak w ogóle to przypomnę jeszcze,że po prawej stronie od bramy wjazdowej na murku będą wysokie tuje przycinane na zielony parawan (osłona śmietnika) a zaraz za nimi mam rząd rozplenic. A po lewej stronie obok furki ma być w rzędzie posadzone coś co zasłoni fundament pod obrzeże z kostki. Jest on widoczny bo wyszła różnica poziomów.
I teraz tak idąc od lewej strony byłby ewentualnie szpaler z niskich tuji potem chodnik, śś z trawkami i za wjazdem wysokie tuje z rozplenicą.... Coś mi tu się gryzie...A może po lewej zamiast niskich tuji dać kosodrzewinę w szpalerze...? a rozplenice wymienić znów na kosodrzewinę?
Nie , Izabelko, byłam 3 dni pod rząd, Dziś odpuściłam, ale jutro jadę z samego raniuśka na cały dzień i z noclegiem aż do popołudnia w niedzielę. Wody w kranach zabrakło, wszyscy podlewają na potęgę. Wychodzenie z ogrodu nawet w porze popołudniowej zbyt męczące dla mnie ze względu na upał właśnie.
A roślinki pić chcą.
[img
Witam wszystkich forumowiczów, prześledziłam wątek "tulipanowy" jesienią i z teorii przeszłam do czynów . Oto kilka fotek moich tulipanów Pozdrawiam serdecznie!
Witam zakupiłam te różę ale widze,że z powodu, iz jest to nowa róża nie ma o niej info..jednak może ,gdzieś ,ktos cos wie? ma jakieś z nią doświadczenie?i jakich róz jest to krzyzówka?mam ja od marca ,rosnie powoli -pewnie dlatego ,ze wciaz był o zimno..ale ruszyła
Robię tymczasowy mini warzywnik w skrzyni 150x50x60wys. bo zapragnęłam mieć pomidory a miejsca brak. Czy ktoś zaprawiony w warzywnikach doradzi jak to skomponować z kwiatami lub ziołami, żeby była ładna jadalna kompozycja?
W sobotę jadę na targ po rozsady, a jeszcze jestem w proszku
To są zawilce.
Piwonie drzewiaste są piękne. Na razie mam kilkanaście zwykłych ale muszę wygospodarować miejsce na drzewiastą. Tylko gdzie to wszystko sadzić żeby miało ręce i nogi
Łania boi się wysokiego i wartkiego strumienia teraz. Ale widzę ją krążącą, odłączoną od stada. Czasami nawet na siebie spojrzymy z takiej perspektywy (zdj. Bogdzi):
Żeby uzyskać ich czerwone młode gałązki i /albo odmłodzić pokrój krzewu. Tak robi się z dereniami alba. Rozłogowych nie radzę tak ostro traktować - te można tak 1/3 z góry na równo.
W widnym lesie: jaśminowce, świdośliwy (na ciemniejszych stanowiskach), nieszpułki koniecznie, rugosy na brzegach. Czosnki z paprociami i kosmatką leśną. Orliki. W cieniu pachną też hosty. Martagony lub inne lilie.